Kallion kulttuuriverkosto

Jarmuschin zombisatiiri tiputtaa päitä ja ottaa kantaa

Focus Features // Centerville-kaupungin kuolleet nousevat haudoistaan ja jatkavat siitä mihin maanpäällä aikoinaan jäivät - kultusjuhlaa.

Jim Jarmuschin uutuudessa Dead Dont´t Die maapallo on nyrjähtänyt pois akseliltaan napajäätiköillä tehdyn särötyksen vuoksi. Kellot pysähtyvät, radiot-, tietokoneet oikkuilevat ja aurinkokaan ei ota laskeakseen. Tapahtumien keskipisteessä on pieni kaupunki (Centerville), jossa järjestystä yllä pitää poliisikolmikko (Bill Murray, Adam Driver ja Chloë Sevigny). Kaupungin rauhan rikkoo lopullisesti erikoiset murhat, jonka syyksi arvuutellaan aluksi eläimen hyökkäystä. "Tämä tulee päättymään huonosti", toistelee eräs poliiseista lakoniseen tyyliin.

Pian kolmikolle selviää, että kaupungissa riehuu lauma zombeja, jotka ovat heränneet haudoistaan ja syynä ne virheet mitä ihmiset ovat tehneet maapallolle. Eikä kuolleetkaan ole oppineet haudoissaan mitään, kun raadot nousevat alta hautakumpujen, jatkavat ne siitä mihin eläessään jäivät: kulutusjuhlat jatkuvat. Eli aiheeessa on samaa kuin George Romeron elokuvassa Kuolleiden aamunkoitto (1978), jossa todisteltiin, että länsimaiset ihmiset ovat zombeja jo eläessään.

Jarmuschin uutuus on siis ympäristöpoliittinen kannanotto, jonka ohjaaja pukee hänelle ominaiseen minimalistiseen ja lakoniseen tyylinsä. Päivänpolitiikan käsittely puolestaan ei ole, varsikaan näin suorasukaiseen tyylin, Jarmuschille aivan tyypillistä. Aihevalintakin yllättää: zombi-elokuvia ei ohjaajalta ole aiemmin nähty.

Elokuva on roolitettu ohjaajan luottonäyttelijöillä. Murrayn ja Driverin lisäksi mukana on muun muassa Tilda Swinton  samuraimiekkailua harrastevana hautausurakoitsijana. Muusikko puolelta mukana ovat kahviin mieltynyttä zombia esittävä Iggy Pop ja Tom Waits on maailmanmenoa metsästä käsin seuraava erakko.

Dead Dont´t Die on tyylikäs, kuin myös visuaalisesti taidokas työ. Monet Jarmuschille tyypilliset omalaatuiset hahmot naurattavat - ainakin kerran. Jostakin syystä ohjaaja ei tahdo luottaa tällä kertaa katsojan oivalluskykyyn, eikä kerronnan voimaan, vaan alleviivaa elokuvansa sanomaa paikoitellen turhankin ponnekkaasti. Se jättää, kaikesta hervottomuudestaan huolimatta, elokuvaan vaivaannuttavaa sormi pystyssä vaikutelmaa.

3,15 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/13682/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet