Soini Valkoisessa talossa

Timo Soini ja Pertti Salolainen pistäytyivät Barack Obaman kotona.

Suomen valtion johto ei ole vuosikausiin voinut ylpeillä USA:n presidentin tapaamisella. Ulkoasiainvaliokunnan tuoreen johtajan Timo Soinin (ps) ei sentään tarvinnut palata rapakon takaa aivan tyhjin käsin.

Valiokunnan tiukasti rajattu ydinjoukko Soini, varajohtaja Pertti Salolainen (kok) sekä jäsenet Jouni Backman (sd), Christina Gestrin (r) ja Tom Packalen (ps) pääsivät suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden johdolla tutustumaan Valkoiseen taloon.

Valtuuskunta melkein tapasi myös presidentti Barack Obaman, joka oli aamuvarhaisella tapahtuneen tutustumiskäynnin aikana yksityistiloissaan kerrosta ylempänä.

Sisäänpääsykarsinta oli niin kova, että Ilkka Kanerva (kok), Ben Zyskowicz (kok), Johannes Koskinen (sd) ja Marjo Lohela (ps) joutuivat jäämään ovien ulkopuolelle.

Soini tykästyi Yhdysvaltoihin niin, että palasi kotimaahan vasta loppuviikosta, eikä ehtinyt puolueensa varjobudjetista eduskunnan suuressa salissa käytyyn keskusteluun. Muut matkalaiset kotiutuivat viikon reissulta jo edellisenä viikonvaihteena.

Ryhmänjohtajien vetoomukset hallituspuolueiden määrärahalisäysten hillitsemiseksi kaikuivat kuuroille korville. Kärjessä olivat demarit 68 aloitteella ja toiseksi rynni pieni Rkp lukemalla 46. Päähallituspuolue kokoomuksenkin riveistä tuli 28 aloitetta, kristillisiltä 10 ja vihreiltä 5.

Opposition lukemiin hallitusrintama ei kuitenkaan yltänyt. Perussuomalaiset ja keskustalaiset tehtailivat yhteensä lähes 400 määrärahalisäystä.

Nähtäväksi jää, käykö lopulta samalla tavalla kuin edellisen hallituksen aikana. Silloin hallituspuolueiden edustajat noukkivat aloitteellaan julkisuutta kotiseuduillaan, mutta palasivat sitten riviin. Aloitteita ei lopulta tuotu suuren salin äänestyksiin asti.

Kohta presidentin virasta vapaalle vaihtava Tarja Halonen on joutunut viime metreillään vastaisiin puhureihin. Presidenttiä nokitaan Katri Merikallion ja Tapani Ruokasen kirjassa Matkalla, Martti Ahtisaaren tarina (Otava).

Kritiikkiä tulee myös Eveliina Talvitien teoksessa Matti Vanhanen. Mies, joka halusi olla asia (WSOY). Kriittistä linjaa jatkavat vuosikirjan Kuka Mitä Häh (Otava) tekijät Pekka Ervasti ja Timo Haapala.

Kovin vahvaa luottamuslausetta presidentille jäähyväisillallisilla Mäntyniemessä ei esittänyt myöskään kokoomuksen eduskuntaryhmä. Kiireiltään paikalle ehti vain puolet ryhmän jäsenistä eikä yksikään puolueen ministereistä.

Kokoomuslaisten lisäksi presidentin vieraina sankoin joukoin ovat jo pistäytyneet Sdp ja perussuomalaiset. Seuraavana on vuorossa keskustan ryhmä.

Kari Valtonen

kari@valtonen.fi

Kommentit (7)

Kommentit

Heh heh. Soini pääsi opastetulle turistikierrokselle Valkoiseen taloon ja siitä uutisoidaan Länsiväylässä. Kanerva ja kump. eivät viitsineet lähteä turistikierrokselle vaan menivät suoraan kaljalle?

Tutkiva hournalisti voisi vielä selvittää kuka maksoi pääsyliput. Soini itse, suurlähettiläs edustusvaroistaan vai valiokunta käyttövaroistaan? Harrastettiinko Washingtonissa muutakin turismia ja huvituksia veronmaksajien varoilla?

Eemeli

"Suomen valtion johto ei ole vuosikausiin voinut ylpeillä USA:n presidentin tapaamisella".

Ei tosiaankaan, ei ole ylpeillyt, ei (niistä tapaamisistaan) numeroa tehnyt, valtiojohto, mm. presidentti Halonen on vain tavannut mm. Obaman ja edeltäjänsä Bushin useita kertoja mm. kravattia suoristellen.

teemu

Halosen olisi pitänyt kravatin asemesta oikaista Bushin maailmankatsomusta. On ollut hauskaa päästä samoihin ryhmäkuviin tärkeiden päättäjien kanssa, mutta miten lie vaikuttamisen laita? Amerikkalaisia Halonen on käynyt kärkevästi kritisoimassa ihan paikan päällä YK:ssa. Miksei sama toistu itäisen naapurin kohdalla, joka on saanut rauhassa kajota jopa yksittäisiin perheriitoihin? Maailmaa halutaan turvalliseksi henkilömiinoista luopumalla, mutta naapuri saa ne pitää, vaikka ne ovat uhka nimenomaan meille. Itä-Saksassakaan ne eivät häirinneet, kun niillä suojeltiin maata kapitalismin hapatukselta.

Alamainen

Soini on näköjään käynyt "saamassa vaikutteita" paitsi pari viikkoa USA:ssa myös Etelä-Euroopassa. Katainen lohkaisi tänään eduskunnassa Soinille aika pahasti jotenkin näin: "Kädet heiluu ja ääni kovenee kuin Etelä-Euroopassa, mutta ratkaisuehdotuksia ei kuulu".

Eemeli

Mustien autojen matkassa

Kari Valtonen pohtii politiikan ilmiöitä.
Tervetuloa mustien autojen matkaan!

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.