Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Julkishallinnon syytä katsoa peiliin – vastuu on usein myös työn tilaajalla

Kun vaikkapa uuden päiväkodin sisäilmassa havaitaan ongelmia, katseet kääntyvät urakoitsijaan. Kun peruskorjatun kerrostalon ikkunat avautuvat huonosti tai eivät lainkaan nostetaan kohteen urakoitsija usein tikun nokkaan.

Totta toinen puoli, mutta imagohaitta kaatuu pääosin yksin urakoitsijan niskaan, vaikka tämä olisi tehnyt työt täysin tilaajan toiveiden mukaisesti.

Rakennusalalla työn tilaaja saattaa vastata yksin rakentamisen aikaisista suunnitelmista, valituista materiaaleista ja jopa laadituista aikatauluista, mutta kritiikki kohdistuu yksin urakoitsijaan.

"Näin se tuppaa menemään. Ilmiönä tämä on tuttu", totesi Talonrakennusteollisuuden (TRT) asiantuntija Jani Kemppainen haastattelussamme.

TRT on rakennusalan yritysten kattojärjestö, johon kuuluu noin 450 talonrakennusyritystä. Yritykset ovat pääasiassa suuria ja keskisuuria yrityksiä. Arviolta noin 80 prosenttia koko maan rakentamisesta tapahtuu TRT:n jäsenyritysten kautta.

Perinteisessä pääurakassa urakoitsija tekee suorituksen. Tilaaja vastaa suunnittelusta ja materiaalivalinnoista. Usein tilaajat valitsevat tietyntyyppisiä materiaaleja, eivätkä mieti, mitä se tarkoittaa käytännön rakentamisen kannalta.

Työmailla takuuaikaiset ja niiden jälkeiset korjaukset ovat molemmat noin prosentin rakennuskustannuksista.

Takuuaikana pidetään yleisesti kahta vuotta, mutta siitä voidaan sopia hankekohtaisesti muutakin. Niin sanottujen piilovirheiden eli esimerkiksi rakenteellisten ongelmien takuuaika on yleisesti kymmenen vuotta.

Helsingin Uutiset (HU 23.10.) kertoi Malmin päivystyssairaalassa alkaneesta miljoonien eurojen remontista, jossa neljä vuotta vanhan sairaalan lattiat uusitaan.

Tilaajana toimiva kaupunki ja urakoinnista vastaava YIT neuvottelevat parhaillaan, kuka maksaa korjaukset.

Julkishallinnon olisi hyvä ottaa lakki kouraan ja katsoa peiliin. Aikaa ja rahaa kannattaisi varata suunnitteluun nykyistä enemmän ja hankintaosaamiseen pitäisi panostaa. Tilaus- ja rakennusvaiheessa käytetty lisäraha maksaa itsensä monin kerroin takaisin, kun kalliit korjaukset, käyttökiellot ja väistötilat vältetään.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet