Valhe myy liian hyvin

Tosiasiat hylkäämällä voi muuttaa velat saataviksi. Näin uskovat epätoivoiset kreikkalaiset, suuruudenhullut ranskalaiset ja todellisuudentajunsa menettäneet suomalaiset. ”Nyt riittää säästäminen” kaikuu läpi Euroopan, mikä tarkoittaa, ettei ylivelkaantumista tarvitsisi pysäyttää, vanhoja velkoja ei tarvitsisi maksaa ja talous lähtisi nousuun palkkoja, eläkkeitä ja sosiaalietuuksia korottamalla. Näin voi tulkita Kreikan ja Ranskan vaalituloksia sekä useiden suomalaispoliitikkojen puheita. Kylmien tosiasioiden edessä kuritetut kansalaiset uskovat lämpimiin sanoihin, jotka hellivät luottamusta epätodellisiin asioihin. Jos ylivelkaantuneet valtiot ja kunnat luopuvat talouden tervehdyttämisestä, edessä on valtava inflaatio. Se syö säästäjien rahat ja tuhoaa talouskasvun vuosikymmeniksi. Valheen hinnan joutuvat maksamaan valehtelevien poliitikkojen omat lapset ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kansalaiset ikään katsomatta.

Kaikkein eniten talouden syöksykierteestä kärsivät ne, joiden asiat ovat jo nyt huonosti. Siksi on lyhytnäköistä ja valheellista, että kurjimmassa olevien äänillä ratsastavat poliitikot käyttävät valtapyrkimyksiinsä ahdingossa olevien ääniä.

Kun ylivelkaantuneet maat, kuten Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyden tilaan, valtio joutuu lopettamaan kokonaan suuren osan sosiaalietuuksista ja julkinen terveydenhuolto vähenee minimiin.

Näin on käynyt Afrikassa ja kehitysmaissa, joissa valtion rahat ovat loppuneet eikä valtion luottokelpoisuus riitä ulkomaisen rahoituksen hankkimiseen. Suurimmassa kurjuudessa elävät vastasyntyneet ja sylilapset, joille ei voida hankkia lääkkeitä ja rokotuksia.

Maksukyvyttömät valtiot ovat täysin riippuvaisia ulkomaisesta hyväntekeväisyydestä ja ruoka-avusta, joka vain osittain tavoittaa köyhimmät kansalaiset. Näin on käynyt kaikissa kehitysmaissa.

Vastaava ilmiö koettiin 2000-luvun alussa myös Argentiinassa, joka lopetti ulkomaisten velkojensa maksamisen pariksi vuodeksi.

Hollande puhuu palturia

Ranskan uusi presidentti Francoise Hollande lupasi ennen vaaleja, että hän tulee purkamaan Euroopan unionin talouskuria käsittelevän sopimuksen.

Hollande uskotteli äänestäjilleen, ettei Ranskan tarvitse laittaa talouttaan kuntoon. Hänen lupausten perusteella Ranska voisi edelleen jatkaa velkaantumistaan, ylläpitää velan varassa olevaa sosiaaliturvaa ja luopua julkisen talouden tervehdyttämisestä. Äänestäjien enemmistö osti tämän ajatuksen.

EU-maiden keskinäiset sopimukset ovat monenkeskisiä ja edellyttävät useimmiten yksimielisyyttä. Ne ovat myös hallitusten solmimia valtiosopimuksia, joiden purkaminen ei ole pelkkä muodollisuus. Saksa on jo ilmoittanut, ettei se tule hyväksymään talouskurisopimuksen avaamista.

Hollande kuitenkin pystyi uskottelemaan äänestäjille, että Ranska on taloudellinen suurvalta, joka sanelee Euroopan talouden säännöt.

Todellisuudessa Ranska on korviaan myöden veloissa oleva teollisen kilpailukykynsä menettänyt valtio, jonka pankkijärjestelmä on romahduksen partaalla.

Säästäjät joutuvat maksumiehiksi

Velkaantumisen jatkuminen johtaa tilanteeseen, jossa valtiot eivät kykene lyhentämään velkojaan tai edes suorittamaan velkojen korkoja. Ainoa ulospääsy on inflaatio eli rahan arvon heikentäminen.

Inflaatio ei muuta vanhojen velkojen euromääriä eli numeromäärät pysyvät entisellään. Rahan arvon heikentyessä asuntojen, maan, kullan ja arvotavaroiden euromääräiset hinnat tulevat nousemaan. Tarvitaan siis aikaisempaa enemmän seteleitä, kun hinnat nousevat. Koska velkojen euromäärä ei muutu, uudella halvemmalla rahalla voi helpommin maksaa pois vanhoja velkoja.

Näin valtiot pääsevät veloistaan, omaisuuden haltijat rikastuvat ja tavalliset tallettajat menettävät pankkitileillä olevien rahojensa arvoa.

Inflaation kautta säästäjät maksavat velallisten velat. Edessä on jättimäinen tulonsiirto velallisille, jotka ovat tuhonneet talouden holtittomalla toiminnallaan. Tosiasiat hylkäävät poliitikot maksattavat jättivelat niillä, jotka eivät ole eläneet yli varojensa.

Näin on nyt tapahtumassa Kreikassa ja Ranskassa, mikäli vaalivoittajat todella toteuttavat lupauksensa olla tervehdyttämästä taloutta.

Kommentit (90)

Kommentit

Mukavia asioita uskoo mieluummin kuin ikäviä.
Tuskin niitä rahapaaleja enää työnnetään Kreikkaan.
Suomen paalit ovat peanuts eli niillä ei Kreikan asiat liiku sinne eikä tänne.
Euroopalla on edessä ongelma, miten kreikkalaisten elämä pysyy jotenkin siedettävänä.
Miten estetään hallitsematon pakolaisten ja kreikkalaisten tulo muualle Eurooppaan. Kreikan kautta tulee hyvin suuri osa laittomista pakolaisista Eurooppaan. Jos poliisit, rajaviranomaiset eivät saa palkkaa, on työmotivaatio pienenpuoleista.

TimoErik

Täytyy kyllä todeta että velkakriisi ei taida enään olla hallinassa keltään ja kolmen a:n maat on jo kohta pelattu loppuun.Kyllä tilanne on järjestelmässä ajautunut siihen että nollaminen veloissa olisi ainut keino saada uusi lähtö koko järjestelmälle tai sitten kärsitään ainakin seuraavat 50vuotta.Äärikapitalismi on tiensä päässä ja kommunistinen järjestelmä kaatui jo aikasemmin.Ilman täydellistä käännöstä ei tästä nousta,vippaskonstit käyttöön ja luodaan uusi maailma ja opitaan virheistä koska tämä finanssikriisi on vailla ratkaisua ja sen takia vaan syvenee päivä päivältä.

Yrittäjä

Jos kaikki ihmiset olisivat ritirehellisiä, ei yrittäjiä olisi.
Vain vilunki tyyppi perustaa yrityksen, tai kauppaa jotain.

Rehelliset ihmiset eivät pärjää kusetukseen perustuvassa kovassa liike-elämässä.

Rehellisyys ei ole yrittäjän hyve!

Tuota olen ihmetellyt että missä päin Suomea olisi rehellisiä ihmisiä,enkä nyt tarkoita yrittäjiä vaan laajemmin.Aviorikos,tukien väärin ottaminen,kauppasta varastelu,pummilla meneminen julkisissa,pomolle valehtelu lista lopputon ja selityksiä rittää.

Yrittäjä

Ei rehellisyyteen tai vilpillisyyteen mistään päin kotoisin tarvitse olla!
Yksilö suksunsa jatkeena, tai ympäristönsä manipuloimana voivat olla molempia.

Rehellisyys ei ole yrittäjän hyve!

"”Nyt riittää säästäminen” kaikuu läpi Euroopan, mikä tarkoittaa, ettei ylivelkaantumista tarvitsisi pysäyttää, vanhoja velkoja ei tarvitsisi maksaa ja talous lähtisi nousuun palkkoja, eläkkeitä ja sosiaalietuuksia korottamalla. Näin voi tulkita Kreikan ja Ranskan vaalituloksia sekä useiden suomalaispoliitikkojen puheita."
Tarkoittaako tämä EKP:n setelipainoon turvaantumista? - Sillä tiellä on vielä yksi vahvva este: Saksa.

etsitäänkö turvaa inflaatiosta?

Argentiina on hyvä esimerkki että konkurssista noustaan aina hyvin kun pöytä on putsattu.En minä turhaan puhu Eurooppan velkojen nollamisesta koska tilanne nin kestämätön että kohta Saksa ainut kolmenA.n maa.Maailman histooria tuntee monta sellaista tilannetta että velat on jätetty maksamatta mun muuassa sotavelkojakin ja ne maat on nyt huippulla taloudessa.Yritys konkurssi ei ole häpeä Ameriikkassa ja kun sama kaveri on jo perustanut kolmanen yrityksensä niin hän jo osaa yrittää.Suomessa laitetaan polville ikuisiksi ajoiksi ja kaveri ei tuota yhtään hyvää yhteiskunnalle koskaan enään vaan siirtyy syrjäytyneiden juokkoon.Oikeus valtioiden,yrittäjien,henkilöiden konkurssiin täytyy parantaa ei 40 vuoden toimettomuus ketään hyödytä.

Yrittäjä

Jopa suuret ennen rehellisiksi tiedetyt yritykset käyttävät nykyään moraalisesti arveluttavia keinoja markkinoinnissa. Jos solmit sopimuksia yhtiön kanssa etkä lue monisivuisia sopimusehtoja huomaat yllättäen että olet parin vuoden sopimuskoukussa tai ostettu laite ei ole mainoksen mukainen.
Oleellinen jätetään usein myyntipuheissa kertomatta.

kooäm

Menestyvä yrittäjyys perustuu työtekijöiden ja asiakkaiden hyväksikäyttöön, epärehellisyyteen, veronkiertoon ja hyväveliverkostoihin.

Toivoisin, että joku voisi esittää päinvastaista oikeilla argumenteilla ja esimerkeillä!

IIHOO

Itse käyn silloin tällöin ulkomailla töiden takia ja kyllä palvelu on hyvää jo Ruotsissa ja raha otetaan mielellään vastaan. On kampaamo-, kauneudenhoito-,
jalkahoito- ja muita palveluja edullisemmin kuin Tallinnassa, vaikka kyllä sieltäkin löytyy. Saksassa on edulliset hinnat kautta linjan ja auton aion ostaa sieltä. Kyllä Pietilä on taas kerran oikeassa, oikein pelottaa kreikkalaisten, espanjalaisten ja suomalaisten ystävieni puolesta.

säästäjä

Joo, on se ihan väärin panna yrittäjä maksamaan velkansa! Eihän siitä nyt mitään tulisi - ajatus on outo, uus, seuraa hetken hiljaisuus....

Kyllä palkansaajien pitää tässä yhteiskunnassa viulut maksaa, eiväthän yrittäjät ja maanviljelijät siihen mitenkään sovellu!

Ville vaan

"Kyllä palkansaajien pitää tässä yhteiskunnassa viulut maksaa, eiväthän yrittäjät ja maanviljelijät siihen mitenkään sovellu!"

Juuri noin. Se on kokemusta vaativa homma jota ei voi jättää tumpeloiden tumpeloitavaksi... eihän siitä mitään tulisi... jäisivät viulut maksamatta... ja milläs sitten soiteltaisiin.

Jääräpää

Naisena en ole koskaan käynyt parturissa, jossa leikataan kuulema sama määrä hiuksia halvemmalla kuin vastaavasti kampaamoissa. Naista rokotetaan!!

Enole käynyt kampaamoissa, niissähän on RIISTOHINNAT!!
Kampaamoilla oli alvietu, jota ne eivät hinnoissaan toteuttaneet ja nyt sitten kun niille tuli uusi alvi, tottakai hinnat nousevat sen kustannuksella pilviin.

Ei pienituloisella ole mitään asiaa kamapaajan tuoliin!!

Antaa tukan valuu vaan...

Eihän suomessa ole vuosikymmeniin pienyrittäjyys kannattanut. Ennen kommunistit pitivät siitä huolen, nyt verottaja ja valtiovalta sekä yleisellä tasolla suomalainen kateus. Pienyrittäjyyttä tuettaessa, eikä kaikenmaailman maksut ja turhat velvoitteet yrittäjyyttä rasittaisi, niin se toisi leivän monen pöytään. Saksa ollut aina ahne ja omaan pussiin vetäjä, ne elää porskuttaa tänä päivänäkin paremmin ja halvemmilla hinnoilla, kuin suomalainen ja silti niiden palkkataso on korkeampi, kuin suomalaisilla! Näkeehän sen jo kuinka Merkkeli raivoaa, että Suomen on maksettava Kreikan velat, (ettei Saksan pankit kaadu). Ja Käteinen lykkää lapiolla rahaa ja lupaa aina lisää tulee!

Linssinviilajat

Joopa joo, ja kuinka moni suomalainen pk-yrittäjä taistelee henkensä pitimiksi 24/7 tuntisia päiviä. Sinä varmaan laskit mukaan nämä pizerian polttajat jotka tekevät kerran vuodessa konkurssin, kun verot täytyisi myös maksaa. Ja kaikkihan tietävät ketkä näitä puljuja pitävät!!

Linssinviilajat

Minä laskin mukaan etenkin nämä rehelliset syntyperäiset ja aidot suomalaiset rikolliset, jotka pistävät puljunsa sileäksi kahden kolmen vuoden välein... eivät maksa koko "toimintansa" aikana mitään lakisääteisiä velvoitteitaan... eivät edes henkilökuntansa palkkoja.

Jääräpää

Joo mutta "pizerian polttajat" tekevät kerran vuodessa konkurssin ja mitkään velvoitteet eivät tulleet maksettua. Seuraavaksi taas uusi pulju pystyyn samoin menetelmin. Joka tapauksessa suomalaiseen perusluonteeseen kuuluu rehellisyys jota suurin osa pienyrittäjistä joka tapauksessa ovat. Kokeile itse yrittäjänä suomessa ei kuule ole helppoa!

Xantippa

Ilman yrittäjyyttä tätäkään mielipidettä ei voisi kommentoida.
Jos Saksalla pyyhkii paremmin ja me haluamme samaa, niin ei se kadehtimalla onnistu.
Yrittäjyys on ratkaisu järjen käytön ohella.
Kyllä minä ainakin ratkaisin elintasoni pitkään yrittäjyydellä.

TimoErik

Se on kyllä niin moneen kertaan tullut todetuksi, että suomalaisten nöyrän alamainen kansanluonne ja EU:n keskenään nahisteleva shakaalilauma on suomalaisille kallis yhdistelmä.

Rikkidirektiivi on viimeinen esimerkki tästä. Itämerellä vaaditaan 0,1 päästörajaa v. 2015 ja tästä ei tingitä. Välimerelle taas 0,5 päästörajaa joko 2020 tai 2025. Ranska ja sen vaikutuspiiri välimerellinen Eurooppa saa taas perinteiset EU-etunsa.

Edustajiemme mukaan saimme suuren voiton, kun jälleen kerran saimme luvan itse (siis omista rahoistamme tietty)korvata yrityksillemme sen, mitä EU:n direktiivit aiheuttavat näille vahinkoa:(

Erityisen älyttömältä tämä tuntuu, kun tiedetään, missä ilmansuunnissa Itämeren varsinaset saastuttajat ovat.

H2O

Kyllähän näitä poikkeuksia löytyy joka ilmansuunnasta. Tukholman takseja hinnoittelee
todennäköisesti sama firma, joka laati fortumin ja finnairin optiot, bonukset ja asuntokikkailut. Valitettavasti. Menee maine ja markkinat.

SÄÄSTÄJÄ

No ei todellakaan hinnoittele... siellähän kukoistaa "vapaa yrittäjyys" taksihommissa... ja valta on pyyheliinajoukkion paikallisella mafialla :-(((

Jääräpää

Laajasti ottaen kaikki taloudellinen toiminta on yrittäjyyttä.
Kaikki yrittäjyys sitä vastoin ei ole taloudellista.
Yrittäjät tarvitsevat toimintaansa myös työvoimaa.

Siinä on kynnystä ylitettävänä.Ammattitaidottomalle työuransa aloittavalle pitää maksaa liian suurta aloituspalkkaa. Irtisanominen on hankalaa. Kun työvoimasta ei pääse eroon taloudellisen tilanteen vaatiessa, ei sitä silloin myös helposti palkata lisää. Jos tässä joustettaisiin, niin irtisanottu ei saisi otsaansa leimaa `*kyllä siinä jotain vikaa on, kun se sai potkut'. Pitäisi saada asenne muuttumaan eli irtisanominen ei johdu irtisanotusta itsestään ja uudelleen työllistyminen olisi helpompaa.
Tämä kaikki on tietenkin ammattiyhdistyksille hankala asia.
Työntekijöiden etuja pitäisi puolustaa.
Pitää olla minimipalkat ja irtisanomisuoja.
Nykyisen globaalistuneen markkinoiden aikana ammattiyhdistys on voimaton työn siirtyessä työvoiman ulottumattomiin.
Pitää sen sijaan nähdä tarve työnantajan ja työntekijän yhteistyön lisääntymiseen.
Paikallisen sopimustavan on yleistyttävä.

Todennäköisesti olemme päässeet Euroopassa siihen, että palkat ovat liian korkeat tuottavuuteen nähden ja kilpailukyvyn palauttaminen palkanlaskuilla on sisäisen devalvaation avulla poliittisesti liian vaikeaa. Vaihtoehtona Euro-maalle on irtautuminen Eurosta + reipas devalvaatio. Eurovelat tietenkin kasvata entisestään.
Positiivinen puoli on, että kilpailukyvyn kasvaessa saadaan valuuttaa, jolla maksaa myös velkoja. Yhteiskuntarauha säilyy työllisyyden parantuessa.
Jos Euro devalvoitaisiin ( ,mutta kelluva valuutta on vaikea devalvoida), niin esimerkiksi Saksan vauhti vain kiihtyisi ja muut seuraavat sitten perässä, jos pystyvät. Eli ei hyvä idea.

Yhteisvaluutan poistuessa palaisimme tilanteeseen, jossa kilpailukykyä parannettaisiin aika ajoin devalvoimalla omat valuuttamme. Kilpailisimme muun maailman lisäksi kukin yksin ja keskenämme. Elintasomme putoaisi ja omaisuuden suhteellinen arvo nousisi.
Positiivisenä seikkana saattaisi ehkä olla työllisyyden parantuminen. Pitäisi ja saisi tehdä enemmän töitä leipänsä eteen. Osa tuotantoa nykyisistä halpamaista siirtyisi takaisin.

Kreikalle taitaa ero Eurosta olla paras ratkaisu. Jos he haluavat jatkaa Eurossa, pitää sisäisen devalvaation onnistua. Siis palkat alas ja valtion toiminnat kuntoon verotusta myöten.
Tämä jälkimmäinen ratkaisu viipyy, mutkistuu ja haittaa koko Eurooppaa.
Itsenäistä Kreikkaa emme voi Suomessa määrätä, miten Kreikan pitää toimia.
Uudet vaalit Kreikassa vain pitkittää kriisiä. Äänestetään niin monta kartaa, että saadaan hallitus pystyyn ja se ei sitten pysty toteuttamaan ohjelmmaansa. Järjen käytölle löytyisi paikka Kreikassa.

Nämä ovat vain pohdintojani Euroopan kriisiä seuraamalla. Viisasten kiveä en löytänyt.

Kehittämällä uusia kannattavia ideoita kaupallisiksi tuotteista voisimme ylläolevilta välttyä. Täsää on päästy vain puheiden tasolla joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

TimoErik

Kreikka on jo menetetty tapaus. Nyt on vuorossa Espanja. Asuntojen hinnat laskivat huhtikuussa yli 12 %. Mistä se kertoo? Nuorisotyöttömyys on Kreikan jälkeen toiseksi korkein EU-alueella ja kokonaistyöttömyys ja korot jo kriisirajalla. Väkeä tunkee jopa napapiirille sairaanhoitajaksi ja palveluihin. Wahlroos haukkua räksyttää ay-liikettä ja säästäjiä vastaan, vaikka jopa Danske Bank saneeraa ja vaihtaa hädissään omistamansa
Sampo Pankin nimeä ettei kukaan vaan enää yhdistäisi Wahlrussiin heitä. Nordealta jo
eläkeläiset ja säästäjät ovatkin lähdössä paikkoja kuraamasta. JP Morganin ja Chasen
fuusioima pankkijätti joutui taas kirjaamaan miljardien tappiot keinotteluistaan. Pian taas huutavat veronmaksajia hätiin. Espanjan kolmanneksi suurin pankki menikin jo valtiolle. Että tätä rataa.

SÄÄSTÄJÄ

On se pirun hyvä, että Säästäjä -nimimerkki kertoo meille tyhmille peräkamaripojille uutisia suuresta EU-maailmasta!

Päätoimittaja Kiiski ja hänen toimittajansa ovatkin siinä asiassa hiukan niukempia. KU:n uutisaiheet ovat olleet vähissä, kun salibandykausikin pääsi loppumaan!

Pitäkää tavalliset ihmiset nyt hyvää huolta rahapusseistanne!

Tähän se kokkareiden ja demareiden vastuunkanto on johtanut KU:n valppaudesta huolimatta.

elämä on ollut demareille ja kokkareille ministerijuhlaa!

HS:n lauantain ensi sivut voisi olla suoraan alibeista. On vakavaa korruptioepäilyä, a.aueria, i.kanervaa ja nuorisojärjestöjen jäsenrekistereitä. Sitten ulkoministeri aikoo palkata eduskunnasta tippuneen kaverinsa virkaan ja kaivosyhtiö sen kun jatkaa touhujaan kainuussa jne jne. EU suoltaa kaikenlaisia ongenkoukkudirektiiveja kun kansakunnat ryhmittyvät "ytimensä" oven taakse(= Suomi + Saksa ja Luxemburg) takausjonoon. Meillä sitten yrittäjiä sorsitaan alveilla, energiaveroilla, polttoaineveroilla, työnantajamaksuilla, paperisodilla ja kelvottomilla
järjestöillä enemmän kuin kukaan jaksaa maksaa. Nyt sitten Vantaatakin aletaan laittaa "eurokuntoon" sen sijaan että pilkottaisiin ja myytäisiin eniten maksaville palasina. Kai niitäkin kehitysyhtiötä on maailma pullollaan, samoja jotka ovat jo sotkeneet toimineet järjestelmät ja antaneet vahingon kiertää. Kotiuttaen voitot veroparatiiseihin.

säästäjä

Jo kirjoituksesi ulkoasusta näkee ensisilmäyksellä, että nuukuusasteen huippua!
Et raski jättää sanojen, etkä rivien väliin tilaa, vaikkei se sulle mitään maksa.

Eihän noin suurta nuukuutta harrastavan nihkeää vuodatusta kukaan jaksa lukea.

Mieleeni pullahti ikävästi äärinuuka somerolainen peräkammarin poika, jolle tulitikunkin sytyttäminen oli suuri uhraus.

Tulitikusta asiaa

Pankkitoiminta on yritystoimintaa. Yritys kantakoon riskinsä. Jos velallinen ei pysty maksamaan, jää pankin tappioksi. Ei siinä sen kummempaa!

Vapaa markkinatalous ;D

Jos liike- ja kustannuslaskennan kykysi ovat tuota luokkaa ja tasoa niin en yhtään ihmettele huutamistasi "yrittäminen ei kannata" täällä.

Jääräpää

Äitienpäivän kunniaksi: Suomi on taanut EU-velkoja n. 22.000/työssäkäyvä, Suomen Pankin saatavat n. 22.000/työssäkäyvä, Suomen valtio velkaa n. 22.000/työssäkäyvä.
Sitten tulee päälle esim. Vantaan velka yli 10.000/työssäkäyvä. Sitten tulee asuntovelat
n. 200.000/kotitalous. Velkamäärät euroja. Päälle tulee auto-, vene-, kulutusvelat ja pikavipit. Suomen keskusta ja kristilliset vastustivat 17.4.1998 eduskunnassa Suomen
EMU-jäsenyyttä vuoden 1999 alusta. Ettei totuus unohtuisi etuporstuan tytöiltä. Ongelma myös Suomessa on paitsi taloudellinen myös moraalivaje.

SÄÄSTÄJÄ

Ei siinä mitään pohdittavaa ole. Se oli tarkkaan harkittu ja tietoinen ratkaisu... ja se on osoittautunut Suomelle hyväksi ratkaisuksi. Sillä, mitä mieltä PerSut asiasta ovat, ei ole yhtään mitään merkitystä... puskasta huutelevia jonninjoutavuuksia on ollut aina... ja tulee aina olemaan. PerSu-pusikossa ei päätetä mistään, siellä huudellaan joutavuuksia... niin, että antaa palaa vaan... kyllä maailmaan mölyä mahtuu :-)))

Jääräpää

Ei persut olleet silloin hallituksessa kun "laput silmillä" euroon Lipponen/Niinistö suomen vei, ruotsi jäi ulkopuolelle, muitakin jotka hyötyivät ja -hyötyvät siitä aika tavalla?Suomelle syntyy laskua paljon , Kreikan osalta , mitään varmaa ole näköpiirissä muidenkaan velkaantuneiden maiden tukemisen osalta!

Persut!

Suomen ja Ruotsin taloudellinen asema ja tilanne ovat molemmat kutakuinkin yhdenlaiset. Merkittävin ero on vientiteollisuuden rakenne... eikä se johdu EU:sta.

Jääräpää

Kreikka-kriisi on nyt siinä vaiheessa, että esim. Saksa harkitsee sen päästämistä Eurosta pois.
Syy epäröintiin on, ovatko Italia ja Espanja tarpeeksi vahvoja etteivät ne seuraa mukana.
Kun investointien ja valuutan keskittyminen entistä enemmän Saksaan muut Euromaat kärsivät.
Kilpailukyvyn parantamiseksi toivotaan Euron arvon laskua ja se johtanee inflaation kasvuun.
Tällöin Saksan tilanne vain paranee, korot heillä pysyvät alhaalla ja muilla korot nousevat. Lopulta sitten Euro-systeemi hajoaa sekasortoon.
Euromaiden ulkopuolisilla mailla jo nyt halu päästä liiallisista Eurotalletuksista ja talletukset kertyvät nyt kolmen A:n Euromaihin, kuten Suomenn ja Saksaan, Hollantiin ja Luxemburgiin. Tällöin Euroopan keskuspankki on velkaa kullekin yllämainituille maalle.
Jos Euro hajoaa, jää velat maksamatta ko. AAA-maille samalla kun tallettajat alkavat velkoa kolmen A:n maita ( takuut ym. vastuut toteutuvat).
Tämän nykyinen säästölinja lisättynä mahdollisuuksien mukaan elvytyksellä taitaa olla paras ratkaisu. Sekin tie on pitkä ja kivinen.
Pikaratkaisu: ero Eurosta+ reipas devalvointi on aluksi hyvä. Tällöin kuitenkin tarvittavat rakennemuutokset helposti siirretään tulevaisuuteen. Ollaan sitten vielä pahemmassa kriisissä myöhemmin.
Eli seurataan tilannetta jännityksellä.

TimoErik

Sivut

Rahan Perässä

A-P.Pietilä on Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja sekä pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009. Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.