Mustien autojen matkassa

Koiviston linjalla

Pääministerikautensa kolmen kuukauden rajapyykin sivuuttanut Mari Kiviniemi (kesk) on presidentti Mauno Koiviston kanssa samaa mieltä. Toimittajat ovat kuin tunturit kansoittava sopuliyhdyskunta.

Toimittajat takertuvat pelkästään pariin muotiaiheeseen, kuten parisuhdelakiin ja maahanmuuttokysymykseen. Muut tärkeät asiat eivät kunnolla mahdu pikkujyrsijöiden agendalle, pääministeri avautui jokin aika sitten suljetun piirin tilaisuudessa.

– Joskus kulho ei yksinkertaisesti riitä. Taikina valuu yli ja asiat jäävät sen alle.

Lähestyvien vaalien takia hallituksessa on viime viikkoina alettu havaita yhä enemmän eriseuraisuutta, kun keskustan ja kokoomuksen ministerit nostavat profiiliaan. Liikenneministeriön siskojen kesken taisto on roihahtanut jo kunnolla liekkeihin.

Muuten kai tuskin on ymmärrettävissä, että liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk) ja viestintäministeri Suvi Lindén (kok) kutsuivat torstaiksi ikiomat tiedotustilaisuutensa samalle kellonlyömälle eri osoitteisiin.

Ministeriön ykkösministeri Vehviläinen onnistui valtaamaan infopaikaksi hallituksen huoneen eduskunnasta, kun Lindén joutui tyytymään ministeriön tiloihin.

Vehviläisen aiheena oli valtioneuvoston istunnossa käsitelty ajokorttilain uudistaminen, Lindén puolestaan ruoti hallituksen läpäissyttä postilain uudistamista.

Tellervo ja Assi Koivisto saivat kymmenien tuhansien äänimäärän valitsijamiesvaaleissa 1982, kun Manusta tehtiin presidentti. Monet olivat tuolloin varmoja, että myös Koivistojen koira olisi nostettu valitsijamieheksi, jos vain olisi ollut ehdolla.

Perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini yrittää samoilla konsteilla ja marssittaa gallupeissa ennakoidun äänivyöryn varmistamiseksi Kymen vaalipiiriin kansanedustajaehdokkaaksi anoppinsa Liisa Lajusen.

Eduskunnassa on jo nähty yhtä aikaa kaksoissisarukset kristillisten Leena Rauhala ja Leea Hiltunen, avioparit Kyllikki ja Johannes Virolainen, Terhi ja Toivo Mäkynen sekä Satu Taiveaho ja Antti Kaikkonen, isä Veikko ja poika Pekka Vennamo, Paasioita peräkkäin kolmessa polvessa: Rafael, Pertti ja Heli, isä Erkki Häkämies sekä pojat Kari ja Jyri. Anoppi olisi jotain uutta.

– Vai yritetään ääniä kalastella tällä tavalla. Satakunnassa anoppi kelpaa vain nahkiaisten syötiksi, kantautui hapan kommentti eduskunnan kuppilan pöydästä.

Kerjäämisen kieltämisaloitteellaan mainetta niittänyt helsinkiläiskansanedustaja Juha Hakola (kok) sai äskettäin palautetta äänestäjältä.

– Olet näköjään aloittanut jo vaalikampanjan, kun kaupungilla on kerjäläinen joka kulmassa, sähköpostiviestissä luki.

Kari Valtonen

kari@valtonen.fi

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet