VieraskynäTällä palstalla julkaistaan Helsingin Uutisten kolumnivieraiden kirjoituksia. Kolumniringissä on 25 kirjoittajaa, jotka edustavat monipuolisesti politiikkaa, elinkeinoelämää, urheilua, kulttuuria ja kolmatta sektoria.

Hallituksen on huomioitava kaupunkien erityispiirteet

Tampereen pormestari Lauri Lyly toteaa kolumnissaan pääkaupunkiseudun ja Tampereen jakavan yhteisiä tavoitteita.

 

Kuntatalous on saamassa ensi vuodelle ansaitsemansa rahoituksen, viimein. Korjausliikettä on kiivaasti odotettu kasvavilla kaupunkiseuduilla, jossa kasvavan väestön palveluista on huolehdittu niukkenevassa rahatilanteessa.

Edellisen hallituksen päätökset veivät kunnilta kunnille noin miljardin valtionosuusrahoitusta. Tämä aiotaan korvata kunnille ensi vuonna 2020. Tällä estetään kuntataloutta huononemasta entisestään.

Uuden hallituksen työpöydällä ovat muun muassa kuntien tehtäväkenttä, kuntalain uudistaminen ja tilannekuva kuntien asemasta. Tämä toiminee pohjana tavoitteiden asettamiselle. Tehtäviä emme kunnissa kavahda, jos rahoituksesta on huolehdittu. Näin onkin luvattu, mutta siitä on kyettävä pitämään kiinni.

Kuntien ja kaupunkiseutujen erityispiirteiden soisi nousevan työn keskiöön. Samat lääkkeet eivät tepsi joka alueella, sillä oireet ja niiden syyt eroavat toisistaan. Olemme valmiit etsimään yhdessä parhaita keinoja alueidemme haasteiden ratkaisemiseen.

Esimerkiksi talouskasvusta huolehtimisessa ja työllisyyden parantamisessa meillä on samanlaiset tavoitteet. Pirkanmaan alueellinen työllisyyskokeilu osoitti tuloksillaan, että työllisyyden ja elinvoiman edistäminen edellyttää työkaluja ja toimivaltaa kunnille. Keinoja on, tarvitaan vielä lupa toimia.

Voisiko sama toimia myös sote-uudistuksessa? Kuntien tuottajaroolin ja mahdollisen Uudenmaan erillisratkaisun selvitystyöt tuovat kuhinaa kuntakentille. Jatkammekin Pirkanmaalla kuntavetoisen sote-ratkaisun tekemistä määrittelemällä palvelulupaukset ja -kriteerit. Seuraamme tietenkin tiiviisti hallituksen ratkaisuja sote-uudistuksen etenemisessä.

Pääkaupunkiseudun ja Tampereen keskeiset tavoitteet ovat pääradan parantaminen ja lisäkapasiteetin saaminen lisääntyvän rataliikenteen tarpeisiin. Tampere–Helsinki-raideosuuden suunnittelu on saatava etenemään ripeästi. Tulevan EU-rahoituskauden hakuaikataulu alkaa pian painaa päälle. Koko maan talouskasvua silmällä pitäen ei ole varaa vitkastella. Odotamme hallitukselta rohkeita ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä.

Lauri Lyly
Tampereen pormestari

 

Vieraskynä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet