Kallion kulttuuriverkosto

Lännen tähti loistaa kirkkaana

Bruce Springsteenin vaimo Patti Scialfa soittaa ja laulaa miehensä rinnalla ainutlaatuisessa latokonsertissa.

 

Warner Bros

Bruce Springsteeniltä on hiljattain ilmestynyt uusi levy Western Stars. Levyn tiimoilta Springsteen järjesti maatilansa komeassa latorakennuksessa konsertin, joka samalla filmattiin. Latokonsertissa hän esitti kaikki Western Stars -levyn 13 kappaletta bändin ja jousilla vahvistetun orkesterin säestämänä. Elokuva on tiettävästi ainoa mahdollisuus kuulla levyn kappaleita keikkaolosuhteissa.

Western Stars huokuu 1960–70-lukujen kantripopin tunnelmia, sieltä kaikuu sävyjä Springsteenin arvostaman Jimmy Webbin soundimaailmasta ja se on häpeilemättömän retro, sitä puolestaan eivät ole pomon tekstit. Springsteen on kertonut, että levyn laulujen ytimessä on periamerikkalainen ristiriita: vapaudenkaipuu ja yhteisöön kuuluminen. "Laulut kertovat ihmisistä jotka ovat tehneet vääriä ratkaisuja, mutta elämää on jatkettava kuitenkin eteenpäin - parhaansa mukaan".

Hienojen laulujen lomassa on arkistofilmejä, preeriaa, maanteitä, hevosia, autoja ja välillä Springsteen jutustelee Western Starsin laulujen taustoista. Western Stars -elokuva on konkari lauluntekijälle myös uusi aluevaltaus, sillä Springsteen vastaa elokuvan ohjauksesta, apunaan Thom Zimny.

Konserttitaltiointina Western Stars on kaikessa konstailemattomuudessaan ja yksinkertaisuudessa täydellinen. Tunnelma on intiimi, jousien ja bändin yhteistyö on silkkaa musiikin juhlaa, kokonaisuus on toteutettu hyvällä maulla.

Elokuvan lopussa odottaa vielä komea bonus, kun Springsteen ja hänen vaimonsa Patti Scialfa, yhdessä yli 30 soittajan kanssa, esittävät version Glen Campbellin hitistä Rhinestone Cowboy, jota ei Western Stars -levyllä ole.

Western Stars on yksi vuoden parhaista, ellei paras musiikkielokuva ja ehdotonta katseltavaa ja kuunneltavaa jokaiselle musiikin ystävälle.

4, 40 tähteä

Juhani Styrman

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet