Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Katteeton sähköautohype

Keväällä eduskuntavaalien alla puheet polttomoottoriautojen kiellosta olivat myrkkyä autokaupalle. Nykyinen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) oli yksi niistä, jotka ottivat vahvasti kantaa sähköautokannan nopean kasvun puolesta. Monet lupailivat tähän voimakkaita tukitoimia myös valtiovallan suunnalta.

Poliitikkojen tempoilu on vain yksi, mutta erittäin merkittävä syy siihen, miksi Suomen autokanta on vanha, turvaton ja ei ympäristöystävällinen.

Istuva hallitus on valtiovarainministeri Mika Lintilän suulla selkeästi sanonut, että tällä hallituskaudella autoveroon ei ole tulossa muutosta. Tämä selkeä linjaus on kuitenkin hautautunut katteettoman sähköautohypen alle.

Sähköautohype ja sen takia hidastunut uusien autojen kauppa on myrkkyä myös Suomen, erityisesti vihreiden, päästövähennystavoitteille. Uusien, ympäristöystävällisten autojen sijaan suomalaiset käyttävät rahansa nyt halvempiin tuontiautoihin, joiden päästöt ja turvallisuus ovat kaukana uusien autojen tasosta. Tiettävästi tämä tosiasia on todettu jo ympäristöministeriössäkin.

Hallitus voisi helposti tehdä liudan ekotekoja, jos haluaisi. Sähköauton merkittävä verotusarvon laskeminen työsuhdeautojen kohdalla, romutuspalkkion palauttaminen ja selkeä ulostulo autoveron vakaudesta käyttövoimasta riippumatta olisi kaikki tehtävissä.

Samalla autokanta muuttuisi vähäpäästöisemmäksi ja valtio tienaisi autoverolla enemmän kuin romutuspalkkioon menisi.

Suomessa tullaan ajamaan pääosin polttomoottoriautoilla vuosikymmentenkin päästä. Välimatkat pitävät siitä huolen. Pääkaupunkiseudullakin auto on monelle perheelle välttämätön, esimerkiksi harrastusten takia. Täällä käyttövoima voi toki helpommin olla myös sähkö tai kaasu.

Paljon tilanteesta kertoo se, että maailman suurimman autovalmistajan Volkswagen-konsernin oma arvio on, että vuonna 2030 60 prosenttia heidän tuotannostaan on yhä polttomoottorikäyttöisiä ajoneuvoja.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet