Kiviniemi Wieniin?

Mari Kiviniemi tähtää diplomaatin töihin?

Entisiä pääministereitä ei viime vuosina ole juuri nähty pyrkimässä eduskuntaan, tuskin Mari Kiviniemeäkään (kesk). Viitteitä tästä on jo saatu kesäkuussa puoluejohtajan tehtävät jättävältä Kivinimeltä itseltäänkin.

Pankkivaltuustossa pätevöitynyttä Kiviniemeä povattiin jossain vaiheessa Suomen Pankkiin, mutta siellä tullaan näköjään toimeen kolmella johtajalla. Eläkkeelle lähteneen Sinikka Salon tuoli jää täyttämättä.

Käytäväkeskusteluissa on löydetty uusi kunniallinen laskeutumispaikka, suurlähettilään tuoli Wienissä. Nykyinen paikan haltija Marjatta Rasi saavuttaa pakollisen 68 vuoden eläkeiän ensi vuoden lopulla.

Kiviniemi tykästyi lyhyeen pääministerikauteensa niin, ettei oppositiojohtajan rooli enää maistunut. Kiviniemen pohjalaisuus taisi näkyä siinä, että hän unohti puolueensa sisäisen sovun rakentelun.

Matti Vanhanen eheytti rivejä nostamalla Paavo Väyrysen ministeriksi. Anneli Jäätteenmäki aikoi tehdä kunnon suursiivouksen, muttei lopulta uskaltanut syrjäyttää Mauri Pekkarista ministerin paikalta. Olisi noussut liian kova meteli. Vain Seppo Kääriäinen joutui tilapäisesti sivuun.

Kiviniemi oli puoluejohtajavalintansa jälkeen niin voitonvarma, että torjui Pekkarisen halut nousta ryhmänjohtajaksi. Se saattoi maksaa puheenjohtajan paikan.

Ei ihme, että tuore presidentti Sauli Niinistö kaavailee uusia presidentin ja hallituksen yhteydenpitomuotoja, sillä presidentin esittelyt ovat typistyneet minuutin, korkeintaan kahden mittaisiksi tynkäistunnoiksi.

Presidentin vallan karsimisen takia viime viikkoina esittelyissä ei ole ollut juuri muuta asiaa kuin pari ulkoministeriön nimitystä. Esitteleviä ministereitäkään ei ole tarvittu paria enempää. Ministerit ovat kuitenkin kokeneet vanhan tradition sen verran arvokkaasti, että ovat tulleet paikalle. Kunhan asiat saadaan koordinoiduksi, esittelyjä tuskin pidetään läheskään joka viikko.

Presidentti Niinistön Ruotsin vierailulla historia toisti itseään. Mukana oli taas ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) samaan tapaan kuin presidentti Tarja Halosen ensivisiitillä 12 vuotta sitten. Halosen vierailun kunniaksi Kuninkaanlinnassa pidetyille päivällisille kotimaan itsenäisyyspäiväjuhlissa poikkeuksetta tummassa puvussa nähty Tuomioja pukeutui ehkä ensimmäistä kertaa frakkiin.

Kuvaajaparvi ei huomannut tilanteen historiallisuutta. Tuo kuva on yhä ottamatta eikä siihen tällä kertaa tarjoutunut edes mahdollisuutta. Tuomioja lensi länsinaapurista muiden matkakiireiden takia jo ennen illallisia.

Kommentit (3)

Kommentit

Samanlainen on kyky-hallituskin kuin edellisetkin ovat olleet. Politiikassa pinnalle nousseita ei upota mikään. Aina vain korkeammalle kohoavat. Poliittiset virkanimitykset jylläävät!

Matti Ykkönen

Mustien autojen matkassa

Kari Valtonen pohtii politiikan ilmiöitä.
Tervetuloa mustien autojen matkaan!

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.