Paikalliset

Sanoma kyllästyi Pentikäisen sooloiluun

Sanoma Oyj:n hallitus irtisanoi Helsingin Sanomien päätoimittajan Mikael Pentikäisen, koska tämä ei noudattanut hallituksen ohjeita. Pentikäinen toimi omavaltaisesti ja itsepäisesti lehden johtamisessa ja lehden tabloid-uudistuksessa.

Hallitus on arvostellut Pentikäistä jo ainakin puolitoista vuotta. Tänä aikana Pentikäinen menetti Hesarin kustantajan ja liiketoimintavastaavan aseman. Pentikäinen on itse myöntänyt Kotimaa24-verkkolehden haastattelussa, että potkut eivät tulleet hänelle yllätyksenä ja oli henkisesti varautunut niihin.

Epäluottamus purkautui, kun Sanoman hallituksen pitkäaikaisen puheenjohtajan vuorineuvos Jaakko Rauramon jatkokausi katkaistiin ennen aikojaan. Rauramo oli valittu hallituksen puheenjohtajaksi vielä kolmeksi vuodeksi, mutta pesti päättyi vuoden jälkeen kuukausi sitten.

Erkon suvun edustajat vaihtoivat Rauramon hissiyhtiö Koneen pääomistajaan Antti Herliiniin, joka on myös suuri Sanoman osakkeenomistaja. Useista lähteistä saatujen tietojen mukaan Sanoman hallituksen useat jäsenet kokivat myös, että Pentikäinen suhtautui heihin ylimielisesti ja välinpitämättömästi. 

Sanoman hallituksen pitkäaikaiset jäsenet Aatos Erkon leski Jane Erkko ja Aatos Erkon sisaren lapset Rafaela Seppälä ja Robin Langenskjöld ovat kiivaimmin arvostelleet Pentikäistä ja Rauramoa. Kritiikki kärjistyi, kun ministeri Erkko menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen viime vuoden toukokuussa. 

Erkon suvun edustajat katsoivat, että myös Rauramo toimi omavaltaisesti. Kritiikissä mainitaan myös, että Rauramo ei riittävästi arvostanut Erkon suvun edustajien osaamista.

Rauramoon kohdistunut kritiikki liittyy Sanoman hankkimaan omistusosuuteen hollantilaisesta tv-kanavasta, joka osoittautui ylihintaiseksi. Miljardin euron kaupasta jouduttiin tekemään lähes 400 miljoonan arvonalennus. 

Hesarin tabloid-uudistusta käsiteltiin useita kertoja Sanoman hallituksessa. Pentikäinen ajoi julkisuuden kautta lehden uudistamista ja tiedotti asiasta, vaikka hallitus ei ollut vielä päättänyt asiasta.

Pentikäinen käveli niin Sanoma Newsin toimitusjohtajan Pekka Soinin kuin muun liiketoimintajohdon ylitse asioissa, joissa hänellä ei ollut toimivaltaa. Pentikäisen kerrotaan vedonneen Rauramon antamiin valtuuksiin. Sanoman hallitukselle ja konsernijohdolle tuli myös yllätyksenä, että Pentikäinen nimitti Nelosen uutisten päätoimittajan Eero Hyvösen Hesarin toiseksi päätoimittajaksi. Nelosen uutiset ja Hesarin toimitukset yhdistettiin vähän aikaa sitten. Päätoimittajien nimitys kuuluu Sanomissa hallitukselle.

Pentikäinen jyräsi läpi Hesarin ulkoasuun ja ilmoitussijoitteluun liittyvät perusratkaisut. Tabloid-Hesarista tehtiin viisipalstainen lehden alkuosassa ja kuusipalstainen loppuosissa toimituksellisen ulkoasun korostamiseksi. Tämä on aiheuttanut ilmoitusmarkkinoinnissa ongelmia varsinkin, kun lehtien sivumäärät ovat samaan aikaan laskeneet merkittävästi.  

Tabloid-Hesari rakentuu useasta eri osasta eli niskasta. Lukijan on ensin hajotettava sisäkkäin olevat niskat, järjestettävä ne uudelleen ennen lukemisen aloittamista. Hesari julkaisi ensimmäisen tabloid-numeronsa yhteydessä erillisen lukuohjeen.

Hesarin tilauksen peruuttaneiden selityksiin on kuulunut myös harmaa ja yksitoikkoinen ulkoasu, jolla Pentikäisen mukaan pyritään välttämään tabloid-iltapäivälehden mielikuva. Tämä on lukijoiden ja ilmoittajien palautteen mukaan johtanut epäkiinnostavuuteen.  Myös tilaushinnan kalleus kuuluu tilausperuutusten syihin.

Hesarin tilauslevikki on laskenut selvästi nopeammin kuin muiden tilattavien sanomalehtien levikit 2013 kuluessa. Sanoman hallitus arvosteli myös konsernijohtaja Harri-Pekka Kaukosta, jonka ei katsota tarttuneen riittävällä otteella Hesarin uudistuksen johtamiseen. Myös Hesarin toimituksen resurssien ja tuotetun sisältömäärän epäsuhde on puhuttanut hallitusta. 

Journalistiset ratkaisut tai Hesarin riippumattomuus eivät ole olleet potkujen syynä. Tämä vahvistetaan useista eri lähteistä. Sen sijaan Kaukonen on arvostellut Pentikäistä erityisesti siitä, että lehtiuudistuksessa ei ole huomioitu riittävästi ilmoittajien tarpeita. Tämä korostuu, kun päivittäistavaroiden suurilmoittaja Kesko on vähentänyt merkittävästi sanomalehti-ilmoitteluaan.

Sanoma epäonnistui myös kaupunkilehtistrategiassaan, kun se joutui viime vuonna lopettamaan Vartti-lehden pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Ongelmia on ollut myös Sanoman tytäryhtiön Sanoma Lehtimedian lehtien tabloid-muutoksessa. 

Yhtiön lehtien uudistus toteutettiin Helsingin Sanomien mallilla ja lehdet ovat kärsineet rankasta tilaaja- ja ilmoituskadosta. Sanoma Lehtimedia julkaisee lehtiä Kouvolassa, Kotkassa, Lappeenrannassa ja Imatralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (28)

Kommentit

Melkoiselta öykkäriltä

Melkoiselta öykkäriltä vaikuttaa. Ihme että sietivät näinkin kauan. Sanoma mahtaa maksaa hänen laskujaan vielä kauan. Mitä itse Hesariin tulee, niin sen journalistinen taso laski Pentikäisen aikana huomattavasti. Monet entiset mielenkiintoiset aihepiirit loistavat nyt poissaolollaan. Hesarissa tapahtui samanlainen dekadenssi kuin Yleisradiossa.

Kuka tämän jutun kirjoitti?

Kuka tämän jutun kirjoitti?

Kiitos valaisevasta jutusta!

Kiitos valaisevasta jutusta! Ensimmäinen kerta kun luin uutisen Helsingin uutisten sivuilta. Ja myös viimeinen. Nuo oikealla sivulla vilkkuvat mainokset tekevät todella pahaa. Karuselli uutissivustolle, joopa joo.

Olis kai noin ansiokkaaseen

Olis kai noin ansiokkaaseen kirjoitukseen voinut laittaa kirjoittajan nimen. Kirjoittaja lienee Helsingin Uutisten päätoimittaja A-P Pietilä, jolle toimitusjohtaja Pentikäinen antoi potkut Ilta-Sanomien päätoimittajan tehtävistä. Ei se tee juttua tyhjäksi, mutta antaa sille kirpeän sivumaun.

Kuka tämän jutun kirjoitti?

Kuka tämän jutun kirjoitti? [2]

Kymmeniä vuosia Hesaria

Kymmeniä vuosia Hesaria lukeneena alkoi lehden linja maistua mullalta. Aktiivikepulaisilla kuten Pentikäinen, Kalliokoski ym. liian hallitseva ote lehden linjasta. Ei puimakone käy bulevardille.

Olisi aiheellista kertoa,

Olisi aiheellista kertoa, mistä saadut tiedot ovat peräisin. Jutussa ei ole sitatteja, mutta hyvin yksityiskohtaista tietoa. Se kummastuttaa.

Rafaela ja Robin kyllästyivät

Rafaela ja Robin kyllästyivät myös siihen, ettei kökkötraktori saanut ajettua Helsinkiin heidän hellimäänsä Guggenheimia.

Hollannin seikkailu

Hollannin seikkailu osoittautunee yhtä katastrofaaliseksi kuin Stora Enson Ameriikan raitti. Se ei kuitenkaan ole ollut Pentikäisen baby. Eikä ollut myöskään muinoisen WSOYn Sofi Oksasen mitätöintiyritys. Mutta joustamattomuus, yes. Eipä ole Pentikäinen estänyt pääkirjoitussivun Kommentin (22.5.13) julkaisemista eikä alistunut Etelärannan talutusnuoraan. Eläköön sananvapaus.

Mielenkiintoista ja

Mielenkiintoista ja hämmentävää, että Helsingin Uutisten "palajastus"jutussa ei ole kirjoittajan nimeä. Toivottavasti se on tekninen virhe, joka kohta korjataan.

Korhosella on kiinnostavampi

Korhosella on kiinnostavampi analyysi. Ja omalla nimellä. http://www.magma.fi/johanna-korhonen/antin-oma-lehti

Pentikäisellä ei ole juuri

Pentikäisellä ei ole juuri osuutta tilauslevikin laskuun. HS:n levikki on laskenut jo toistakymmentä vuotta suhteellisesti nopeammin kuin muiden lehtien (kts. www-levikintarkastus.fi). Ainoastaan Ilkan ostaman Pohjalaisen syöksy vetää vertoja HS:lle. Ostovoimaisia aikuisia lukijoita ei vain kiinnosta pääkaupunkiseudun pienen punavihreän suvaitsemattoman vähemmistön mielipiteitä väkisin tuputtava läpipoliittinen lehti.

Ei kovin vakuuttava

Ei kovin vakuuttava kirjoitus. Ei ole edes haastateltu ketään. Onko tämä vain "jonkun" mielipide? Jonkun, joka ei osaa kirjoittaa nimeään?

Kolme sanaa: Lehtikuva ja

Kolme sanaa: Lehtikuva ja arvovaltapeli.

Kukahan tämän kirjoitti, niin

Kukahan tämän kirjoitti, niin paljon bullshittiä että huhhuh...ei tätä usko kukaan!

Ennen uudistusta epäilin,

Ennen uudistusta epäilin, mutta heti ekasta numerosta lähtien olen ollut tabloidista innoissani. Hieno juuri tuollaisena! Helppo lukea ja helppo jakaa perheen kesken. Kun vaan vielä sais tilata Hesarin, jossa kaupunkiosassa olis oman nykyisen kotikaupunkini uutiset, olis lukukokemus täydellinen. Ehkä tämäkin on tulevaisuudessa mahdollista?

Kirjoitustyylistä ja

Kirjoitustyylistä ja asiantuntevan/uskottavan oloisesta sisällöstä päätellen arvaan jutun kirjoittajan olevan A-P Pietilä, joka oli Aatos Erkon suosikki ja sai perustaa Taloussanomat rahaa säästämättä. Huonosti silti kävi sillekin lehdelle. Pietilä sai itsekin potkut Ilta-Sanomien päätoimittajan paikalta muistaakseni 2006 ja on nyt Helsingin Uutisten, Länsiväylän ym pomo.

Sanoma on Herlinin kaikkien

Sanoma on Herlinin kaikkien aikojen huonoin sijoitus. Ennuste: pilkkoo yhtiön kuten Partekin.

Raivostuttavaa jättää

Raivostuttavaa jättää kirjoittajan nimi julkaisematta, kun juttu itse sisältää niin tarkkoja väittämiä.

Toimitus on koonnut jutun

Toimitus on koonnut jutun sisältämät tiedot useista lähteistä. Osallisten nimiä ei kerrota lähteiden suojaamiseksi. Tarkoituksena on tuoda julkisuuteen tietoja, koska Sanomien johto ei ole avoimesti kertonut Pentikäisen eron taustoista, ja liikkeellä on myös paikkansa pitämätöntä tietoa.

Kai siellä toimituksessakin

Kai siellä toimituksessakin joku tämän on kirjoittanut, vai tipahtiko juttu "pyytämättä ja yllättäen" toimituksen faksiin?

Kyllä tämä kehitys oli

Kyllä tämä kehitys oli odotettua, sillä juttujen taso on laskenut todella tabloidin tultua. Sinällään tämä ei edes ole suoraan tabloidin syy, luultavasti tilanne on vaan ajautunut tähän lähinnä rahojen vähenemisen ja säästötoimenpiteiden vuoksi. Tabloid vain tehosti "kehitystä", juttujen taso laski tilanpuutteen ja hankalamman taiton vuoksi. Lisäksi mainostajat eivät todellakaan halua maksaa pienentyneestä tilasta (ja lehden tasosta) niin paljoa. Todella mielenkiintoista on nähdä, mitä tapahtuu pian. Ottaako Hesari takaisin töihin huippujuornalisteja ja alkaako tekemään 2 lehteä, tabloidia ja perinteistä broadsheettiä? tämähän olisi joustavalla nykytekniikalla varsin helppoa, lehtiä taitettaisiin 2 kokoon ja painettaisiin 2 sarjaa. Näin selviäisi myös kokoeron vaikutus. Itsekin lopetin Hesarin tilaamisen lähinnä kyllästyttyäni juttujen tasoon.

Tässähän olisi Hesarille

Tässähän olisi Hesarille suoraan hyvät neuvot! Toivottavasti lukevat. Mutta luulisi olevan niin, ettei näin yksinkertaisiin asioihin olisi iso lehti kaatunut. Mutta niinhän se on aina historiassa ollut, viisaat miehet ovat kaatuneet helppoihin perusasioihin

Se, että jutun tiedot on

Se, että jutun tiedot on "koottu useista lähteistä", ei liity siihen mitenkään, että näin voimakkaita väitteitä sisältävässä tekstissä on oltava kirjoittajan nimi. Useimmat lehtijutut kootaan useista lähteistä. Väistämättä tulee mieleen, että tämän tekstin taustalla on kirjoittajan kauna Pentikäistä kohtaan. Varsinkin, kun jutussa annetaan ymmärtää, että lukijat olisivat olleet tyytymättömiä tabloid-hesariin.

Hesarissa on aika paljon

Hesarissa on aika paljon huuhaa-juttuja, joissa ei kerrota kirjoittajan nimeä.

Ei tuossa jutussa mitään

Ei tuossa jutussa mitään normaalia lehtijuttua voimakkaampia väitteitä ole. Mutta kun itse asiasta, eli HS:n levikin syöksystä ei haluta keskustella, niin huomio yritetään tietoisesti ohjata jutun sisällöstä kirjoittajaan ja motiiveihin.

Hesarin levikin syöksyssä on

Hesarin levikin syöksyssä on nähdäkseni paljon yhteistä nimettömän lehtikirjoittelun kanssa. Oman HS:n tilaukseni olen päättänyt jo aikaa sitten. Silti ihmettelen näinkin raskaita väitteitä esittävän kirjoituksen esittämistä täysin nimettömänä.

Kirjoittajan nimen

Kirjoittajan nimen poisjättäminen syö uutisen uskottavuutta kohdallani noin 70%.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu