Kallion kulttuuriverkosto

Kallio kipinöi omalla voimalla

Harjun nuoriostalo puhuttaa Kalliossa. Kipinöi -viikolla 21.11. Harjussa keskustellaan nuoriso- ja kulttuuripalvelujen tulevaisuudesta Kallion alueella.

Harjun arkisto.

Kallio Kipinöi -kaupunkifestivaali järjestään nyt 24. kerran ja osoittaa tukensa Harjun nuorisotalolle, jota uhkaa sulkeminen.

Kallion monitaidefestivaali tarjoaa kymmenenpäivän aikana musiikkiesityksiä ,teatteria, näyttelyitä, luentoja, työpajoja, koko perheen tapahtumia ja avoimia ovia. Kulttuuriviikolla on lähes 100 yksittäistä tapahtumaa, tekijöinä erilaiset toimijat Kallion alueelta, festivaalin pääjärjestelyistä vastaa Kallion Kulttuuriverkosto.

Kallio Kipinöi -festivaalin avaus on Kallioland -tapahtuma Kalliolassa, joka täyttää samalla 100 vuotta. Koko perheen tapahtuma pitää sisällään lastenohjelmaa, keskusteluja sekä työpajoja, muun muassa "Punk-työpajan". Musiikkipuolella illassa esiintyvät muun muassa Asa ja juhlan päättävä Tapani Rinne & Teho Majamäki.

Kipinöi -viikolla Kallion seudun teatterin ohjelmistosta nousee esiin Teatteri Kultsan "Soteutus", joka on musiikillinen satiiri sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuudesta. Koko-teatterissa nähdään puolestaan Tanssiteatteri Tsuumin 20-vuotisjuhlavuoden pääteos Poiju ja Kapsäkin lavalla riemastuttaa Korot kattoon -komedia, rooleissa Ria Kataja ja Minna Kivelä. Samaisella lavalla nähdään myös Iiro Rantalan ja Timo Parvelan musiikkikomedia Putkiremontti.

Kallio Kipinöi -festivaalin kiinnostavimpia musiikkivieraita on 80-luvun suosikki bändeihin lukeutunut Clifters, joka aktivoituu hetkeksi ja esiintyy Kipinöi -viikolla Suvilahdessa. Lisäksi muita kulttuuriviikon artisteja ovat muun muassa Jonna Järnefelt, Sami Saari ja Jazzpojat, Jorma Uotinen, Samae Koskinen, Aija Puurtinen ja hänen Brooklynin satu -projekti, joka on musiikin keinoin toteutettu aikamatka amerikansuomalaiseen siirtolaisuuteen.

Kipinöi muistaa myös merkkihenkilöitä. Tunnetuimman Helsinki-valokuvaajan Signe Branderin syntymästä on kulunut 150 vuotta, niinpä kulttuuriviikolla on esillä 1900-luvun alun Helsingin ikuistajan valokuvia Kalliolassa. Suomen historiaa kirjoihinsa tallentaneen Kalle Päätalon syntymästä on kulunut puolestaan 100 vuotta ja Kino Tulio esittää kirjailijasta kertovia dokumenttielokuvia.

Kipinöi -viikkon nimiin kuuluvat myöskin Aki ja Mika Kaurismäki. Mikan Arvottomat -elokuvan kuvaupaikoista ympäri Suomea kertova näyttely on esillä Kavin aulagalerissa. Lisäksi Akin elokuvien kuvauspaikkoja Kalliossa esittelevä esite julkaistaan festivaaleilla.

Lasten oikeuksia julistetaan 20. 11. ja Lastentarhamuseo juhlii päivää Kallio kipinöi -festivaalin yhteydessä laajalla ja monipuolisella lastenohjelmallaan koko viikon ajan. Kallion kulttuuriviikko on saanut myös oman kirjallisuustapahtuman, kun Työväenperinne ry:n järjestämä "Stadin työväenkirjallisuuspäivät" ovat liitetty osaksi festivaalia.

Kipinöi -festivaalia varjostaa huoli Harjun nuorisotalon tulevaisuudesta. Suomen maineikkainta nuorisotaloa uhkaa sulkeminen, niinpä syksyinen festivaali on myöskin kulttuurillinen kannanotto Harjun puolesta. Harju save-liikkeen keulakuva on räp-artisti Elastinen ja hän esiintyy Harjussa 21.11.

Kallio Kipinöi -viikolla on tietenkin oma voimalaitos. Taiteilija Markku "Sika" Puustisen Hugo-voimala löytyy Töölönlahden pohjukasta. Hugo yhdistää taideteoksen ja käyttöesineen, sillä sen voimalla saa ladattua esimerkiksi puhelimen akun ja vielä ilmaiseksi.

Kallio Kipinöi -kaupunkifestivaali 15.11. - 24. 11. Festivaalin päivitetyt ohjelmatiedot: kallionkulttuuriverkosto.fi.

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet