Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Helsingin pitäisi leikata menojaan nyt

Helsingin veroprosentti ei laske ensi vuonna. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) esittää veroprosentin pitämistä ennallaan 18:ssa.

Veroprosentin alentamista vaati vielä keväällä Vapaavuoren oma puolue. Vihreät ja SDP vastustivat veroprosentin laskua jo tuolloin.

Helsingin talous on edelleen hyvällä tolalla, mutta Vapaavuori näkee taivaalla synkkiä pilviä, kuten itsekin jo useaan otteeseen olen tällä palstalla ennakoinut.

Ensi vuoden tilikauden ylijäämäksi ennustetaan 344 miljoonaa euroa. Rahaa näyttäisi jäävän viivan alle myös tältä vuodelta, peräti 238 miljoonaa euroa.

Huomionarvoista on, että Helsinki jakaa ensi vuonna verotulontasausta muille kunnille 376 miljoonaa euroa. Tasausten kasvu on ollut voimakasta, sillä vielä toissa vuonna Helsinki tuki muita kuntia 289 miljoonalla eurolla.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on tuskaillut aiemmin ääneen verotulotasauksen kanssa. Pormestari Vapaavuori on kääntänyt asian niin, että "vetovoimainen ja menestyvä pääkaupunki hyödyttää laajasti koko maata". Kauniisti muotoiltu.

Helsingin ennätyssuuret investoinnit elvyttävät myös koko maata samalla, kun yksityisten investointien ennakoidaan vähenevän. Investointimenot kasvavat mittavat 31 prosenttia. Liikennelaitoksen investoinnit haukkaavat reilusta miljardista leijonanosan eli 217 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen hanke on raidejokeri-pikaraitiotie.

Vapaavuori perustelee veroprosentin pitämistä ennallaan sillä, että suuret investoinnit tuovat jatkossa pysyviä käyttömenoja, joihin on varauduttava.

Totta, mutta pitäisikö asiaa tarkastella myös toisinpäin: mitä menoja on leikattava, jotta investoinnit voidaan tehdä ja samalla veroprosenttia jopa alentaa? Leikkaukset eivät poissulje investointeja, päinvastoin, molempia voi tehdä samaan aikaan.

Maailman- ja valtiontalouden heikkenevä näkymä saattaa iskeä lujaa myös Helsinkiin. Vahvassa kunnossa olevaa Helsingin taloutta voisi edelleen pönkittää sillä, että nykyistäkin matalampi veroprosentti houkuttaisi pääkaupunkiin entistä enemmän hyvätuloisia, mikä vankistaisi kaupungin veropohjaa. Helsingillä olisi tähän kilpailuun mahdollisuus, toisin kuin valtaosalla muita kuntia. Kerrankin Helsinki söisi rusinat muiden pullasta.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet