Kallion kulttuuriverkosto

Harjua uhkaa lakkautus - alueen asukkaat nousivat puolustamaan legendaarista nuorisotaloa

Harjun nuorisotalon ideasta syntynyt Kallio Kukkii -festivaali oli vuonna 2018 osa Euroopan laajuista tapahtumakokonaisuutta " Eurooppalainen kulttuuriperintö"

Juhani Styrman

Vallilassa sijaitseva Suomen ehkäpä tunnetuin nuorisotalo "Harju" aiotaan sulkea. Lakkauttamisen syyksi kaupunki on ilmoittanut muun muassa rakennuksen sisäilmaongelmat. Helsingin kaupunki kertoo, että nuorisotalon toiminnot siirretään ensi tammikuusta alkaen nuorisopalveluiden muihin tiloihin.

Talon käyttäjät, muun muassa Kallion seudun asukkaat ovat kuitenkin toista mieltä talon lakkauttamispäätöksestä. "Talo on paremmassa kunnossa kun on annettu ymmärtää". Tiedon talon sulkemisesta ja todellisesta kunnosta tultua julkisuuteen Harjun puolustajat perustivat nopeasti nimiadressin Harjun pelastamiseksi, joka on kerännyt jo tuhansia nimiä. Myös kunta-aloite talon puolesta on tehty.

Harjun nuorisotalo tunnetaan merkittävästä bänditoiminnastaan. Muun muassa Maija Vilkkumaan sekä Samuli Putron ura alkoi sieltä. Nuorisotyön lisäksi taloa käyttävät kymmenet eri toimijat.

Talo on tehnyt myös merkittävää työtä myös helsinkiläisen kaupunkikulttuurin kehittymisessä. Talon henkilökunnan aloitteesta alkoi aikoinaan Suomen tunnetuin kaupunginosafestivaali Kallio Kukkii, joka täytti hiljattain 25 vuotta. Harju vastaa nykyisin kymmenpäiväiseksi laajenneen Kallio Kukkii -festivaalin päätapahtumasta Kallio Kukkii -piknikistä Dallapènpuistossa, laajasti tunnettu tapahtuma kerää yli 10 000 kävijää.

Harjun lakkauttamista vastustavan adressin kommenteissa käy vahvasti esiin se, kuinka tärkeäksi talo koetaan. Adressin kommenteissa todetaan muun muassa seuraavaa: -Harjulla on pitkät perinteet arvokkaassa nuorisotyössä. - Harjun nuorisotalo on osa itäisen kantakaupungin identiteettiä. - Sen työn merkitys koko Helsingin kaupunkikulttuurin kehittymiseen on merkittävä.

Harjun henkilökunna osaamista arvostetaan myös adressissa: - Harjun nuorisotalon työyhteisö on ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka pitkäjänteisen työn tulokset näkyvät nuorisotyössä (esim musiikki ja ilmaisutaito), ihan koko kotimaisessa kulttuurissa. -Harjussa on erittäin osaava henkilökunta. -Harju on osa Helsingin kaupunkikulttuurin aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä ja elävää sellaista.- Harju on itäisen kantakaupungin yhteisöllisyyden sydän. -Harjun nuorisotalo tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa!


Adressi Harjun puolesta löytyy osoitteesta: ww.adressit.com / Harjun nuorisotaloa ei saa lakkauttaa

 

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet