Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Mätä yrittäjä pilaa muidenkin maineen – onko AVIn kohdennus kunnossa?

Vasta muutaman kuukauden kauppakeskus Triplassa auki olleen italialaiskahvila Italia Café & Delicatessenin työntekijät ovat päättäneet työsuhteitaan joukolla ja pyytäneet Palvelualojen ammattiliitto PAMia apuun maksattomien palkkojensa vuoksi.

Kahdeksan kahvilan työtekijää otti marraskuussa yhteyttä PAMiin, kun ensimmäistä palkkaa ei lokakuun lopussa sovitusti maksettu. PAM lähetti marraskuun puolessa välissä kahvilan omistajalle kirjeen, jossa se huomautti palkoista.

"Yritys tai yrittäjä itse ei ole vastannut meille. Palkanlaskija vastasi taannoin, mutta hänkään ei enää viime aikoina", totesi PAM:in toimitsija Tarkko Laurinen haastattelussamme.

Paikan avatessa ovensa lokakuussa kahvilassa työskenteli yhdeksän kahvilatyöntekijää ja kaksi kokkia. Marraskuun alussa kaikki työntekijät kokkeja lukuun ottamatta olivat lähteneet.

Helsingin Uutiset ei tavoittanut yrityksen omistajaa kommentoimaan asiaa.

PAMin Laurisen mukaan alalla ei ole poikkeuksellista, että työntekijät ottavat yhteyttä liittoon maksamattomista palkoista. Nyt kahvilassa työskentelee hetkellä kolmas tai neljäs porukka, joka sinne on palkattu.

Aluehallintovirastojen (AVI) tarkastajat tekivät vuonna 2016 lähes 30 000 työsuojelutarkastusta, joista puolet alle 10 työntekijän työpaikoille. Yleensä kyse on rutiininomaisesta valvonnasta.

Pörssiyritykset ja muut isot yritykset ovat usein tarkastusten kohteina, vaikka lähtökohtaisesti Suomessa tiedetään, että tämän kokoluokan toimijat hoitavat asiansa moitteettomasti. Rehellisten yrittäjien ja yritysjohtajien turhautuminen on ymmärrettävää, koska samaan aikaan harmaalla alueella toimivia epärehellisiä yrityksiä voisi nimetä AVIlle siltä istumalta.

Edellä mainittu uutisemme kahvilan tilanteesta poiki heti uusia yhteydenottoja toimitukseen. Samanlaisia, mutta vielä vakavampia ongelmia esiintyy myös kauppakeskuksessa toimivassa yrittäjävetoisessa vaateliikkeessä.

Muutama mätä yritys aiheuttaa ison imagohaitan koko toimialalle ja kauppakeskukselle. Olisiko syytä pohtia uudelleen, miten näitä yrityksiä kammattaisiin tarkastuksissa läpi?

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet