Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Valtio tarjoaa eläkelottoa

Valtiovarainministeriön nokkelat virkamiehet ovat keksineet julkisen talouden korjaamiseksi oivallisen eläkejärjestelmän.

Ikääntyville suomalaisille tarjotaan mahdollisuus ostaa elinikäisillä säästöillään lisäeläke, siltä varalta että eläisivät yli 80-vuotiaiksi.

Noin 50 000 euron kertamaksulla saisi 800 euroa lisää eläkettä kuukaudessa, jos sattuu elämään tarpeeksi pitkään.

Yksinkertaisella matematiikalla laskien, samoilla säästöillä voisi maksaa itselleen 85-vuotiaaksi samankokoista kuukausieläkettä. Voitolle pääsisi siis vain, jos eläisi ainakin 86-vuotiaaksi. Ja jos ei elä edes 80-vuotiaaksi, menettää koko rahan.

Ministeriö on keksinyt ikioman eläkeloton ikääntyville suomalaisille. Lieneekö taka-ajatuksena eläkeläisten kannustaminen elintapojen parantamiseen? Että kiusallakin elettäisiin 100-vuotiaksi?

Kun suomalaisten 65 vuotta täyttäneiden odotettavissa oleva elinikä on miehillä nyt 82 vuotta ja naisilla 86 vuotta, ainakaan keskiveromiehet eivät voittaisi eläkelotossa.

”Liian aikainen kuolema” ei kuitenkaan ole valtion eläkeloton ainoa riski. Jos 80 vuotta täyttänyt joutuu tai pääsee kunnalliseen vanhainkotiin tai palveluasuntoon, kunta ulosmittaa ylimääräisen eläkkeen itselleen. Ja aika moni ikääntyvä joutuu ennemmin tai myöhemmin turvautumaan kunnan vanhushoitoon.

Laki antaa kunnalle oikeuden ulosmitata pysyvästi kunnan hoidossa olevalta asiakkaalta 85 prosenttia kaikista tuloista korvauksena laitoshoidosta.

Tuohon 85 prosenttiin lasketaan eläkkeiden lisäksi kaikki mahdolliset tulot, niin säästöjen korot kuin mahdolliset osingot tai asuntotulokin. Siis sekä kansaneläkelaitoksen asumistuki ja lisäeläke, jos sellaisen on itselleen ostanut.

Kuntien suuresti suosimissa palveluasunnoissa vanhuksen omaan käyttöön jäävällä pienellä rahalla on silti itse maksettava sairaanhoidosta, lääkkeistä ja tietysti ruuasta ja hygieniasta sekä kuntoutuksesta aiheutuvat kulut. Ja jos raha ei riitä, apua on haettava toimeentulotuesta.

Tuo 50 000 eurolla ostettava lisäeläke hyödyttää siis vain kuntia, jos eläkeläinen käyttää laitoshoitoa tai kunnallisia palveluasuntoja. ”Liian varhaisen kuoleman” lisäksi eläkkeenostajan riski on siis myös kunnallisen vanhushoidon käyttö. Mutta valtiovarainministeriö taitaakin olla talousahdingossa olevien kuntien asialla.

Tutkimusprofessori Raija Järvinen näyttää sanoneen, että tällainen pitkäikäisyyseläke osuisi juuri sopivaan kohtaan useimpien ihmisten elämässä, vaikka sen käyttö jäisikin lyhyeksi. Juuri parina viimeisenä elinvuotenaan ihminen tulee keskimäärin kaikkein kalleimmaksi yhteiskunnalle. Siinä se on sanottu: maksa itsesi hautaan saakka, työvuosina maksetut eläke- ja sairausvakuutusmaksut eivät siihen riitä.

Olisiko poliitikoilta ja ministeriön virkamiehiltä reilumpaa tunnustaa se, että rahat loppuvat, ellei vapaaehtoisia eläkevakuutuksia osteta. Nythän suomalaisilla on se käsitys, että eläkemaksut ja verorahat riittävät hoitoon silloin kun sitä tarvitaan.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet