Teatteri Kultsa

Sote-soppaa sekoitellaan Teatteri Kultsan musiikillisessa satiirissa

Soteutuksen näyttelijät.

Paddy Reynolds

Teatteri Kultsalla vietetään juhlavuotta, sillä tämä pitkän linjan harrastajateatteri täyttää 60 vuotta. Juhlavuoden päättää hullunhauska musiikki-iloittelu SOTEUTUS, jossa kurkistetaan sosiaali- ja terveysalan mahdolliseen tulevaisuuteen.

Soteutuksen ovat kirjoittaneet teatterilla toimiva ryhmä, Kultsan kirjoittajat. Ryhmä perustettiin vuonna 1995, ja he ovat vuosien ajan käsikirjoittaneet Kultsalle yli 100 lyhytnäytelmää ja muutaman kokoillan näytelmän. Yksi näistä oli vuonna 2005 esitetty Helsinki Heaven Hospital, joka otti kantaa silloiseen terveysalan muutokseen ja terveydenhuollon yksityistämiseen sekä säästötarpeisiin komedian ja satiirin keinoin, musiikkinumeroilla höystettynä. Helsinki Heaven Hospitaliin musiikin sävelsi Risto Rautee, ja samoja kappaleita kuullaan myös sen eräänlaisessa jatko-osassa, Soteutuksessa. Musiikin koordinaattorina toimii Vesa Salmi.
– Alkuperäisistä kappaleista on käytetty useita sellaisenaan, ja kaksi sävellystä on uudelleensanoitettu sopimaan nykyiseen sote-uudistukseen, Salmi kertoo.

House-bändinä kuullaan Helsingin Juhlaveikkoja. Soteutuksen ohjaa pitkän linjan kultsalainen, Jouni Puumalainen. Puumalainen tuli alunperin Kultsalle nimenomaan kirjoittamaan, mutta löysi pian itsensä näyttämöltä, jossa onkin viihtynyt jo parisenkymmentä vuotta. Hän kokeilee siipiään nyt ensi kertaa ohjaajana.
Miltä sitten tuntuu ensitöikseen ohjaajana tarttua näinkin laajaan ja päivän polttavaan aiheeseen?
– Onhan se mielenkiintoista, Puumalainen myhäilee.

Hän itse työskentelee kuntoutuksen parissa, joten sote-uudistuksesta on omakohtaista kokemusta. Soteutusta on ollut mukana tekemässä yli 30 Kultsalaista.
– Tämä on kultsalaisten yhteinen ponnistus juhlavuoden kunniaksi, Puumalainen kertoo.

Yksi näyttelijöistä on Kultsalla jo useamman vuoden viihtynyt Pauliina Alanko.
– Meillä on ollut treeneissä ihan hirveän hauskaa, Alanko kertaa.
Mukana lavalla on sopivassa suhteessa Kultsan konkareita, sekä aivan uusia kultsalaisia.

Minkälainen ilta on sitten teatterin ystäville luvassa?
– Me käsittelemme sote-uudistuksen mukanaan tuomia ilmiöitä ja viemme ne mahdollisimman absurdiin loppuun asti, näyttääksemme mihin uudistukset voisivat hurjimmillaan johtaa, summaa Puumalainen.

Kuumia aiheita ovat mm. sote-keskukset, valinnanvapaus, palvelutarpeen arviointi, hoitajamitoitus, päättäjät hermoromahduksen partaalla, ja uudenlaiset palvelumuodot. Aiheita käsitellään satiirisesti, välillä mennään absurdiksi! Päättäjätkin saavat mainioita vinkkejä uudistusten toteuttamiseen, huumorimielellä luonnollisesti.
– Tervetuloa kaikki, jotka ovat sotkeutuneet sotesoppaan. Tänne voi tulla katsomaan, miten hommat kuuluu tehdä!, toivottaa Alanko.

Teksti: Heini Reynolds, kuvat: Paddy Reynolds.

SOTEUTUS ensi-ilta 2.11.2019 klo 19.
Käsikirjoitus: Teatteri Kultsan kirjoittajat
Ohjaus: Jouni Puumalainen
Musiikin sävellys: Risto Rautee
Rooleissa: Pauliina Alanko, Vuokko Hirvikoski, Siina Mäenpää, Mikko Ravantti, Kari Simonen, Antti Untamala ja Marko Wilskman
Musiikista vastaa: Helsingin Juhlaveikot
Ensi-ilta: la 2.11.2019 klo 19. Muut esitykset: to 7.11. klo 19, la 9.11. klo 19, su 10.11. klo
15, ti 12.11. klo 19, pe 15.11. klo 19, ke 20.11. klo 19, to 21.11. klo 19, su 24.11. klo 15.00,
to 28.11. klo 19, pe 29.11. klo 19, su 1.12. klo 15, ke 4.12. klo 19, pe 6.12. klo 15, su 8.12.
klo 15, ti 10.12. klo 19, to 12.12. klo 19, la 14.12. klo 19, ti 17.12. klo 19, pe 20.12. klo 19,
la 21.12. klo 19 (viimeinen).
Esityksen kesto n. 2 h, väliaika.
Liput: 15 € / 12 € ennakkoon tai 17 €/14 € ovelta.
Lippukauppa: www.teatterikultsa.fi. Kysy ryhmätarjousta!
Esityspaikka: Teatteri Kultsa, Käenkuja 6-8, Katri Valan puiston väestönsuoja, 00500 Helsinki (Sörnäinen).

Teatteri Kultsa

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi

Uusimmat mielipiteet