Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Luontoarvot joutavat syrjään, kun kyse on joukkoliikenteestä

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, vihreiden Otso Kivekäs lausui pari viikkoa sitten Helsingin Uutisissa, että pääkaupunkiseudun kasvu olisi järkevää puristaa Kehä I:n sisäpuolelle, jotta kehitys olisi mahdollisimman ilmastoystävällistä.

Ei ollut vaikea arvata, että Kivekkään rohkea kannanotto herättää laajaa vastustusta, niin Helsingin sisällä kuin yli kuntarajojenkin.

Toisin kuin keskustatunnelissa, tuntuu Helsingin kokoomuksella ja demareilla olevan yhteinen näkemys rakentamisen ja väestön keskittämisestä Helsingin ytimeen. Ja se on kielteinen. Samoilla linjoilla ovat myös muut Helsingin Uutisten haastattelemat helsinkiläispoliitikot ja naapurikuntien edustajat.

Väestöennusteiden mukaan pääkaupunkiseudulle muuttaa tulevina vuosikymmeninä satoja tuhansia uusia asukkaita. Kaupunkirakenne tulee näin ollen automaattisesti tiivistymään. Tätä taustaa vasten on vaikea hahmottaa, miten Kehä I:n sisäpuolelle jäisi enää nimeksikään vihreitä puisto- ja virkistysalueita, jos Kivekkään visio toteutettaisiin.

Liito-oravat, hiidenkourut ja luonto yleensäkin jää kakkoseksi, kun vihreät pääsee päättämään kaupunkirakenteesta ja esimerkiksi joukkoliikenneinfran rakentamisesta. City-vihreiden päätökset ovat kaukana niistä arvoista, joita puolue aikanaan painokkaasti toi esiin – ja tuo yhä, mutta toimii toisin.

Vihreät haluaa suojella luontoa siellä, missä eivät itse asu. Kehä III:n ulkopuolella luontoa, puhdasta sellaista, kuitenkin riittää, ilman, että heikennetään esimerkiksi metsätalouden harjoittamisen mahdollisuuksia.

Sama toistuu esimerkiksi puheissa, kun aiheena on susikanta. Susia halutaan lisää, kunhan ne pysyttelevät vain Itä-Suomessa. Siellä arki näyttäytyy kuitenkin varsin erilaisena, kuin Eteläesplanadilta katsottuna.

Joukkoliikenne ja lukuisat muut vihreiden kannattamat asiat ovat toki hyväksi ilmastolle ja vähentävät päästöjä, mikä on teko ympäristön ja luonnon puolesta. Ehkä puolueen olisi kuitenkin hyvä määritellä, onko se ilmastonmuutos- vai luonto- ja ympäristöpuolue. Niillä on tavallisen ihmisen arjessa iso ero, niin tekojen kuin ideologian osalta.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet