Kallion kulttuuriverkosto

Rääkätäänkö koiria jalostuksen nimissä?

Kiltti koira vai tuhma hauva? Krista Kosonen vaihtaa iltaisin fysioterapeutin työt sm-palveluja tarjoavan Monan kumiasuun ja antaan omanlaistaan koirakoulutusta.

Helsinki-filmi

Sarjakuvapiirtäjänä kuvailmaisunsa aloittanut J-P Valkeapää siirtyi esikoiselokuvallaan Muukalainen (2009) elokuvien pariin. Se oli arvoituksellinen, enemmän visuaalisuuden kuin dialogin varaan rakentuva kertomus, mutta yhtä kaikki, siitä lähtien Valkeapää on osoittanut olevansa maamme omaleimaisimpia elokuvantekijöitä.

Koirat eivät käytä housuja on J-P Valkeapään kolmas ohjaus ja aiheelta sellainen, jota suomalaisessa elokuvassa ei aiemmin ole käsitelty, eli sadomasokismia - seksuaalisena suuntauksena. Valkeapään elokuvien maailma on tyly paikka, uutuudessa kevennys tulee siitä, että elokuva esitellään komediana, ainakin perinteisen komedian ystäville BDSM-roolileikeistä kertova tarina voi olla kuitenkin aika kova pala.

Sitomis- ja alistusleikkeihin mieltymistä ei enää aikoihin ole pidetty sairautena. Suomessa sadomasokismi poistettiin tosin virallisesta tautiluokituksesta vasta vuonna 2011. Jotka eivät aihetta tunne, Koirat eivät käytä housuja on suppea kurssi aiheesta, ja saako siitä irti haluamansa on sitten toinen juttu.

Valkeapää lähestyy aihetta traagisten tapahtumien kautta. Kirurgi Juhan (Pekka Strang) vaimo hukkuu kesämökin rantavesiin. Juhalle se on tietenkin musertava tilanne, hän jää yksin tyttärensä kanssa. Vaimon kuoleman jälkeen elokuva hyppää vuosia eteenpäin, tytär Elli (Ilona Huhta) on jo teini. Vaimon kuolema on jättänyt jäljen Juhan elämään ja isän rooli tyttärelle on hapuileva.

Sitten Juha törmää sm-palveluja tarjoavaan Monaan (Krista Kosonen). Ensitapaaminen on tosin epäuskottava, mutta kohtauksena vaikuttava, jossa Juha löytää ikään kuin Monan kuristusotteessa yhteyden hukkuneeseen vaimoonsa. Sen jälkeen Juha on koukussa kuristamiseen sekä tukehduttamiseen ja alkaa hakeutua toistuvasti alistettavaksi koiraksi Monan luokse.

Tekniseltä osalta elokuva on huolellista työtä. Mervi Junkkosen leikkaus ja Micke Nyströmin äänisuunnittelu toimivat hyvin yhteen. Pietari Peltolan kuvaus tuo mieleen musiikkivideoimasta kuvakieltä. Valkeapään ohjauksessa on näkemystä. Tosin elokuvassa näkyy paikoin suomalaisen elokuvan helmasyntejä, kuten paikoitellen dialogin tökkivyys ja tarinankuljetuksessa on myös hetkiä, jolloin elokuva jää tyylittelyksi, vailla tarkoitusta.

Krista Kosonen ja Pekka Strang tekevät vaikuttavat roolisuoritukset, varsinkin Strang tekee yhden uransa parhaista roolitöistä. Herkemmille katsojille voi osoittaa varoituksen sanoja: elokuva on paikoitellen rajua kamaa. Koirat eivät käytä housuja on jo aiheelta erikoinen, se on myös omaperäinen, joka ei myöskään hetkessä unohdu.

3,75 pistettä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/14104/

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet