Mustien autojen matkassa

Väyrynen katumapäällä

Yli yön nukkujana mainetta hankkinut ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk) pysyy tavoilleen uskollisena. Nyt on selvinnyt, että hän teki peräti kaksi täyskäännöstä keskustan puheenjohtajataiston tiimellyksessä.

Väyrynen pyysi ensin elinkeinoministeri Mauri Pekkarista asettumaan ehdolle, mutta tuli pian uusiin ajatuksiin.

Hän hyppäsi itse kehiin huomattuaan, että mielipidemittaus lupasi kannatusta politiikan konkarille. Pekkarista Väyrynen sitten pyysi luopumaan leikistä tien tasaamiseksi itselleen!

Ministeri Pekka Tuomiston johtaman palkkiotoimikunnan esitys kansanedustajien palkkojen korottamisesta nyt 1,5 prosentilla ja vaalien jälkeen 6 prosentilla on herättänyt muun muassa netissä leviävän yleislakkohankkeen myötä niin paljon negatiivista julkisuutta, että kansliatoimikunnassa käytiin taannoin kuumana.

Palkkiotoimikuntaa haukuttiin kehnosta tiedottamisesta. Se ei kertonut, että virkapalkat ovat viime vuosikymmenenä nousseet 46,1 prosenttia kun kansanedustajien palkkoihin on tullut vain 29 prosenttia lisää.

Puhemies Sauli Niinistö (kok) vaatiikin kertoman mukaan, että jatkossa kansanedustajien tulot on sidottava virkapalkkoihin ja korotukset on tehtävä heti eikä taannehtivasti.

Kansanedustajien avustajat taistelevat voimalla asemansa kohentamiseksi. Apurit saivatkin työsuojelupiirin tuekseen vaatimukselleen, että kaikkia työntekijöitä on kohdeltava yhdenvertaisesti.

Tämä kanta ei kuitenkaan riittänyt. Avustajat eivät pääse kohta avattavaan Eduskuntatalon uusittuun saunaan. He joutuvat tyytymään lisärakennuksen puolelle remontin takia pystytettyyn pienempään evakkosaunaan.

Urho Kekkosen elämäkerrat yksiin kansiin tiivistänyt professori Juhani Suomi on jo uuden hankkeen kimpussa. Suomi tutkii kymmenkunta vuotta ulkoministeriön kansliapäällikkönä toimineen Matti Tuovisen (kesk) päiväkirjoista otettuja 2 500 arkin kopionippua.

Ensi vuonna ilmestyvän ”Salaisuuksien vartija” -kirjan on määrä tuoda uutta valoa sosiaalidemokraattien ja keskustan ministeriöstä 1970 -luvulla käymään veriseen taisteluun.

Eduskunnan eräkerhon jäseniä ei juuri onnistanut Suomen Metsästäjäliiton perinteisessä kutsuvierasjahdissa Kymenlaaksossa viikko sitten. Hirven, vieläpä komean sonnin, sai nurin vain talon työpaikkalääkäri Esa Särkkä.

Harmittavimman takaiskun koki kansanedustaja-kenraali Olli Nepponen (kok). Kaksi ukkometsoa ilmaantui muutaman kymmenen metrin päähän passipaikasta. Taisivat tietää, ettei niitä kesken hirvijahdin voi ampua.

Paremmin pyyhkii Pekka Vilkunalla (kesk). Hän on ampunut Nivalassa haaskaltaan tänä syksynä jo kymmenen supikoiraa.

Kari Valtonen

kari@valtonen

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet