Kallion kulttuuriverkosto

Lastensuojelupainajainen valkokankaalla

Nuori Helena Zengel (2009) tekee uskomattoman roolisuorituksen villinä ja herkkänä Benninä.
 

Weydemann bros

Harvoin tulee vastaan System Crasherin tapaista elokuvaa, jonka vaikutus tuntuu vielä pitkään näytöksen jälkeen, samalla se on piinallinen katsomiskokemus, mutta joka on kuitenkin ehdottoman tärkeää nähdä.

Elokuva kertoo 9-vuotiaasta Bennistä (Helena Zengel), jolla on tunne-elämässä vakavia ongelmia. Hän saa rajuja aggressiokohtauksia, mutta toisaalta hänellä on myöskin, ihmiselle tyypilliseen tapaan rakkauden- ja läheisyydenkaipuu.

Tyttö on poikkeuksellinen tapaus Saksan sosiaalisessa tukiverkostossa, sillä lastensuojelulla ei tunnu löytyvän keinoja hänen auttamiseen. Sijoituskodit, asuntolat ja muutkin laitokset on jo kokeiltu. Tilanteen haastavuutta lisää se, että Bennin raivokohtaukset ovat niin väkivaltaisia, että jopa aikuiset pelkäävät häntä.

Bennin ainut haave on päästä kotiin ja äidin luokse. Äiti ei pysty ottamaan lastaan kuitenkaan kotiin, koska on työtön, sekavia miessuhteita sekä kaksi nuorempaa lasta hoidettavanaan. Tämän vuoksi hän on hylännyt Bennin lastensuojelun käsiin. Lastensuojelun puolella alkavat myös keinot olla vähissä, vain lastensuojeluviraston rouva Bafané (Gabriela Maria Schmeide) sekä kouluavustaja Micha (Albrecht Schuch) tahtovat auttaa vielä.

System Crasher on sosiodraama, joka avaa kirurgin veitsen terävyydellä sellaisen lapsen maailman, jonka sielunelämä on täysin pirstaleina. Elokuva on kuin hyvinvointiyhteiskunnan painajainen, jossa katsoja seuraa henkeä pidättäen Bennin hurjaa kujanjuoksua - joko kohti pelastusta ja tai sitä toista vaihtoehtoa.

Bennin mielentilat heittelee tunneskaalan laidasta laitaan. Raivokohtaukset ovat kuvattu sellaisella intensiteetillä, että katsoja ei voi kuin ihmetellä Helena Zengelin (syntynyt 2008) mieletöntä roolisuoritusta, vastaavaa näkee harvoin edes aikuisnäyttelijän tekemänä.

Myös herkän Bennin toinen puoli tulee elokuvassa uskottavasti esiin. Tytön suloisuus, lapsen omainen ilo, riemukkaat synttärikemut, jossa lauletaan ja syödään kakkua. Tätä ihastuttavaa puolta näytettään paljon ja se takia Bennin syöksy läpi turvaverkkojen on entistäkin piinallisempaa seurattavaa.

Bennin tarina ei ole täysin totta, mutta se perustuu yli 20 todelliseen lastensuojelutapaukseen, joihin elokuvanohjaaja Nora Fingscheidt perehtyi tehdessään taustatyötä elokuvaansa varten. Myös Bennin sosiaalityöntekijä ja kouluavustaja ovat yhdistelmiä todellisista ihmisistä.

Elokuvan alkuperäinen nimi viittaa saksalaiseen lastensuojelun ammattislangiin "systemesprenger", se tarkoittaa kaikkein nuorimpia sosiaalipalveluiden asiakkaita, jotka rikkovat systeemin, jossa ei pitäisi olla aukkoja. Maailmalla elokuva nähdään nimellä System Crasher, eli jota kuin suomeksi "systeeminmurskaaja".

Elokuva heittää kaksi nimeä suoraan elokuvamaailman huipulle. Bennin roolissa Helena Zengelin roolisuoritusta ei voi oikein edes käsittää, hän on uskomaton löytö. Tie huipulle on jo auki, sillä ilmiömäinen Helena on jo kiinnitetty elokuvaan, jossa vastanäyttelijä on Tom Hanks. Myös elokuvantekijä, käsikirjoittaja-ohjaaja Nora Fingscheidt ponkaisee esikoisohjauksellaan suoraan eurooppalaisen elokuvan terävimpään kärkeen.

System Crasher on ankarasta aiheesta huolimatta tärkeää katsottavaa. Suomen kunnatkin potevat lastensuojelun resurssipulaa, tämä elokuva on globaali hätähuuto lasten puolesta.

Viisi tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/system-crasher/

 

 

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet