Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Pyöräkaaharit

Pyöräilijät suhaavat surutta jalkakäytävällä Helsingin ytimessä – "Tästä on tullut turistien tappopaikka". Näin uutisoimme 4.9.

Kyseinen "tappopaikka" sijaitsee Mannerheimintiellä eduskuntatalon ja Oodin väliin jäävällä jalkakäytävällä. Turistit kertyvät siihen usein isoinakin ryhminä ottamaan kuvia nähtävyyksistä. Jalkakäytävän päähän on tuotu jalkakäytävän liikennemerkki, mutta pyöräilijät eivät sitä huomaa.

Kaupungin liikennesuunnittelussa vaaranpaikka on huomattu, ja siksi paikalla on jalkakäytävän merkki. Asvaltista näkyy vielä pois raaputetun kevyen liikenteen väylän merkinnän jäänteet, jossa pyöräkin on mukana.

Vastaavia "tappopaikkoja" voisi minusta Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa, kuten Tampereella, listata paljon enemmänkin. Niin hurjaa ja välinpitämätöntä tuntuu lukuisten pyöräilijöiden kaahaus olevan.

Liian usein pyörillä ajetaan niiltä kielletyissä paikoissa. Tästäkin selvittäisiin, mutta kun tilanteeseen yhdistetään ihmispaljous, liian kova vauhti ja olematon näköyhteys kulman taakse risteävälle kadulle, on soppa valmis.

On mahtavaa, että pyöräily on lisännyt suosiotaan. Se tekee hyvää niin ilmastolle kuin kansanterveydelle. Vaikka pyöräily kuinka tekee maailmasta paremman paikan, ei se silti oikeuta vaarantamaan kanssaliikkujia.

Autoilijoiden piittaamattomuudesta puhutaan paljon, aiheesta. Koulujen alkaessa valistuskampanjat tuskin jäivät keneltäkään huomaamatta – hyvä niin. Jos samaa valistusta koettaa jakaa pyöräilijöiden suuntaan, kannattaa varautua voimakkaaseen vastareaktioon, ainakin sosiaalisessa mediassa pyöräilyaatteelle omistautuneiden suunnalta.

Pyörät ja skuutit saisivat vielä paremmat kadut alleen, jos edellä kuvattu ylimielisyys ja maassa lojuvat skuutit muuttuisivat haluun tehdä yhteistyötä. Miksi kukaan haluaisi vaikeuttaa terveellistä ja ympäristöystävällistä liikkumismuotoa?

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet