Kallion kulttuuriverkosto

Elokuvia naisten ja miesten välisestä ystävyydestä

Strippiklubin naiset vievät miehiä kun litran mittaa. Jennifer Lopez (oikealla) tekee elämänsä roolin strippilavojen kunigattarena. Hän on myös työyhteisönsä voimanainen ja lastaan rakastava äiti. Constance Wun on Ramonan (Lopez) suojatti ja onnistuu roolissaan hyvin.

Barbara Nitke

Viikon 42 parhaat elokuvat tulevat jenkkilästä ja Ruotsista ja niitä yhdistää tanssi. Ohjaaja Scafarian vie katsojat strippiklubille, jossa ovelat työntekijät vedättävät Wall Street -asiakkaitaan. Ruotsalaisessa elokuvassa liikutaan Kaukasiassa entisessä Gruusian neuvostotasavallassa, jossa myöskin tanssitaan. Mutta mitä tapahtuu samaan aikaan Suomessa?

Hustlers – korkojen kera on saanut inspiraationsa tositapahtumista, jossa strippariryhmä huijaa rahaa rikkailta liikemiehiltä finanssikriisin aikaisessa New Yorkissa. Lorene Scafarian ohjaaman elokuvan rooleissa nähdään liuta nimekkäitä artisteja, muun muassa Jennifer Lopez, Cardi B, Keke Palmer, Julia Stiles ja Lizzo.

Elokuva kertoo elämästä strippiklubeilla, joiden vakioasiakkaita ovat New Yorkin ökyrikkaat. Niissä miehiä viihdyttävät naiset tienasivat huomattavia summia - kunnes iski pörssiromahdus. Samalla strippiklubien rahavirrat alkoivat tyrehtyä. Elokuvassa Ramona (Jennifer Lopez) kehittää suunnitelman kuinka bisnesmiesten lompakoille päästään. Ramona puolustelee ystävättärilleen miesten huijaamisen oikeutta sillä, että ”Wall Streetin äijät varastivat ihan kaikilta”.

Hustlersin tarina perustuu alun perin New York Magazinen julkaisemaan artikkeliin, jossa kerrotaan kuinka joukko strippareita kehittivät systeemin, jolla he onnistuivat lypsämään liikemiehiltä suuria summia rahaa. Kuvioon kuului miesten ”kalastaminen” baareista, huumaaminen, vieminen strippiklubille ja luottokorttitietojen urkkiminen. Elokuva seuraa hyvin tarkasti lehden artikkelia.

Elokuva kulkee kahdessa aikatasossa, jossa toimittaja haastattelee huijariryhmän jäsentä Destinya (Constance Wu) klubin tapahtumista ja aikaisemmat tapahtumat paljastuvat takaumina. Haastattelut rakentavat tarinalle rytmin ja Destiny on samalla elokuvan kertoja.

Hustlersin tekee kutkuttavaksi asetelman kääntyminen päälaelleen: stripparit nousevat seksuaalisen vetovoimansa avulla alisteisesta asemastaan koko show’n pyörittäjiksi. Samalla elokuva on onnistunut kuvaus luokkaeroista, valta-asetelmista ja niiden muutoksista.

Hustlers – korkojen kera on myös tarina naisten välisestä solidaarisuudesta. Elokuvan todellinen tähti on uransa upeimman roolin tekevä Jennifer Lopez. Hän (Ramona) on klubin ehdoton kunigatar ja huijauksen aivot. Lopez näyttää hienoa estradiosaamistaan, mutta samalla myös erinomaisia näyttelijän lahjojaan. Hän onnistuu uskottavasti roolissaan, jossa Ramona on ryhmänsä äidillinen tukijahahmo ja samalla kova New Yorkin katujen kasvatti.

Constance Wun on myös hyvä Destinyn roolissa aloittelevana stripparina, jonka konkaristrippari Ramona ottaa siipiensä suojaan. Hauskoissa sivurooleissa käväisevät räppäritähdet Cardi B ja Lizzo huiluineen.

Hustlers -leffassa naiset hairahtuvat pahemman kerran rikoksenpolulle, mutta katsojan sympatiat ovat kuitenkin leidien puolella.

4,35 tähteä

*

And Then We Danced kertoo nimensä mukaisesti tanssijoista ja liikkeen ilosta. Elokuva on myös tarina miestanssijoista, jotka rakastavat georgialaisia perinnetansseja sekä toisiaan. Ohjaaja Levan Akin on ruotsalainen, jonka sukujuuret on Georgiassa. Elokuva on valittu Ruotsin Oscar-ehdokkaaksi. Akin tuntee elokuvansa aiheen hyvin, hän oli nuorena tanssija ja se näkyy tanssikohtausten väkevässä intensiteetissä.

Akin on taltioinut elokuvaan Georgian tanssiakatemian rankkoja harjoituksia. Georgialainen tanssi on hyvin maskuliinista. Kuvaavaa tanssista on se hetki, kun opettaja raivoaa tanssijoille: "georgialaisessa tanssissa ei ole seksiä. Tämä ei ole lambadaa"! Kovien treenien jälkeen oppilaat juhlivat antaumuksella Tbilisin yössä.

Elokuvan päähenkilö Merab (Levan Gelbakhiani) harrastaa päämäärätietoisesti perinteistä georgialaista tanssia, isänsä jalanjäljissä. Hänellä on myöskin tanssia opiskeleva tyttöystävä Mary (Ana Javakishvili) - seksiä ei olla kuitenkaan vielä harrastettu.

Merabin elämä saa uuden suunnan, kun Akatemian salille ilmaantuu Irakli (Bachi Valishvili) Merabin ja Iraklin välille syntyy vetovoimaa, jota kumpikaan ei voi eikä edes halua vastustaa. Gelbakhianin roolisuorituksessa on ihailtavaa vapautuneisuutta ja tarina perustuu osittain tanssijataustaisen pääosan esittäjän omiin kokemuksiin.

And Then We Danced on monitasoinen elokuva. Se kertoo muutoksen tuulista pitkään neuvostovenäjän ikeen alla olleesta Georgiasta, kahleet eivät vieläkään ole täysin poikki. Se on myös onnistunut kuvaus arkisesta elämästä Tbilisin-kaupungissa. Ennen kaikkea elokuva on tarina siitä millaista on elää vähemmistöryhmään kuuluvana maassa, jossa erilaisuudella ei ole sijaa. Tästä asenteesta kertoo paljon se, että elokuvan kuvauksissa tarvittiin henkivartioita.

Elokuva on kovaa ruotsalaista laatua, jossa puhutaan georgiata ja georgialainen musiikki soi, mutta avainkohtauksessa kajahtaa komeasti - Abban Take A Chance On Me.

4, 40 tähteä

*

Fingerpori-sarjakuva perustuu sanaleikeille ja absurdille huumorille. Nyt tästä suositusta sarjakuvasta on väsätty elokuva. Fingerpori on suomalaiseksi elokuvaksi harvinainen tapaus, Suomessa ei sarjakuvista ole tehty juurikaan elokuvia. Monet ovat varmaan sitä mieltä ettei olisi tarvinnut tehdä nytkään. Fingerpori -leffa näyttää ja kuulostaa Fingerpori-sarjakuvan valokopiolta, joka on otettu vielä nuhjuisella kopiokoneella. Fingerpori on hämmentävä elokuva, joko se on äärimmäisen nerokas, jota on lähes mahdotonta ymmärtää, tai sitten se toinen ääripää....

(Fingerpori -elokuva kuuluu sarjaan tähtien tuolla puolla)

Juhani Styrman

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet