Kallion kulttuuriverkosto

Tarinoita naisten arjesta ja kokki rakastuu Suomeen

Tottumiskysymys on episodielokuva, joka perustuu tekijöiden tosielämän havaintoihin. Kuuden naisen päivästä kertovat tarinat linkittyvät toisiinsa. Milja (Pinja Sanaksenaho) joutuu ahdistelun kohteeksi koulumatkalla.

Mirkka Pihlajamaa / Tuffi Films

Viikko 39 tuo valkokankaalle kaksi kotimaista elokuvaa. Nuoremman sukupolven ohjaajien yhteiselokuvan ja kansavälisilläkin kentillä esiintyneen konkariohjaajan draamakomedian. Yhteistä elokuville on, että ne molemmat kuvaavat ihmissuhteita.

Syksyn odotetuimpia kotimaisia ensi-iltoja on Tottumiskysymys - seitsemän naisohjaajan yhteiselokuva. Elokuva on koostettu alun perin Yksittäistapaus-nimikkeen alle kootuista lyhytelokuvista, jotka kertoivat yksittäisinä tapauksina pidetyistä kokemuksista naisten elämässä. Näistä lyhäreistä elokuvaan valittiin kuusi tarinaa.

Tottumiskysymyksen ohjaajat ovat Kirsikka Saari, joka vastaa kokonaisuudesta, sekä yksittäiset episodit ohjanneet Anna Paavilainen, Jenni Toivoniemi, Reetta Aalto, Elli Toivoniemi, Alli Haapasalo ja Miia Tervo. Eli uuden elokuvatekijä sukupolven lahjakkaimpia nimiä.

Elokuvan tarinat perustuvat ohjaaja-käsikirjoittajien tosielämän havaintoihin. Episodimaisessa elokuvassa seurataan kuuden naisen päivää. Naisen ja miehen loman pilaa takapuoleen kiinni käyvä tuntematon mies, teini-ikäisen naisen sääriä arvioidaan koulumatkalla bussissa. Näyttelijätär harjoittelee näytelmää, johon on väkisin ympättävä raiskauskohtaus ja ensi-illan jatkoilla ohjaajan kehut kerää sitten miesnäyttelijä.

Kokemukset ovat siis arkisia ja tuttuja ja niinpä niistä usein sen takia vaietaankin. Tottumiskysymys onnistuu kuitenkin väistämään sormella osoittelevan syyllistävän näkökulman. Elokuva puhuu enempikin sen puolesta, että vastuu vallankäyttöön puuttumisessa on kaikilla, jotka todistavat tapahtumia. Liian usein "ei nähdä mitään" tai vähätellään, vaikka pitäisi avata suu ja oppia käsittelemään tapauksia, joissa valtaa käytetään väärin.

3,95 tähteä

*

Historiallisen draamaohjauksen Tyttökuninkaan jälkeen Mika Kaurismäki palaa uudessa elokuvassaan nykypäivään ja kepeämmän aiheen pariin. Draamakomedia Mestari Cheng kertoo Kiinasta Lappiin saapuneen mestarikokin Chengin (Chu Pak Hong) ja baarinpitäjän Sirkan (Anna-Maija Tuokko) rakkaustarinan.

Kiinalais-suomalaisena yhteistyönä tehtyä elokuvaa voisi kutsua feel good -elokuvaksi, tai se yrittää olla sitä. Kaurismäki kuuluu ohjaajana jo konkarien sarjaan - ura on pitkä. Hänen elokuvien taso on kuitenkin heitellyt yllättävänkin rajusti, hyviä filmiä löytyy, mutta myös vähemmän toimivia. Mestari Cheng kuuluu valitettavasti tuohon jälkimmäiseen osastoon.

Elokuvan kulku täysin ennakkoarvattavissa: Ummikko kiinalainen saapuu Lapin peräkylään etsimään ystäväänsä. Henkilöä ei tietenkään löydy. Mies saa kuitenkin auttajan ja alun kyräilyn jälkeen mestarikokki voittaa lopulta kaikkien kyläläisten sydämet - vatsan kautta.

Elokuva on  kiinalaista yhteistyötä ja  sillä on levityssopimus luonnollisesti myös Kiinaan. Hyvälle rahoittajalle halutaan olla ilmeisesti mieliksi ja filmistä huokuu mielistely kiinalalaisten suuntaan. Elokuva näyttää enempikin Lapin eksotiikan ja Suomen kauniiden luontomaisemien esittelyn kautta matkailumainokselta.

Pahin pohjakosketus tulee viimeistään siinä vaiheessa kun Vesa-Matti Loiri tulkitsee pateettisesti, keskellä kaunista Lapin järvimaisemaan Eino Leinoa. Myös pieruhuumoria on päätetty sijoittaa elokuvaan, piereskely taitojaan pääsee esittelemään Kari Väänänen. Elokuvaa piristää baarinpitäjä Sirkkaa esittävän Anna-Maija Tuokon sympaattinen roolisuoritus, hän tuo Mestari Cheng -elokuvaan sitä feel good-osastoa.

2 tähteä

Juhani Styrman

 

https://www.rivierakallio.fi/Event/13860/

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet