Kallion kulttuuriverkosto

Punalyhty on Kallion Kulttuuriverkoston elokuvateatteri-trilogian päätös

HKM// Elokuvateatteri Punalyhty toimi vuosina 1925-1926 Helsingin työväentalossa, Sirkuskatu 5, nykyinen Paasivuorenkatu. Työväentalon vanhin osa on valmistunut vuonna 1908.

Kallion Kultuuriverkosto järjestää sunnuntaina elokuvaesityksen entisen Punalyhty-elokuvateatterin tiloissa Siltasaaressa. Se on samalla yhdistyksen korttelikinoja esittelevän sarjan päätös. Sarja alkoi 2000-luvun alussa elokuvanäytöksellä entisessä Kino Alppilassa (tunnettiin myös Pikku Capitolina). Pari vuotta myöhemmin yhdistys herätti hetkeksi henkiin Pengerkadun entisen korttelikinon.

"Meitä voi kiittää, tai itse asiassa minua saa kiittää siitä, että Helsingin korttelikino perinne elpyi", vitsailee Juhani Styrman, Kulttuuriverkoston tuottaja. Hän on ollut tekemässä myös elokuvateattereita esittelevää kirjaa "Elokuvateatterit korttelikinojen aikaan". "2000-luvun alussa korttelikinot olivat täysin kuolleet ja niiden historia ja merkitys helsinkiläisten arkipäivään oli lähestulkoon unohtunut" Styrman sanoo. "Ennen korttelikinot olivat yhtä olennainen osa Helsinkiä, kuin esimerkiksi yleiset saunat, ne elpyivät ja niin on nyt käynyt korttelikinoille".

Kallion Kulttuuriverkoston ja Helsingin Työväenyhdistyksen järjestämä näytös sunnuntaina on myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2019 ohjelmaa. Vuoden teema on "Viihteen ja taiteen tiloissa". Punalyhty elokuvateatteri toimi vajaan vuoden (1925-26) Helsingin Työväentalossa Siltasaaressa.

Helsingin uusiin urbaaneihin huvituksiin 1920 luvulla kuuluivat elokuvateatterit. Kansan elokuvanälkä oli niin suurta, että Helsingin työväenyhdistys perusti myös oman elokuvateatterin työväentaloonsa Siltasaareen. Elokuvateatteri sai nimen Punalyhty ja sen tarkoituksena oli "esittää työväenaatteen mukaisia elokuvia". Teatteri avasi ovensa suurin toivein 24.1. 1925.

Punalyhdyn tavoitteet olivat kunnianhimoisia, se tähtäsi omaan maahantuontiin. Punalyhdyn ensimmäinen oma hankinta oli näyttelijä Yrjö Saarnion Ranskasta lähettämä elokuva "Maaseutu kapitalismin jaloissa". Elokuvan ensi-ilta oli Punalyhdyssä lokakuun alussa 1925. Se jäi myös teatterin ainoaksi hankinnaksi, sillä neuvostoelokuvien maahantuonti osoittautui liian kalliiksi. Punalyhty sulki ovensa toukokuussa 1926 katsojien puutteessa. Punalyhdyn sali on edelleen olemassa ja on nyt nimeltään Siltasaari-sali.

Elokuvanäytös "Tunteiden temppelit" entisessä elokuvateatteri Punalyhdyssä su 8.9. klo 15. Paasitorni, Siltasaari-sali, Paasivuorenkatu 5 A. Huom: suuren ennakkokysynnän vuoksi näytös saattaa olla loppuun varattu. Saliin mahtuu 200 henkilöä, sunnuntain vapaat paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Herkko Kaipainen

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet