Teatteri Kultsa

Kultsa-klubilla soivat marraskuussa Frank Sinatran laulut

Kultsassa musisoivat Juha Ahvenainen, Pasi Kuivalainen, Mikko Pietinen, Esa Lindroos, Aino Mensonen, Kalle Ryökäs ja Jarkko Niemi.

Iiro Kaukiainen

Kultsa-klubilla on luvassa tunnelmallinen ilta 23. marraskuuta. Lavalle nousee Jarkko Niemi yhdessä Swing Bandin kanssa. He esittävät legendaarisen laulajan Frank Sinatran lauluja. Keväällä samainen Sinatra-klubi myi Kultsalla nopeasti loppuun.
Niemi on valinnut illan aikana esitettävät Sinatran laulut omista suosikeistaan. Hän myös laulaa kappaleet. Nyt pysytellään 1950-luvulla, Capitol -levy-yhtiön kulta-ajalla.  Jakso oli poikkeuksellinen levy-yhtiöiden historiassa.
– Tuolloin oli tavallista, että artisti saattoi tehdä useamman levyn vuodessa, Niemi kertoo. 

50-luvulla oli tyypillistä myös se, että monet laulajat esittivät samoja kappaleita. He tekivät niistä omia versioitaan. Useista lauluista tuli ajan myötä tunnettuja jazz-standardeja. Niemeä kiehtoo ammattitaito, jolla levytykset tehtiin. 
– Kiinnostavaa siinä ajassa on tekemisen meininki, hän sanoo.

Illan aikana kuullaan lauluja esimerkiksi musikaaleista Anything Goes, Wake Up and Dream ja Shall We Dance sekä elokuvasta Blues in the Night. Säveltäjinä ovat muun muassa Cole Porter ja Gershwinin veljekset. 

Sinatra löytyi englantilaiselta torilta

Niemi löysi Frank Sinatran musiikin, kun hän oli opiskelemassa viulunrakennusta Englannissa yli 20 vuotta sitten. Läheisellä torilla oli keskiviikkoisin levymyyjä, jonka lp-levypinoja Niemi usein penkoi. Valikoimassa oli paljon Sinatra-levyjä. Niistä Niemi pyysi myyjää suosittelemaan parhaita.
– Pari ensimmäistä hankkimaani levyä, Swingin’ Affair ja Songs for Swingin’ Lovers ovat vieläkin suosikkejani, Niemi paljastaa. Näiltä levyiltä kuullaan materiaalia myös Kultsa-klubilla.

Sovitukset ovat vaatineet paljon työtä

Niemi on itse sovittanut esitettävät laulut bändille, jossa on kuusi muusikkoa. Tehtävä on ollut kiinnostava, mutta myös vaikea, sillä alkuperäiset sovitukset on tehty jopa 30-40 soittajalle. Uusia versioita ei kuitenkaan ole tarvinnut tehdä, sillä Nelson Riddlen alkuperäiset sovitukset ovat niin toimivia.
– Siellä on soittajille aika hauskoja juttuja, Niemi sanoo.

Swing Bandissä soittavat Pasi Kuivalainen (kitara), Juha Ahvenainen (piano), Esa Lindroos (basso), Mikko Pietinen (rummut), Aino Mensonen (tenorisaksofoni) ja Kalle Ryökäs (alttosaksofoni). Monet muusikot ovat Niemen vanhoja bändikavereita vuosien takaa. Hän kertoo, että vaikka heidän taustansa on rock-musiikissa, on Sinatra-innostus tarttunut kaikkiin projektin myötä.

Lauluissa pääosassa ovat sanat

Frank Sinatralla oli tapana levyttää teemalevyjä: ne ovat useimmiten joko iloisia tai surullisia. 
Esimerkiksi Only the Lonely -levyä on pidetty synkkyydestään huolimatta hienoimpana vocal-albumina kautta aikojen. 
Kultsan klubi-illassa ollaan sekä hilpeissä että melankolisissa tunnelmissa. Niemen mukaan juuri teatterilla pidettävään klubiin sopii hyvin tunnelmien vaihtelu. Laulujen aiheet ovat silti samankaltaisia.
– Kaikki biisit olivat siihen aikaan rakkauslauluja – meni hyvin tai huonosti, Niemi sanoo.

Hänen mukaansa Sinatran musiikissa laulujen sanat ovat todella tärkeitä. Levyilläkin nimen omaan laulu on pinnassa. Niinpä bändi on päättänyt soittaa tällä klubilla pikemminkin hiljaa ja intiimisti, jotta laulujen sanat pääsisivät parhaalla mahdollisella tavalla esiin.

Teksti: Marjo Linnasalmi

Teatteri Kultsa

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi

Uusimmat mielipiteet