Kallion kulttuuriverkosto

Elokuvaohjaajan elämän kaari

Almodóvarin omaelämäkerrallinen tarina kertoo taiteen merkityksestä elämälle. Hänen Alter egona ohjaaja Salvador Mallon, jota näyttelee loistavasti Antonio Banderas. Salvadorin sihteerin roolissa Nora Navas. Almodóvarin värileikittely on tällä kertaa hillityä.

 

EL Deseo

Pedro Almodóvar kuuluu siihen ohjaaja sukupolveen joka löi kansainvälisesti läpi jo1980-luvulla. Samalla on tultu siihen ikään, jolloin huomaa viimeistään elämän rajallisuuden. Almodóvarin uutuus Kärsimys ja kunnia on itsetutkiskelun ja tilinteon aika.

Elokuva kertoo ikääntyneestä elokuvaohjaajasta (niin kuin Almodóvar) Salvador Mallonista (Antonio Banderas), joka on kadottanut elämän ilonsa ja samalla luovuutensa. Henkisen tuskan lisäksi ohjaajaa runtelee myös fyysiset ikääntyvän miehen vaivat. Tämän kaiken keskellä hänen pitäisi osallistua läpimurtoelokuvansa 30-vuotisjuhlanäytökseen.

Pelkkä ajatuskin tilaisuudesta tuottaa lisätuskaa, sillä palaaminen noihin menestys vuosiin korostaa vain ohjaajan nykytilaa: luovaa tyhjiötä. Menneisyyden muistot piinavat. Avioliitto on tuhoutunut, ystäväpiiriin kuuluu enää lähinnä luotettava sihteeri ja luottolääkäri.

Mallon saa kuitenkin syyn kohdata näyttelijäystävä, jonka kanssa alkanut riita on yhä selvittämättä. Mallonin elämään astuu myös tuttu henkilö menneisyydestä, nuoruudenrakkaus Federico, joka on kokenut aivan toisenlaisen elämän.

Elokuvan keskeinen paikka on Malonin koti, joka on todellisuudessa Almodóvarin koti. Opioidikoukkuun ajautunut ohjaaja palaa lääke- ja huumehöyryisissä unissaan lapsuuteensa ja nuoruusvuosiinsa. Lopulta pakoretkille todellisuudesta, viattomiin lapsuuden kesiin, paetaan heroiinin avulla. Siellä hän tapaa kauniin äitinsä, jota esittää Penélope Cruz.

Kärsimys ja kunnia on Almodóvarin omaelämäkerrallinen teos yhtä avoimesti kuin Huono kasvatus (2004). Jos se jäi sisäänpäin kääntyneeksi, itsetutkiskelevaksi terapiatyöksi on Kärsimys ja kunnia kaikessa surumielisyydessään, helposti lähestyttävä, katkeransuloinen tarina kaiken rajallisuuden tiedostamisesta.

Antonio Banderas on Almodóvarin pitkäaikainen luottonäyttelijä ja se on aistittavissa. Hän ui syvälle roolihahmoonsa, jossa näkyy ja tuntuu ihmisen inhimilliset heikkoudet. Jos Almodóvar ohjaajana laittaa itsensä vahvasti peliin, tekee Banderas puolestaan yhden vaikuttavimmista roolisuorituksistaan hienolla urallaan.

Muutamien horjahtelevien ohjausten jälkeen Kärsimys ja kunnia on parasta Pedro Almodóvaria aikoihin.

4, 80 tähteä.

Juhani Styrman

 

https://www.rivierakallio.fi/Event/13694/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet