Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Hallitus hylkäsi esimerkillisyyden

(PÄÄKIRJOITUS) Viime viikolla julkaistu vuoden 2020 budjettiehdotus herätti paljon keskustelua ja nosti monella niskakarvat pystyyn. Sanomista löytyy niin isosta kuvasta kuin nyansseistakin. Hallitus käsittelee talousarviota budjettiriihessään 17.−18. syyskuuta. Samalla käsitellään julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2020–2023.

Iso kuva on se, että vasemmistovetoinen hallitus jatkaa velkaantumista keskustan siunauksella. Budjettiehdotuksen loppusumma on 57,0 miljardia euroa, mikä on noin 1,5 miljardia euroa enemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa. Budjettiesitys on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Hallitus on tuudittautunut talouskasvun ja työllisyysasteen nousun varaan, vaikka valtaosa talouden asiantuntijoista varoittelee juuri päinvastaisesta kehityssuunnasta.

Budjettiehdotus on päästy tekemään parhaassa talous- ja työllisyystilanteessa vuosiin, mutta silti se on alijäämäinen. Pahoin pelkään, että syyskuun budjettiriihen jälkeen alijäämä vain kasvaa, kun valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) joutuu antamaan lisää liekaa ruinaajille. Vielä pahemmalta alijäämä näyttää, kun talouden alamäki alkaa konkretisoitua.

Pahaa verta on kansalaisten riveissä puoluekantaan katsomatta herättänyt myös isosti mediatilaa saanut keskustelu puoluetuesta ja avustajien määrästä.

Hallitus aikoo korottaa ministereiden, heidän valtiosihteeriensä ja erityisavustajien palkkausta viidellä miljoonalla eurolla. Puoluetukeen ehdotetaan kuutta miljoonaa euroa lisää vuodelle 2020. Korotus aiheutuu ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien määrän noususta, palkkioperusteiden tarkistuksista sekä edellisen hallituksen ministereiden palkkioihin kohdistettujen säästöjen poistamisesta, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.

Hallitus on Antti Rinteen (sd.) johdolla siis päättänyt unohtaa sellaiset termit kuin johtajuus ja esimerkillisyys, mitä tulee vastuunkantoon taloudesta. Viisi miljoonaa euroa ministereiden ja heidän avustajiensa kuluihin on valtion menoissa kuin pisara meressä, mutta viestinä kansalle se on surkea. Palkkamalttia tai muuta on turha odottaa, mikä synkistää tulevaisuudennäkymää entisestään.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet