Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Kuntien leipäjono luikertelee kehä III:n rajoilla

Helsingistä lähtee joka päivä salkkumies maakuntiin. Salkussa on aina miljoona euroa helsinkiläisten veronmaksajien rahoja, joita hän jakelee pienemmille kaupungeille ja kunnille. Näin kirjoitti toimittajamme Jukka Hämäläinen verotulontasausta koskevassa artikkelissaan.

Näin ei tietenkään käytännössä tapahdu, mutta rahamäärä on oikea. Helsinki avustaa ensi vuonna muita kuntia 376 miljoonalla eurolla.

Pääkaupunkiseudun muutkin kunnat avustavat vähävaraisia kuntia. Kuntaliiton arvion mukaan Espoo maksaa ensi vuonna verotulontasausta 169 miljoonaa euroa, Vantaa 38 ja Kauniainen 14 miljoonaa. Nettomaksajia Suomen kunnista on vain 23, muut ovat saamapuolella.

Suurimmat tasauksen saajat ovat kaupunkeja. Jyväskylä nettoaa ylimääräisiä verotuloja 53 miljoonaa euroa, Joensuu 41, Kuopio 36 ja Lahti 34 miljoonaa euroa. Oulua autamme 36 miljoonalla ja Tamperettakin kymmenellä miljoonalla eurolla.

Verotulontasaus osuu kipeimmin voimakkaasti kasvaviin Espooseen ja Vantaaseen. Espoon rahat hupenevat välttämättömiin investointeihin, kuten koulujen ja päiväkotien kunnostamiseen, länsimetroon ja Kehä I:n parantamiseen, vaikka se olisi jo pitkään halunnut rakentaa teatterin ja jalkapallostadionin. "Mutta ei meillä ole ollut siihen resursseja. Sen sijaan avustamistamme kaupungeista ne löytyvät", kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tuskaili haastattelussamme.

Helsingin maksama verotulontasaus on kasvanut muutamassa vuodessa noin 90 miljoonaa euroa. Silti pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) näkemys eroaa Espoon ja Vantaan linjasta.

"On itsestäänselvyys, että kuntien tulo- ja kustannuspohjan eroja täytyy kuntien välillä tasata. Mekanismi on olennainen osa suomalaista hyvinvointijärjestelmää, mutta järjestelmää pitäisi pystyä korjaamaan sen suhteen, miten huomioidaan esimerkiksi maahanmuuton kuluja", Vapaavuori totesi Helsingin Uutisille.

Ymmärrän niin Vapaavuorta, Mäkelää kuin Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljastakin. Helsinki porskuttaa edelleen taloudellisesti hyvin ja haluaa myös kantaa pääkaupungille kuuluvaa "yhteiskuntavastuutaan". Sen sijaan Espoo ja Vantaa joutuvat pian rokottamaan jo omia asukkaitaan, jos verotulontasausta ei saa järkeistettyä.

Hulluinta tässä on, että maakunnissa vielä koetaan, että pääkaupunkiseutu kahmii heidän rahojaan, vaikka rahaa lähtee juuri toiseen suuntaan salkkukaupalla ja suurin osa muun muassa maahanmuutosta kuormittaa Helsinkiä, Espoota ja Vantaata.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet