Kallion kulttuuriverkosto

Laulujen lunnaat

Renée Zellweger palaa elokuvien pariin elokuvassa Judy ja tekee erinomaisen roolisuorituksen ja hänelle povataan naispääosa-Oscaria.

David Hindley

Viikon 43 ensi-ilta elokuva muistaa näyttelijä-laulaja Judy Garlandin elämää. Suomalainen viikon uutuus kokeilee puolestaan kuinka onnistuu ruotsalaisen komedian uudelleen sovitus Suomessa.

Judy kertoo elokuvien lapsitähtenä ja myöhemmin laulajana tunnetun Judy Garlandin (1922–1969) elämän tarinaa Rupert Gooldin ohjaamassa elokuvassa. Pääroolissa nähdään Renée Zellweger, samalla näyttelijä palaa vuosien tauon jälkeen valkokankaalle.

Garland muistetaan ennen kaikkea  Ihmemaa Oz  -elokuvan (1939) hittilaulusta Over the Rainbow, mutta hänen todellinen elämänsä oli ihan muuta kuin elokuvan ihmemaa. Kun Garland oli lapsi, hänestä ryhdyttiin elokuvayhtiön toimesta rakentamaan lapsitähteä kovalla työkurilla. Samalla häneltä vietiin lapsuus ja päihderiippuvuuden siemenet kylvettiin jo nuorella iällä – aamulla annettiin piristeitä ja illalla unilääkettä.

Elokuvassa, vajaan kolmen vuoden ikäisenä ensi esiintymisen tehnyt Garland on jo uransa ehtoopuolella. Taustalla useita tuhoutuneita avioliittoja, alkoholiongelmia ja velkakierre. Rahaongelmissaan epätoivoinen Garland päättää laulaa Lontoossa. Yrittäen näin pitää lapset itsellään, joiden huoltajuutta haluaa myös hänen x-miehensä Sidney Lufftin (elokuvassa Rufus Stewell).

Elämänkontrollin menettänyt Garland oli vaikea tapaus keikkajärjestäjille. Esiintymiset saattoivat mennä nappiin tai päättyä täyteen katastrofiin, niin kuin kävi muutamalla Lontoon keikoillakin. Elokuva nostaa esiin Garlandin äidinrakkauden. Se ajoi hänet keikkakiertueelle Lontooseen. Elokuvasta voi löytää myös ajankohtaisia teemoja, kuten naisten oikeudet ja mielenterveys.

Elokuvassa on aikahyppäyksiä Judy Garlandin lapsuuteen, jossa ollaan lähinnä elokuvayhtiön studiolla, siellä missä elämäntragedian suuntaviitat rakentuvat. Judy on toteutukseltaan hyvin klassinen tarina, joka nojaa Renée Zellwegerin erinomaiseen roolisuoritukseen. Huomionarvoinen yksityiskohta on, että Zellweger laulaa elokuvassa Garlandin lauluosuudet ja selviää suorituksesta kiitettävästi.

Lontoon keikat jäivät Judy Garlandin viimeisiksi, hänet löydettiin lääkkeiden yliannostukseen kuolleena kotinsa kylpyhuoneesta 22. kesäkuuta 1969. Garland ehti olla viidesti naimisissa, 47-vuotiaana kuolleen taiteilijan yksi lapsista on viihdetaiteilija Liza Minnell.

3,05 tähteä.

*

Taru Mäkelä on haparoinut edellisissä ohjauksissaan ((Mieletön elokuu ja Varasto 2). Nyt Mäkelä hakee uutta vaihdetta ruotsalaislainalla. Täydellinen joulu perustuu 20 vuotta vanhaan ruotsalaiseen menestyskomediaan Tomten är far till alla barnen, eli Joulupukki vieraissa.

Väistämättä tulee verranneeksi Täydellistä joulua tähän ruotsalaisen joulunvieton ympärille rakentuvaan ihmissuhdekomediaan. Voiton vie kirkkaasti (taas kerran) Ruotsi. Länsinaapurin joulukuvaus muistetaan kepeydestään ja leikkisyydestään. Mäkelän ohjaus ei löydä samanlaista rentoutta ja vapautuneisuutta, johtuuko se sitten siitä, että ruotsalaiset ovat kuitenkin niin paljon erilaisia kuin me suomalaiset?

Mutta ehkäpä juuri ruotsalaisen elokuva on sittenkin se perusta, jolla Mäkelä onnistuu nyt paremmin kuin kahdella edellisellä työllään. Ohjauksessa on sujuvuutta ja huumorissa on toimivuutta enempi, kuin esimerkiksi katastrofaalisessa Varasto 2:ssa. Elokuvassa on myös sen verran fiksuutta, ettei se vajoa puskafarssiosastoon. Elokuvan iloinen yllätys on Pirkko Mannola (81), joka tekee ensimmäisen elokuvaroolinsa sitten 1960-luvun.

2,00 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/14066/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet