Mustien autojen matkassa

Rönnin markkinarako

Tero Rönnistä tulikin toimitusjohtaja.

Eduskunnasta viime vaaleissa luopunut Tero Rönni (sd) ei jäänyt pitkäksi aikaa ihmettelemään, vaikkei päässytkään toivomalleen paikalle Auto- ja kuljetusalan keskusliiton AKT:n toimitsijaksi.

Rönni osti linja-auton ja liittyi, kuinkas muuten, Linja-autoliittoon.

Rönni keksi ikioman markkinaraon. Hän järjestää matkoja kotikunnastaan Mänttä–Vilppulasta eduskunnan kyselytunneille Arkadianmäelle. Oman vaalipiirin istuvat kansanedustajat huolehtivat trahtauksesta.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) sen sijaan on näköjään lopettanut omalla autolla ajelun kokonaan ja siirtynyt ministeriauton takapenkille. Hänen eduskunnan lisärakennuksen parkkihalliin unohtamansa, luultavasti siniharmaa Ford Focus henkilöautonsa, on seisonut paikallaan ainakin viime syksystä asti. Väri on vain arvio, sillä paksun pölykerroksen takia siitä on vaikea saada tarkkaa selkoa.

Niinistö ei ole noudattanut määräystä, jonka mukaan parkkihallia ei saa pitää auton pysyvänä säilytyspaikkana. Kysyä voi myös, miten kahdella lastenistuimella varustetussa autossa on yhä ruotsalaiset rekisterikilvet?

Monen vuoden tauon jälkeen kansanedustajat rynnivät tänä viikonvaihteena oikein joukolla Pohjolan parlamenttien hiihtokisoihin Åreen Ruotsiin. Varapuhemies Anssi Joutsenlahden (ps) johdolla lainsäätäjiä matkaan lähtee peräti kymmenen.

Yllättävintä on, että joukossa on jopa kolme naista: Paula Lehtomäki (kesk), Tuula Peltonen (sd) ja Mirja Vehkaperä (kesk). Tämä tietää sitä, että jalkeille saadaan peräti kolme sprinttijoukkuetta, kun välillä niitä ei ole ollut yhtään.

Liekö kansanedustajat ottaneet mallia Saariselän Vaskoolihiihdosta. Siellä itse valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) aviomiehensä Juha Mustosen kanssa taittoi 40 kilometriä niukasti alle neljän tunnin. Muutama sekunti myöhemmin maaliviivan ylitti Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen (sd).

Tuloslistan mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuore johto on varsin urheilullista. Puheenjohtaja Ilpo Kokkila sivakoi matkan kolmessa tunnissa ja vartissa. Maratoonarina tunnettua toimitusjohtajaa Jyri Häkämiestä ei sentään ladulla näkynyt.

Kohta työnsä aloittavan valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen työryhmä taitaa esittää nykyiseen korkeimpaan eläkkeellesiirtymisikään (68 vuotta) roimaa korotusta. Muuten kai ei ole selitettävissä, että Pekkarinen on hakenut valtiosihteeriksi nousseen Martti Hetemäen tyhjäksi jättämää alivaltiosihteerin tuolia.

Nykysäännösten mukaan Pekkarinen, 65, ehtisi olla virassa seitsemän vuoden kaudesta vain pari ensimmäistä vuotta.

Jos Jutta Urpilainen nimittäisi Pekkarisen, vapautuvasta paikasta saattaisi olla kiinnostunut poliittinen valtiosihteeri, valtiotieteen tohtori Tuire Santamäki-Vuori (sd).

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet