Paikalliset

Lapsiperheet hakevat Viron-viinaa nyt omalla autolla

Suomalaiset kuluttivat Virossa viime vuonna ennätysmäärän euroja.

Armi Suojanen

Suomalaisten ostosmatkailu Viroon kasvoi viime vuonna ennätykselliseen 501 miljoonaan euroon, kertoo Kaupan liiton tekemä kysely. Uutena ilmiönä kyselystä käy ilmi, että entistä useampi lapsiperhe hakee alkoholinsa omalla autolla. Myös makeisten tuominen Suomeen on kasvussa.

Halpojen hintojen perässä Viroon matkustavat etenkin lapsiperheet sekä usein Virossa käyvät suomalaiset.

Kyselyn mukaan puolet viimeisen vuoden aikana Virossa käyneistä suomalaisista kertoi matkansa syyksi Viron Suomea alhaisemman hintatason, kun vielä kolme vuotta sitten näin sanoi 37 prosenttia.

– Hintojen merkitys matkustussyynä on kolmessa vuodessa kasvanut dramaattisesti usein Virossa matkustavien keskuudessa. He myös kertovat hintojen merkityksen edelleen kasvavan. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten kulutusverotuksen kiristyminen Suomessa näkyy lähitulevaisuudessa, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja pohtii.

Suomalaisten kulutus Virossa kasvoi viime vuonna yli 8 prosenttia edellisvuodesta. Se on kaupan liiton mukaan hieman hitaammin kuin kahtena edellisvuonna, mutta selvästi 2000-luvun keskiarvoa nopeammin.

Hintatietoisimmat matkustajat hankkivat Virosta satunnaisesti matkaavia enemmän varsinkin alkoholia, elintarvikkeita ja lääkkeitä. Lääkkeiden maahantuonnissa on kuitenkin tapahtunut suurin pudotus edellisvuodesta. Toinen suuri putoaja on jalkineet.

Makeisissa kehitys taas on ollut toisensuuntainen.

– Makeisveron vaikutukset alkavat ilmeisesti näkyä usein Virossa matkaavien ostoksissa. Tämä oli jopa yllättävä havainto tämän vuoden kyselyssä,Kurjenoja kertoo.

Yli 80 prosenttia Viron matkaajista tuo Suomeen alkoholia. Alkoholin maahantuontitavat ovat pysyneet hyvin vakaina, paitsi lapsiperheellisillä, jotka entistä useammin tuovat juomiset mukanaan omalla autolla.

Yleensä suomalaiset kantavat tai kuljettavat alkoholinsa itse kärryillä Suomeen. Lähes neljäsosa matkustajista hakee juomansa autolla. Lapsiperheiden joukossa osuus on jo 37 prosenttia.

Kyselyn mukaan Viron matkojen huippu on ehkä jo saavutettu. Matkustusaikomukset ovat edelleen suuret, mutta suurin into näyttää taittuneen.

– Kulutusverotuksen kiristäminen edelleen voi kuitenkin lisätä matkustusaikomuksia ja kulutusta Virossa, varsinkin kun juuri tehdyn arvonlisäveron kiristyksen lisäksi kiristetään suosikkituliaisten, alkoholin, makeisten ja tupakan, verotusta, Kurjenoja arvelee.

Kuluttajakyselyn teki Innolink Research maaliskuussa. Siihen vastasi 2 000 yli 18-vuotiasta kuluttajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (20)

Kommentit

näin siinä käy kun verottaja

näin siinä käy kun verottaja on päättänyt kupata juuri sen verran että imettävä eläin pysyy hengissä

Viinansaanti on oikeus!

Viinansaanti on oikeus! Maksat veroja, haet viinaa - olet onnellinen!

Kannattaisko laskee suomessa

Kannattaisko laskee suomessa veroja :) On se vapaat rajat ja tuonti hieno asia.

Hallitus tehnyt kaikki

Hallitus tehnyt kaikki päätökset päin prinkallaa ja Suomi näivettyy korkeine veroineen.Miten monta työpaikkaa tässäkin rallissa menetetään Suomessa, sanoisin että paljon

Mitenkäs Virosta tuodun

Mitenkäs Virosta tuodun alkoholin houkutus nyt voisi heiketä, kun Suomessa alkoholiverotus ja Alkon katteet on vedetty tappiin? Hyvin yksinkertainen yhtälö. Pääkaupunkiseudulta sekä muualta eteläisimmästä Suomesta on myös erittäin kätevää tehdä ostosreissu Tallinnaan. Jos alkoholiveroja Suomessa laskettaisiin esimerkiksi 20 % ja samalla purettaisiin Alkon monopoli viinien ja vahvan oluen osalta, niin hyvinkin moni siirtyisi taas tekemään alkoholiostoksensa Suomesta.

Pakkohan sitä on verottaa,

Pakkohan sitä on verottaa, jotta saadaan elätetyksi kaikenmaailman liito-oravien laskijat ja muut tarpeettomat virkamiehet ja muut loiset.

Olen aika vakuuttunut, että

Olen aika vakuuttunut, että kun hallitus herää tämän päivänViron tuonnin laajuuteen niin se kehitteleen pikavauhtia jonkunnäköisen tuontiveron. Suomalainenhan ei saa ostaa mitään halvalla niin että valtio ei vedä välistä.

EU:n jäsenmaa Suomi ei voi

EU:n jäsenmaa Suomi ei voi harjoittaa protektionismia toista EU:n jäsenmaata vastaan. Vapaa rahan, tavaran ja työvoiman liikkuvuus, tässä järjestyksessä!

Tarkoitatko, että niinkuin

Tarkoitatko, että niinkuin Suomen autoverokin toimii ulkomailta tuoduille autoille.

Olipas jäädä huomiotta tämä

Olipas jäädä huomiotta tämä kysymys. Auto lienee verolakeja säätävien kansanedustajien silmissä vahingollisempi hyödyke kuin se mikä menee kurkusta alas. Olletikin autovero perustuu empiriaan siitä, että autolla ajaminen saastuttaa ilmaa ja kuluttaa ajoväylien pintoja, joista julkinen valta tavalla tai toisella joutuu vastaamaan. Ja pelkkä ajoneuvorekisterin rakentaminen ja hallinnointikin maksaa, eikä ilman rekistereitä tämmöisessä maassa voida elää ja olla. Sinänsä maksakirroosia ja juoppohulluutta tuottavan viinan, ja hampaita haurastuttavien ja liikapainoa lisäävien limsojen ja makseisten tuominen Virosta tai mistä muualta tahansa olisi ankaran verotuksen paikka. Nehän kasvattavat sosiaali- ja terveysmenoja, jotka katetaan verotuksella. Jees! En tiedä, mutta luulen, että autovero peritään, vaikka auto olisi valmistettu ja ostettu Suomessa eli siinä mielessä sen periminen EU:n jäsenmaasta tuodusta autosta ei edusta protektionismia. Sitä vastoin EU:n ulkopuolelta tuoduista autoista joutuu maksamaan tullimaksun.

Aika kamala otsikoksi!

Aika kamala otsikoksi! Lapsiperheet hakevat Virosta viinaa? Lapsiperheet ne varmasti sitä viina eniten tarvitsevat ja luulenpa näiden viinakuskien olevan ennemminkin keski-ikäisiä miehiä ja pariskuntia, niinkuin ennenkin.

Jos menee autolla Viroon,

Jos menee autolla Viroon, niin tietenkin kannattaa tuoda alkoholijuomia, ruokaa ym. niin paljon kuin autoon mahtuu, myös lapsiperheet. Tavalliset ihmiset kun ei saa mitään lahjoituspaketteja.

Kyllä tässä muutto Viron

Kyllä tässä muutto Viron puolelle on edessä, kun miettii näitä Suomen veroja. Päin helvettiä huonompaan suuntaan menee koko ajan valtion touhut Suomessa.

Jos Viro on taivas, niin

Jos Viro on taivas, niin minkä vuoksi ne virolaiset valuu tänne helvettiin ja jopa Ruotsiin?

Viro on taivas, kun

Viro on taivas, kun suomalainen tarvitsee ostaa tavaraa (alkoholia) Virossa palkka ja hinta suhde on tasapainossa. Palkka Virossa on 3-4 kertaa pienempi verrattuna Suomeen ja perustavaran hinta 3-4 halvempi. Yhtiövastike pienemmissä kaupungeissa 45m2 asunnosta on 40e.kesällä ja 100e. talvella. Riippuu kuinka paljon kerätään rahaa tulevien korjausten varalle. Virosta ostettu ruokatarvikkeet maksoivat 4,25e. Suomessa maksan samoista ruokatarvikkeista 13 euroa. Hyvät suomalaiset, nauttikaa ja pitkää suunsa kiinni. Käykää hakemassa, niillä joilla mahdollista, tavarat Virosta. Suomessa täytyy ensiksi laske palkat, silloin on pakko laskea hintoja. Niin yksinkertaista se on. Herra, markan aikana sama sima maksoi markoissa 4,69. Kenen tulot ovat nousut 6 kertaa? Hinnat nousevat niin kauan, kun ostajia riittää.

Ei ne valu. Jos suomalaisen

Ei ne valu. Jos suomalaisen esim. tuntipalkka on 15 euroa niin virolainen tekee saman työn puolta halvemmalla. Suomi on paratiisi kun työt ei lopu. Ahkeraa porukkaa tuntuu muutenkin olevan kun tekevät vielä pitkiä päiviä.

Tuhansia työpaikkoja

Tuhansia työpaikkoja menetetty kiitoos tämän Viron rallin.Suomalainen haluaa hyvinvointia ja suurta palkkaa mutta samalla sahaa oksansa poikki missä istuu kun vie rahat muualle ulos suomesta.Kukaan ei ole niin viisas kun Suomalainen kaikkine vaatimuksine ja silti tekee kaikkensa että oma maa rapautuu.

Yrittäjä, kiitos, olet

Yrittäjä, kiitos, olet oikeassa. Suomi rapautuu, syy valtiollinen. En viitsi kirjoittaa omia näkemyksiä, koska siitä ei ole hyötyä. Kansa on valinnut eduskuntaan henkilöt hoitamaan kansalaisten asioita, se tarkoittaa, että kansa on työnantaja. Ja samalla täytyy olla oikeus määrätä heille palkan suuruus. Palkka tulospalkkana. ( kuinka hyvin on toiminut ja hoitanut lupauksia) Olen tullut tulokseen, että pidän huolet vain itsestäni.

Lisää viinaa. Miten todistat

Lisää viinaa. Miten todistat tullissa,että pakulastillinen viinaksia tulee taatusti omaan käyttöön. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288606182992.html

Tulli tekee tarkistuksia

Tulli tekee tarkistuksia satunaisesti. Joku ottaa riskin toinen osaa selittää.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu