Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Kilpavarustelu ja palkkasota

Helsingin Uutiset kertoi 21.8., että Helsingin kaupunki nostaa useiden sosiaalityöntekijöiden palkkoja.

Syyskuun alusta lastensuojelun sosiaalityöntekijän kuukausipalkka on ollut noin 3 600 euroa. Lastensuojelun työntekijöistä on ollut paha pula Helsingissä.

Aikuissosiaalityön, vammaisten sosiaalityön sekä poliisisosiaalityön ja gerontologisen sosiaalityön sosiaalityöntekijöiden palkkaa nousi noin 3 350 euroon.

Lastenvalvojien sekä lapsiasioita ja adoptioita hoitavien sosiaalityöntekijöiden tehtäväkohtainen kuukausipalkka on puolestaan noin 3 300 euroa.

Vuoden alussa Helsinki nosti kotihoidon henkilöstön sekä kaikkien viroissa olevien sosiaalityöntekijöiden palkkoja. Palkankorotuksen saivat myös esimerkiksi neuvoloiden sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon terveydenhoitajat, terveysasemien sairaanhoitajat sekä puheterapeutit. Lisäksi keväällä toteutettiin kunta-alan työntekijöiden yleiskorotus.

Yhteensä Helsinki on korottanut tärkeimpien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten palkkoja tänä vuonna lähes neljällä miljoonalla eurolla.

Pääkirjoituksessani 24.8. kehuin kaupunkia palkankorotuksista: riittävä resurssi on halpa ennaltaehkäisevä keino mahdollisiin tulevaisuuden ongelmiin.

Samalla aprikoin, minkälainen kilpavarustelu pääkaupunkiseudulle mahtaa sote-palkankorotusten myötä syntyä. Tämän viikon keskiviikkona otsikkomme olikin jo muodossa: Vantaa nokittaa korottamalla sosiaalityöntekijöiden palkkaa Helsingin vanavedessä.

Syy palkkakilpailuun on valtakunnallinen ongelma sosiaalityöntekijöiden saatavuudessa. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan yliopistoista valmistuu vuosittain valtakunnallisesti vain alle 200 sosiaalityöntekijää, kun pelkästään pääkaupunkiseudulla vaje on huomattavasti suurempi.

Tilanne on huolestuttava ja vaatii nopeita ratkaisuja sosiaalityön maisteriopintojen aloituspaikkojen voimakkaaseen lisäämiseen pääkaupunkiseudulla. Loputtomaan palkkakilpailuun ei ole varaa.

Eiköhän pääministeri Antti Rinteenkin (sd.) olisi järkevämpää, vaikka välillisesti, sekaantua tähän "palkkasotaan" ja pitää huolta siitä, että aloituspaikkoja saadaan lisää. Siitä voisi syntyä muutakin kuin "sutta ja sekundaa", toisin kuin Postin palkkakiistassa, johon ei poliittikojen pitäisi puuttua.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet