Mustien autojen matkassa

Kahden kauppa

Poliittisissa piireissä podetaan jo päänsärkyä vaalien jälkeisen hallituksen pystyttämisestä. Syynä on , ettei suurimman ja toiseksi suurimman tai suurimman ja kolmanneksi suurimman yhteinen kannatus ilmeisesti riitä läheskään enemmistöksi asti, kun perussuomalaiset rohmuavat niin suuren osan paikoista.

Tämän tietävät Anni Sinnemäki (vihr) ja Timo Soini (ps) ovat ottaneet jo yhteen niin verisesti, ettei puolueista hevin ole samaan hallitukseen. Lisäpulmaa tuo, ettei lähes kaikkien hallitusten apupuolue Rkp noiden puolueiden lietsomien kieliriitojen takia välttämättä suostu samaan ministeristöön.

Eikä niukka enemmistö riitä. Hallitus saattaisi helposti keikahtaa eduskunnan luottamuslauseäänestyksessä, kun joukko ministereistä on aina erilaisissa EU-kokouksissa Brysselissä.

Jääköhän jäljelle vain kolmen suuren hallitus?

Saksalaiset ovat saaneet uutta itseluottamusta. Maan jälleenyhdistymisen 20-vuotisvastaanotolla Helsingin kaupungintalolla suurlähettiläs Peter Scholz puhui sekä saksaksi että suomeksi ja suomeksikin virheettömästi. Ylipormestari Jussi Pajusen taidot eivät riittäneet saksaksi vastaamiseen.

Viime vuosinahan liittotasavallan lähetystön tilaisuuksissa ei isännän suusta ole juuri saksaa putoillut. Puheiden kielenä on ollut englanti.

Ensimmäisellä yhtenäisen Saksan lähetystön vastaanotolla kaksi vuosikymmentä sitten tarjoiltiin DDR:n lähetystöstä evakuoitua kuulua itäsaksalaista olutta, Radebergeriä. Uusia osavaltioita ei unohdettu tälläkään kertaa. Laseihin kaadettiin Rotkäppchenin kuohu-, valko- ja punaviiniä.

Presidentti Tarja Halonen ei presidentti Urho Kekkosen tapaan osallistu MTK:n kuulun maatilan Kettulan hirvijahteihin Suomusjärvellä. Halosen perinteinen sieniretki maataloustuottajien vieraana viime viikonvaihteessa tuotti kuitenkin niin hyvin, että saaliista riitti sienipiirakan aineksiksi myös muille etujärjestön vieraille.

Ei ihme, etenkin Arajärveä kehutaan oikeaksi sieniasiantuntijaksi.

Poliittiset vitsit ovat käyneet vähiin. Toimittaja Johanna Korhonen valittelee kirjassaan ”Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen” (Helsinki-Kirjat), että kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrysestä (kesk) hän on kuullut viime vuosina vain yhden jutun.

Euroopan parlamentissa huhuttiin, että Väyrynen, sairaalloisen pihi mies, oli kerran antanut brysseliläisessä ravintolassa jopa kymmenen prosenttia juomarahaa.

– Kymmenen prosenttia? Väyrynen? Ei kai?

– Juu-u! Kymmenen prosenttia siitä, mitä muut antavat!

Kari Valtonen

kari@valtonen

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet