Teatteri Kultsa

Syyskuun Kultsa-klubilla Nättinassut ja Homepalli: mustaa huumoria, rockia ja laulelmaa

Homepalli (Meri Werkkomäki).

Pinja Herronen

Kultsa-klubilla 21. syyskuuta Nättinassut esiintyvät ensimmäistä kertaa julkisesti. Homepallille keikka on viimeinen ennen keikkataukoa kyseisellä nimellä. Tarjolla on artistien omaa musiikkia, jossa muun muassa käsitellään ahdistavia asioita mustan huumorin ja komiikan kautta. Musiikissa on kuultavissa vaikutteita niin rockista, popista ja punkista kuin laulelmasta ja iskelmästä.

Nättinassujen ensimmäinen julkinen keikka

Nättinassut Kaisla Flood ja Noora Nyyssönen ovat tunteneet toisensa kymmenen vuotta teatteripiireistä Vantaan näyttämöltä ja Teatteri Kultsasta. Heillä on myös yhteistä musiikkitaustaa muun muassa Helsingin Juhlaveikot -kokoonpanosta ja Nättinassujen yksityiskeikoista. 
Nättinassuihin kuuluvat myös Karjut eli muusikot Esa Lindroos, Mika Perälä, Kari Hiltunen ja Miika Elmgren
Nättinassujen ensimmäiselle julkiselle keikalle Kultsa-klubille Flood ja Nyyssönen ovat valinneet yhdessä tehtyjä kappaleita ja kummankin omia biisejä. Sovitusapua on saatu Karjuilta, ja sovituksissa kuuluvat ainakin rock ja punk.

Omenan kukkia ja Sika on irti

Nättinassujen ensimmäiset biisit syntyivät toissa kesänä Nyyssösen mökillä. Nyyssönen ja Flood keksivät silloin kappaleet Omenan kukkia ja Sika on irti, joita he säestivät pyykkilaudalla ja risuharjalla.

– Lähetimme laulut bändille, ja se osti ne heti, Nyyssönen kertoo. 
Nättinassut pohjautuu vahvasti yhteiseen luomiseen. Muitakin yhdessä tehtyjä kappaleita kuullaan Kultsa-klubilla. Lisäksi kummaltakin alkoi syntyä omia biisejä, joista on yhteisen sovittamisen myötä tullut Nättinassut-biisejä. Sovitusapua on saatu Karjuilta, ja sovituksissa kuuluvat ainakin rock ja punk. 
Myös nimi Nättinassut löytyi heti vaivatta.

– Kävin siihen aikaan Tinder-keskustelua, ja puhelimeeni kilahti viesti: ’Sinä suloinen pieni nättinassu!’”, Nyyssönen muistelee. – Siinähän se nimi oli, ei tarvinnut kaukaa hakea!

Nättinassut saa soittaa millä vain

Kultsa-klubilla kuullaan ainakin rumpuja, bassoa ja kitaraa, ehkä myös haitaria.
– Nättinassut saa soittaa millä vain, iloitsee Flood. 
Flood laulaa Nättinassujen lisäksi Laulunvalajat-triossa, jossa hän tekee myös sanoituksia. Lisäksi hän on aiemmin soittanut selloa. 
– Nättinassuista on alkanut kokonaisvaltaisempi biisien tekeminen, Flood sanoo ja kertoo tehneensä pieniä sävellyksiä sanoineen myös erääseen teatteriesitykseen.
Nyyssönen on laulanut ensimmäisessä bändissään jo 90-luvulla. Hän on sanoittanut Mika Perälän säveltämiä kappaleita, joita hän ja Perälä ovat esittäneet Mars ja Venus -kokoonpanossa muun muassa Kultsa-klubilla. Lisäksi Nyyssönen soittaa kitaraa, ja hänen taustaansa kuuluvat myös tanssi ja drag. 
Nyyssönen esittää nyt ensimmäistä kertaa omia sävellyksiään.
– Olen säveltänyt yhden lastenlaulun ennen näitä, mutta neljällä kitarasoinnulla saa aikaan jo monta biisiä, hän nauraa.

Possut saattavat seikkailla

Nättinassujen show’ssa on musiikin lisäksi muitakin ilmaisumuotoja.
– Tulee yllätyksiä, ja possut saattavat seikkailla, paljastaa Flood.
Nättinassujen visuaalista ilmettä on ollut suunnittelemassa Emmi Wiik, joka on suunnitellut myös Nättinassujen possupaidat. Nättinassut-keikalla tekniikassa vaikuttavat Miro Kimpimäki, Börje Flood ja Juha Ranta.

Homepalli laulaa asioista, joita monet ajattelevat mutta eivät kehtaa sanoa ääneen

Kultsan klubi-illan aloittava Homepalli on toinen Meri Werkkomäen käyttämistä taiteilijanimistä. Toinen on Weri, ja kummankin ohjelmisto sisältää sekä yhteiskunnallisia että yksityisiä teemoja.
– Homepalli esittää matskua laajemmalla skaalalla, Werkkomäki luonnehtii. – Weriltä puuttuvat sellaiset Homepallin teemat kuin suihinotto ja peräpukamat.

Werkkomäki korostaa, että vaikka hän käsittelee ahdistaviakin teemoja, tarkoitus ei ole tieten tahtoen loukata ketään.
– Laulan julkisesti asioista, joita monet ajattelevat mutta eivät välttämättä kehtaa sanoa ääneen. Homepallina tutkin, mistä kaikesta voi laulaa ilman, että tulee kollektiivinen häpeä ja yleisö juoksee pois.

Homepallina esiintyminen voittaa terapian

Meri Werkkomäki kertoo olleensa kiltti, tunnollinen ja ahdistunut. Muutama vuosi sitten äidin sairauskohtaus pysäytti Werkkomäen ajattelemaan, ettei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu. Hän halusi tehdä jotain pitkäaikaiselle ahdistus- ja häpeäkertymälle. Hän halusi myös esiintyä ja tehdä musiikkia ja päätti yhdistää nämä asiat. Se kannatti:

– Esiintyminen Homepallina on toiminut paremmin kuin mikään käymäni terapia.
Homepalli on Werkkomäen mielestä hävettävin mahdollinen artistinimi. Se oli nimenä olemassa jo kauan ennen kuin hän alkoi esiintyä sillä nimellä.
– Se oli hirvein artistinimi, minkä keksimme aikoinaan kavereiden kanssa.

Werkkomäki kertoo, että nimi Homepalli on joskus aiheuttanut hämminkiä: ”Sä ootkin nainen!” ”Vain yksi esiintyjä eikä punkbändi!”

Viimeinen esiintyminen ennen homekeikkataukoa

Kultsa-klubin keikka on Werkkomäelle viimeinen julkinen esiintyminen Homepallina ennen keikkataukoa kyseisellä nimellä.
– Kannattaa siis tulla nyt, jos haluaa Homepallin vielä nähdä, Werkkomäki kannustaa. Yksityiskeikoille Homepallia voi kuitenkin pyytää esimerkiksi pikkujouluihin.

Homepallina Werkkomäki esittää omia biisejään. Osa niistä löytyy myös Werin debyytti-EP:ltä Harhoja, jonka on tuottanut Mikko Aaltio. Homepallin tuotannosta kuullaan Kultsa-klubilla läpileikkaus, johon sisältyy niin alkupään tuotantoa kuin ennen esittämätöntä. Mukana on sekä navanalusosastoa että vakavia aiheita. Esimerkiksi ilmastonmuutosta käsittelevässä laulussa yksilö ahdistuu ilmastonmuutoksesta niin paljon, että varaa lennon päästäkseen ahdistusta pakoon.
Werkkomäki luonnehtii ohjelmistoaan lyriikkavetoiseksi laulelmaksi, jossa kuuluvat ainakin iskelmä, punk, pop ja rock. Hän säestää itseään pääasiassa ukulelella, ja esityksessä on mukana myös puhuttua tekstiä.
Homepallin musiikkia kuvaillaan toisinaan myös huumorimusiikiksi. Se mikä toiselle on huumoria, ei kuitenkaan ole kaikille naurun asia.

– Keikalla on joku joskus tullut kertomaan minulle tippa linssissä, että laulun hahmo on ollut aivan kuin hänen ex-miehensä. Yllättäen biiseistä voi siis tulla vuorovaikutuksessa yleisön kanssa paljon isompia kuin niitä tehdessä olen ajatellut.

Werkkomäki on aloittanut musiikkiharrastuksensa teininä sähkökitaratunneilla, mutta on muusikkona pääasiassa itseoppinut. Myöhemmin hän on toiminut Radio Helsingissä Ari Peltosen Paskalistan co-hostina ja keskittyy jatkossa Werinä keikkailemiseen bändin kanssa.

Homepalli aloittaa, väliajan jälkeen on Nättinassujen vuoro

Klubi-illan aloittavan Homepallin osuus on noin 60 minuuttia, väliajan jälkeen esiintyvien Nättinassujen arviolta 45 minuuttia.

– Ollaan hyvinkin erilaiset artistit, vaikka meidät on samaan iltaan niputettu, arvioi Flood. – Ei siis ole samaa tykitystä alusta loppuun.
Kuulijat saavat istua turvassa teatterin katsomossa, josta ei tarvitse poistua muuta kuin väliajalla puhvetin puolelle. 

– Ei mitään osallistavaa, ellei joku itse pyydä päästä mukaan, lupaa Werkkomäki. 
– Osallistumista on myös reagoiminen, huomauttaa Flood, – Mutta ei tarvitse tulla lavalle.
– Kunhan saadaan muusikot lavalle, nauraa Nyyssönen.

Tehdään omaa juttua

Homepallia ja Nättinassuja yhdistää samanlainen asenne tekemisessä. 
– Teemme mitä haluamme, vaikka ei olisi minkään tahon leimaa hyväksynnästä, miettii Werkkomäki.
Flood on samaa mieltä: – Tehdään omaa juttua. Voi tehdä just sitä miltä tuntuu.
Tätä vapauttavaa sanomaa artistit haluavat tarjota myös yleisölle.

– Klubi-ilta on ilotulitus vapaudelle sanoa, mitä haluaa, ja olla mitä on. Haluamme voimaannuttaa ihmisiä. Elämä ei ole liian vakavaa. Rohkaistukaa eri asioihin. Jokainen ansaitsee purkautumiskeinon, sanoo Flood.
Werkkomäki jatkaa: – Tarjolla on potkua persauksille niille, jotka miettivät, mitä kehtaisi tehdä: Jos nuo tuolla lavalla voivat, kyllä minäkin voin.

Syksyn epäkonventionaalisin kulttuurielämys

Luvassa on Werkkomäen mukaan yksi syksyn epäkonventionaalisimmista kulttuurielämyksistä. Klubilla kuullaan myös sellaista musiikkia, joka ei aiheuta pelkästään positiivisia tuntemuksia:

– Ei vain kevyttä, vaan myös sellaista, mitä ei radiokanavilla soi. Antaa ajattelun aihetta, pohdiskeltavaa.
– Saa tulla fiilistelemään ytyä ja tunnetta”, innostaa Flood.

Kultsa-klubille ovat tervetulleita kaikki.

– Tervetuloa niille, jotka kestävät kuunnella muun muassa seksiin liittyviä biisejä, mutta myös niille, jotka haluavat pahoittaa mielensä, käsittää väärin ja hermostua, toivottaa Werkkomäki.

Ihanaa antaumusta ja läsnäoloa hetkessä

Klubi-iltaan artistit ovat valmistautuneet kukin omalla tavallaan.
– Kaksi isoa rullaa kanaverkkoa ja paljon vaaleanpunaista kangasta, pahvilaatikollinen asuja ja välineitä sekä tietokoneeseen uusi hiiri!, luettelee Nyyssönen hankintojaan.
– Nassuhengessä eläminen on parasta valmistautumista, Flood arvelee. – Ei pyydetä anteeksi!
Flood ja Nyyssönen odottavat Kultsa-klubilta palautetta, koska se on heille ensimmäinen julkinen keikka Nättinassuina.
– Odotan myös hersyvää ihanaa antaumusta, purkauksellista iloa, huokaa Flood.

Werkkomäki puolestaan toivoo, että olisi läsnä hetkessä. Hän arvelee saavansa hyvin vaihteen päälle, onhan kyseessä viimeinen keikka Homepallina ennen määrittelemättömän pituista taukoa.
– Yritän saada itseni siihen asenteeseen, että homepussin pohjalta viimeiset fiilikset tiivistetään tähän.

Nättinassut ja Homepalli Kultsa-klubilla lauantaina 21.9.2019 klo 19. Teatteri Kultsa, Käenkuja 6-8 (Katri Valan puiston väestönsuoja), 00500 Helsinki. www.teatterikultsa.fi

Teatteri Kultsa

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi

Uusimmat mielipiteet