Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Järki käteen

Uutisoimme keskiviikkona, että kaupunki ei kykene helpottamaan kotihoitajien pysäköintiongelmaa. Kotihoidolle ei ole perusteltua merkitä erikseen pysäköintipaikkoja, koska niiden tarve vaihtelee tilanteen mukaan.

Myöskään tuulilasiin asetettavalla kyltillä ongelmaa ei voi ratkaista, sillä laki ei tunne kotihoidon vapaata pysäköintioikeutta.

Viranomaisena toimivan pysäköinninvalvonnan on kohdeltava kaikkia yhdenvertaisesti eikä virheellistä pysäköintiä voi jättää huomiotta.

Varsinkin kantakaupungissa kotihoitajien työajasta kuluu iso osa parkkipaikkojen etsimiseen. Jos taas asiakaskäynti venyy, seurauksena voi olla pysäköintisakko.

Ratkaisuna parkkiongelmiin kotihoito on alkanut hankkia henkilökunnan käyttöön lisää sähköpyöriä.

Paloheinässä sähköpyörän on ottanut käyttöönsä hoitaja Isabel Sebastião. Parhaana työpäivänä pyöräilevä hoitaja voi joutua ajamaan 30 kilometriäkin, mutta tavallisimmin 10–20.

Kotihoidolla on tällä hetkellä 50 yhteisesti hankittua sähköpolkupyörää eri puolilla kaupunkia. Jatkossa kotihoitoyksiköt voivat tilata sähköpyöriä itsenäisesti. Sähköpolkupyörä maksaa nastarenkaineen ja muine lisävarusteineen noin 1 700 euroa. Lisäksi käyttöön aiotaan vielä ottaa optimointiohjelma, joka reitittää työntekijän kulkemisen optimaalisesti.

Helsinki on esittänyt valtiolle toiveen, että uutta tieliikennelakia säädettäessä kotihoidolle voitaisiin myöntää samantapainen erityislupa pysäköintiin kuin liikuntarajoitteisilla.

Myös adressit.comiin on heinäkuussa jätetty vetoomus, että kotihoidon työntekijöille sallittaisiin lakiin maksuton pysäköinti sekä oikeus poikkeavaan pysäköintiin työtehtävänsä aikana, allekirjoittajia on yli 2000.

Olisiko aika ottaa järki käteen: pysäköinninvalvonta haluaa kohdella kaikkia yhdenvertaisesti ja estää kotihoidon työn helpottamisen. Samaan aikaan yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä suosittelee, että kaikki uimahallit sallivat burkinien käytön. Valtuutettu suosittelee myös erilaisten yksityisten peseytymistilojen rakentamista kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Minusta tässä ei ole enää mitään järkeä. Onneksi Helsinki yrittää sentään korjata tilannetta kotihoidon osalta.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet