Kallion kulttuuriverkosto

Mr Jones pahan ytimessä

Gareth Jones (1905-1935) oli walesilainen toimittaja, joka halusi selvittää oliko Neuvostoliitto todella sellainen kommunistinen työläisten paratiisi kuin Stalin antoi ymmärtää. Jones sai maksaa totuuden paljastuksesta myöhemmin hengellään. Jonesin roolissa James Norton.


 

Future film

Vuonna 1997 ilmestyi ranskalaisten eri alojen tutkijoiden kirjoittama kommunistivaltioiden ja kommunistien rikoksia raportoiva teos ”Kommunismin musta kirja”. Kirja selvittää kuinka kommunistiset vallanpitäjät pystyttivät valtansa tueksi hallitusjärjestelmän, jonka varsinaisena toimintatapana on ollut joukkotuhonta.

Historioitsija Teemu Keskisarja puolestaan heitti taannoin ilmaan retorisen kysymyksen: ”Miksi kommunismin kanssa parittelu on edelleen hyväksyttyä, kun sen historia on kuitenkin yhtä hirvittävä kuin natsismin?" Tilastollinen totuus kommunismin uhreista: Neuvostoliitto (Venäjä) 20 miljoonaa kuollutta, Kiina 65 miljoonaa kuolon uhria.

Agnieszka Holland on puolalainen elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja, joka muutti Ranskaan vähän ennen vuoden 1981 sotatilan julistamista Puolassa. Hollandin suku on joutunut kokemaan kommunismin julmuuden. Niinpä ei ole ihme, että hänen työnsä käsitelevät usein Itä-Euroopan kipupisteitä.

Hänen uusin ohjauksensa vie katsojat pahan ytimeen, 1930-luvun Neuvostoliittoon. Elokuva Mr Jones pohjautuu tositapahtumiin, kun Ukrainassa vuosina 1932–1933 Neuvostoliiton tietoisesti aiheuttama nälänhätä tappoi joidenkin arvioiden mukaan noin 14 miljoonaa ukrainalaista.

Gareth Jones (James Norton) oli Britannian ulkoministeriön virkamies, joka työsuhteen päätyttyä ryhtyi toimittajaksi. Uran alku toimittajana herätti jo huomiota, kun hän vuonna 1933 haastatteli juuri valtaan noussutta Adolf Hitleriä. Seuraavaksi hän suunnitteli Neuvostoliiton hallitsija Josef Stalinin haastattelua.

Moskova o jo sinällään hämmentävä kokemus Jonesille. Hänen Neuvostoliitto kontaktinsa Paul Kleb murhattaan ennen heidän tapaamistaan. Jones tapaa elokuvassa myös New York Timesin Moskovan toimittajan Walter Duratyn (Peter Sargsgaard), joka oli täysin kommunistien voitelema valeuutisten lähettäjä länteen, joiden keskeinen sanoma oli jota kuin: kommunistinen Neuvostoliitto on paratiisi. Irvokkainta tässä oli se, että Duratyn palkittiin jutuistaan  Pulitzer-palkinnolla .

Elokuvassa Jones alkaa tajuta, että Neuvostoliitossa kaikki ei ole niin kuin länteen on kerrottu. Valheiden paljastumisessa auttaa Klebin muistiinpanot sekä tutustuminen toimittaja Ada Brooksiin (Vanessa Kirby). Hän päättää suunnata juttukeikalle Ukrainaan.

Matkalla Jones karistaa ensin kannoiltaan neuvostohallinnon tarkkailijan. Totuus taivaalliseksi ylistetystä kommunismista alkaa paljastua. Nevostoliiton hallinnassa olevan Ukrainan kansa on kuolemassa nälkään. Kaikki vilja pakkosiirrettään Moskovaan ja myydään vientituotteena ulkomaille.

Jones ehtii kirjaamaan näkemäänsä ja kokemaansa, mutta jää lopulta kiinni. Lopulta hän kuitenkin selviää vapauteen ja Jonesin jutusta tulee ensimmäinen totuudenmukainen reportaasi Ukrainan nälänhädästä.

Mr Jones on konstailemattomasti ohjattu elokuva. Se ydin on Jonesin juttumatka itään. Samalla se on kuitenkin hyytävä kuvaus neuvostokommunismista, sen mädännäisyydestä sekä siihen liittyvästä taitavasta propagandasta. Niinpä historian valossa Keskisarjan toteamus ei lopultakaan tunnu kovin raflaavalta.

Vuosi maailmaa kohauttaneen Ukraina-reportaasin jälkeen toimittaja Gareth Jones murhattiin toisella itään suuntautuneella juttukeikalla. Tappajaa ei koskaan saatu selville - yllätys, yllätys.

4,25 tähteä

Juhani Styrman

www.rivierakallio.fi

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet