Kallion kulttuuriverkosto

Runo ja tarina Kalliosta - kotiseutumatkailua kotisohvalla turvassa koronavirukselta

Näkymä Katri Valan puiston portailta Vaasanpuistikkoon ja Harjuun 1960-luvulla. Taustalla (vasemmalla) Vaasanhalli. Näkymä on yksi Esko Hytösen runojen maisemista (kuva HKM/ Pauli Ukkonen).

HKM/ Pauli Ukkonen

Kallion kävelyfestivaali aloittaa koronavirus rajoitusten ajaksi sarjan ”Runo ja tarina Kalliosta”. Kävelyfestivaali julkaisee joka päivä sivustolla www.kfkkv.fi Kallio-aiheisen runon ja siihen liittyvän pienen tarinan. Ensimmäinen runo ja tarina ilmestyy 27.3. ja sen jälkeen joka päivä julkaistaan uusi jakso.

Runot ovat edesmenneen kotiseuturunoilija, raitiovaununkuljettaja Esko Hytösen kirjoittamia. Runoja seuraa kaupunkiopas, tietokirjailija, tuottaja Juhani Styrmanin Helsingin Kallion paikallishistoriasta kertovat tekstiosuudet, jotka avaavat runojen taustoja. Hytösen runot kertovat 1950-luvun kadonneesta Kalliosta pyykkimuijineen, yhteissaunoineen ja ahtaine helahuoneineen.

Kallion kävelyfestivaali tarjoaa myös ulkoilumahdollisuuksiin omatoimikävelyreittejä. Kf on julkaissut kaksi reittiopasta, joista uusin vie Aki Kaurismäen elokuvien kuvauspaikoille Kallion ja Sörnäisten seudulle. Toinen reittiopas esittelee puolestaan Sörnäisten teollisuuden historiaa, joka vie kävelyretkille Sörnäisten-, Hermannin- ja Vallilan kulttuurihistoriallisesti arvokkaille teollisuusalueille.

Kallion kävelyfestivaali muistuttaa omatoimikävelijöitä huolehtimaan koronaviruksen mukaanaan tuomat turvallisuusohjeet ulkoilussa. Kallion kävelyfestivaali on yksi maailman vanhimmista kävelytapahtumista. Se täytti vuonna 2020 15 vuotta.

Printti kävelyoppaita voi tilata verkkokaupasta kallionkulttuuriverkosto. Fi/ verkkokauppa tai kallion.kavelyt@gmail.com. Esitteitä voi ostaa myös taideliike Kamiter Arssista, Helsinginkatu 6. (Kauppa saattaa sulkea ovensa mahdollisten korona lisärajoitusten vuoksi, mutta on avoinna toistaiseksi ti-la).


 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet