Kallion kulttuuriverkosto

Kallio Kipinöi esittelee Helsinkiä ja Suomea

Joulu kaupungissa – helsinkiläisten joulunviettoa. Näyttely kertoo joulun tarinaa kautta aikojen välittäen tunnelmakuvia joulun odotuksesta, jouluvalmisteluista ja joulunvietosta Helsingissä. Helsinki Congress Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A.

Kansan arkisto

Kallion kulttuuriviikon näyttelytarjonta yllättää myös monipuolisuudellaan.

Syksyn Kallio Kipinöi -viikolla on esillä yllättävän laadukas ja monipuolinen näyttelytarjonta. Viikolla on muun muassa kolme Helsinki-aiheista näyttelyä. Kalliolassa on Stadin slangin kokoama näyttely, jossa on esillä 1900-luvun alun merkittävimmän kaupunkinäkymiä tallentaneen Signe Branderin (1869-1942) valokuvia. Hänen syntymästään on kulunut nyt 150 vuotta. Brander kuvasi Helsingin muinaismuistolautakunnalle ja kaupunginmuseolle noin tuhat valokuvaa vuosina 1907-1913. Ne ovat kaupunginmuseon valokuvakokoelmien perusta (Näyttely on 2 krs. aulatilassa, raput ylös infon takaa.). Näyttely on avoinna 22.11. saakka.

Paasitornissa on puolestaan näyttely, joka kertoo helsinkiläisten joulunvietosta kautta aikain. Helsinki esittäytyy myös maalausten kautta Kallion kulttuuriviikolla. Ravintola Oivassa on esillä Helsinki-töistään tunnetun taiteilija Mika Törösen akvarelleja "Kalliosta ja muualta Helsingistä".

Kallio Kipinöi -viikolla pääsee kokemaan myös miltä kuulostaa "Sörnäisten ääni". Väinö Tannerin kentän työmaa aidassa on Apaja-kolektiivin teos, joka koostuu seinämaalauksesta ja ääniteoksesta.

Kulttuuriviikon näyttelykattaus tarjoaa myös matkan halki Suomen. KAVI:n aulagalleriassa on esillä näyttely, joka kertoo miltä näyttää Mika Kaurismäen kulttiklassikon Arvottomat (1982) kuvauspaikat tänään.

Kallio Kipinöi näyttelyt

Sörnäisten ääni on Apaja-kolektiivin toteuttama katu- ja multimediataideteos, joka on syntynyt alueen ihmisten kokemuksista. Miltä Sörnäinen kuulostaa? Mikä on sen ääni? Teos kostuu seinämaalauksesta ja ääniteoksesta, jossa ihmiset kertovat havannoistaan ja Sörnäisten ääni-identiteetistä. Teosta voi kuunnella QR-koodin kautta tai www.apajacollective.com. Työmaa-aita, Väinö Tannerin kenttä, Haapaniemenkadun ja Kaikukadun välissä.

Hugo-voimala. Taiteilija Markku "Sika" Puustisen vesivoimalla toimiva voimalaitos yhdistää taideteoksen ja käyttöesineen. Voimala tarjoaa mahdollisuuden ladata matkapuhelinta maksutta ja ilman sähkönsiirtomaksua. Hugo sijaitsee Töölönlahden pohjukassa, ns. purkuputken edustalla, Helsinginkatu (Talvipuutarhan raitiovaunu pysäkin kohdalla). HUOM: TEOS ON JOUTUN ILKIVALLAN KOHTEEKSI.

Nataliia Reini: Nukkenäyttely ”Olipa kerran ...nukke”. Nukkenäyttelyssä voi hypätä takaisin lapsen kenkiin: Ehkä löydät jotain mielenkiintoista ja uutta, ehkä lapsuuden leikit palaavat mieleesi? Nuket ovat myös ajattomia koristeita. Jokainen nukke on ainutlaatuinen ja siksi ne ovat haluttuja. Jokaisella käsintehdyllä nukella on oma historiansa ja viehätyksensä. Taide- ja kehysliike Kamiter-Ars, ikkunanäyttely, avoinna 24 h, Helsinginkatu 6.

Mika Törönen: Akvarelleja Kalliosta ja muualta Helsingistä. Näyttely avoinna koko marraskuun ajan ravintolan aukioloaikoina. Ravintola Oiva, Portahaniankatu 5.

Aiju Salminen: Luciferin parfyymi (23.11. asti). Aiju Salmisen kuvitusnäyttely pohjautuu vuonna 2019 julkaistavaan runokirjaan Luciferin parfyymi. Ma-pe 11–17, la 12–16. Galleria kuvitus, Hämeentie 28.

Kallerian näyttelyt: 17.11. Aamu Tikkanen ja 18.11. alkaen Niklas Sandström. Kalleria, Kaarlenkatu10.

Agency Of Singular Investigations: näyttelykokonaisuus, joka rakentuu taiteilija-duon Anna Titovan ja Stanislav Shuripan laajemman teossarjan kahdesta elementistä: ‘Semionaut’s Travel Gear’ sekä ‘Thicket of Slogans’. Open 24 h. Galleria Alkovi, Helsinginkatu 19.

Valokuva, maalauksia ja piirroksia. Taiteilija Pirjo Hassisen taidetta nähtävissä: Pirjo Hassinen/Facebook-sivut.

Merja Castrén: Missä versoaa... Näyttelyn idea on lähtöisin Castrénin aikaisemmasta näyttelystä Ikuinen Jää, joka otti kantaa jäätiköiden sulamiseen. Tällä kertaa taiteilija tarkastelee ilmaston lämpenemistä kuivuuden näkökulmasta. Avoinna ma–pe klo 9–19, la 10–19. Caisa Galleria, Kaikukatu 4B.

Tarinoita työpaikoilta – 10 vuotta kuvituksia elintarviketyön tekijöistä. Kuvittaja Maria Björklundin kuvitustöitä Suomen Elintarviketyöläisten Liitolle. Työväenliikkeen kirjasto, Sörnäisten rantatie 25.

Joulu kaupungissa – helsinkiläisten joulunviettoa. Näyttely kertoo joulun tarinaa kautta aikojen välittäen tunnelmakuvia joulun odotuksesta, jouluvalmisteluista ja joulunvietosta Helsingissä. Näyttely avautuu la 16.11. ja on nähtävillä Paasitornissa aukioloaikojen mukaan. Lisätietoja näyttelyn aukioloajoista: Paasitornin kokouspalvelu, puh. 09 7089 613 . Helsinki Congress Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A.

Experience Horizon -installaatio (21.11. saakka) Tila kokea ja kokeilla, äänellä tai äänettä. Virtuaalista, fyysistä ja jotain muuta. Kokija ja kokemus edellä, teknologia takana. Experience Horizon on kokoelma vuorovaikutteisia installaatioita, jotka kutsuvat tutkimaan tilaa ja ääntä. Avoinna klo 12.00-18.00. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Studio 2, Haapaniemenkatu 6.

Signe Brander 150 vuotta. Signe Brander (1869–1942) oli maamme ensimmäinen ammattimainen museokuvaaja. Hänet tunnetaan 1900-luvun alun Helsinki-valokuvistaan. Stadin Slangi ry on koonnut valokuvanäyttelyn juhlavuoden kunniaksi. Näyttely avoinna 22.11. saakka. Kalliolan setlementtitalon 2krs:n / aula, Sturenkatu 11.

Arvottomien Suomi – silloin ja nyt. Markus Itkosen ja Matti Sunellin näyttely kartoittaa kotimaisen kulttiklassiko elokuvan Arvottomat (Mika Kaurismäki 1982) kadonnutta eilispäivää. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin aulagalleria, Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs.

Aennu: laulaja, lauluntekijä ja rekvisitööri -videoesitys Studio Kantin ikkunat, Helsinginkatu 7.

 

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet