Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Ongelmiin pitää reagoida – ja Helsinki teki niin!

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin Uutiset kertoi maanantaina, että Helsingissä on jo asuinalueita, joilla liki 40 prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia.

Vuosaaren Kallahdessa ja Meri-Rastilassa 38 prosenttia väestöstä on vieraskielisiä. Itäkeskuksessa osuus on 37 ja Kontulassa 36 prosenttia. Viidenneksi eniten vieraskielisiä asuu Jakomäessä, tuoreimman tilaston mukaan 34 prosenttia.

Tilastoista ilmenee, että siinä missä osalla alueista ulkomaalaistaustaisen väestön kasvu on ollut nopeaa, osalla alueista ei juuri ole tapahtunut muutoksia.

Koko Helsingissä vieraskielisen väestön osuus on lisääntynyt tällä vuosikymmenellä 5,5 prosenttia. Esimerkiksi Kontulassa vieraskielisten osuus asukkaista on kuitenkin kasvanut samassa ajassa 17,4 prosenttia.

Vastaavasti esimerkiksi Kuusisaaressa, Munkkivuoressa, Länsi-Pakilassa, Kruununhaassa ja Paloheinässä vieraskielisen väestön osuus on kasvanut samassa ajassa alle kaksi prosenttia.

Vieraskielisten osuus oli kymmenen vuotta sitten korkeimman osuuden alueilla noin 20–25 prosenttia, kun vuoteen 2019 se oli kohonnut 34–38 prosenttiin.

Pienimmän osuuden alueilla osuus on tänä vuonna viiden prosentin tuntumassa, eikä se ole juuri kasvanut 10–15 vuoden takaisesta.

Lasten kohdalla alueiden väliset erot ovat vielä suurempia. Joillakin alueilla vieraskielisten lasten osuus yltää jo yli 50 prosentin, tosin heistä suuri osa puhuu suomea toisena kielenään.

Kaupunkitutkimus ja tilastot -yksikön keväällä julkaisemassa Helsingin tila ja kehitys -raportissa todettiin, ettei alueiden eriytyminen Helsingissä yleisesti ottaen ole jyrkkää. Joitakin huolestuttavia merkkejä on silti näkyvissä.

On tärkeää, että Helsinki reagoi näihin "joihinkin huolestuttaviin merkkeihin" viimeistään nyt. Kukaan tuskin haluaa tänne Ruotsin kaltaisia ongelmia.

Upeaa, että kaupunki nostaa useiden sosiaalityöntekijöiden palkkoja syyskuun alusta. Riittävä resurssi on halpa ennaltaehkäisevä keino mahdollisiin tulevaisuuden ongelmiin.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet