Vapaaehtoisesti lapsettomat: Sterilisaation ikäraja on liian korkea

Vapaaehtoisesti lapsettomat ry haluaa lapsettomille samanlaiset oikeudet kuin lapsellisille.

Jorma Rinne

Äskettäin perustettu Vapaaehtoisesti lapsettomat -yhdistys haluaa laskea sterilisaation ikärajaa viidellä vuodella. Tällä hetkellä sterilisaation voi saada täytettyään 30 vuotta.

– Ihminen on oikeustoimikelpoinen Suomessa täytettyään 18 vuotta ja silloin saa muun muassa vaihtaa sukupuolta, mutta itseään ei voi kuitenkaan steriloida. Tämä on mielestämme räikeä epäkohta. Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 ja sielläkin monet pitävät sitä liian korkeana. Meille kuitenkin tuo 25 vuoden ikäraja riittää, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Mira Tiirikainen.

– Tiedän tälläkin hetkellä, että moni odottaa täyttävänsä 30, jotta saisi sterilisaation.

Lapsien hankinnasta pidättyville tarkoitettu yhdistys perustettiin helmikuussa. Tällä hetkellä jäseniä yhdistyksellä on 50, mutta puheenjohtajan mukaan lisää tulee jatkuvasti.

– Keskustelin monen vapaaehtoisesti lapsettoman kanssaja keskustelujen pohjalta tulimme siihen tulokseen, että tällainen yhdistys on tarpeen. Moni tässä tilanteessa oleva on kokenut syrjintää töissä ja vapaa-ajalla. Esimerkiksi työpaikoilla lapsiperheet usein sanelevat minkä viikon haluavat lomaksi ja lapsettomat työnnetään syrjään.

– Meillä on tällä hetkellä jäseniä ympäri Suomea, aina Sodankylästä Tammisaareen. Yhdistys on vasta rekisteröity ja olemme vielä aika alkutilanteessa.

Tiirikaisen mukaan sterilisaation ikärajan laskeminen on vain yksi yhdistyksen tavoitteista.

– Haluamme muuttaa myös asenneilmapiiriä. Suvaitsevuus on vähän trendisana nykyään, mutta on tärkeää, että ihmiset kaikissa elämäntilanteissa otetaan huomioon.

Puheenjohtaja on harmissaan siitä, että lapsettomien kannanotot asemansa puolesta tulkitaan helposti hyökkäyksinä lapsellisia vastaan.

– Ikävää, että meidän lausuntomme nähdään aina tietyssä valossa, koska ne voisi nähdä toisinkin. Minulla on ystävinä monia lapsiperheitä, jotka eivät näe sanomisiani mitenkään huonoina. Tuntemattomat vain saattavat käsittää ne väärin. Emme vastusta mitään tai hyökkää kenenkään kimppuun. Haluamme vain edistää omaa asemaamme ja kehen muuhun vertaamme sitä, ellemme lapsiperheisiin, Tiirikainen kysyy.

Kommentit

Jos ihmiset ymmärtävät Tiirikaisen näkemykset jatkuvasti väärin, kannattaisi miettiä, ilmaiseeko hän mielipiteensä ymmärrettävästi vai ei. Jos kirjoittaa esimerkiksi siihen tyyliin kuin äskettäin Hesarissa, ei oikeastaan kannata ihmetellä, miksi lapsiperheet pitävät mielipiteitä hyökkäävinä. Aika selväsanainen hyökkäys lapsiperheitä vastaanhan se oli.

Ei ole lapsiperheiden vika, jos työnantaja jakaa lomat joitakin syrjien. Eikä ole lapsiperheiden vika, että joku häiriintyy pelkästä lasten läsnäolosta. Jos lapsi riehuu ja häiritsee muita, sivullinenkin saa häiriintyä ja huomauttaa asiasta vanhemmille. Sen sijaan aivan asiallisesti käyttäytyvistä lapsista närkästyvä voi mennä itseensä.

Lapsettoman kannattaisi iloita esimerkiksi siitä, että hän voi lomailla sesonkien ulkopuolella halvemmalla hinnalla. Kyllä mekin lähtisimme lomamatkalle oikein mielellämme halvempaan hintaan toukokuussa tai syyskuussa, mutta valitettavasti lapset ovat silloin koulussa, eikä matkailu onnistu häiritsemättä lasten koulunkäyntiä. Emme me silti tuollaisesta "syrjinnästä" katkeroidu, sillä tietysti matkat hinnoitellaan sesonkiaikaan kalliimmiksi.

Neljän lapsen isä

täällä yksi joka odottaa että täyttää 30. kaksi vuotta vielä.. lapsia en tee koska en sellaisia pikkuihmisiä halua tehdä lisää tähän valmiiksi täyteen maailmaan.

nani

Ei kannata pitää itsestäänselvänä, että lapsettomat voivat lomailla sesonkien ulkopuolella halvemmilla hinnoilla. Useilla lapsettomilla on puoliso, jolla on lapsia, ja jos lapsi halutaan mukaan matkoille, niin silloin lapsettomalle on matkan ajankohtaan samat rajoitteet kuin lasten vanhemmillekin, jotka matkustavat lasten kanssa. Jotkut (vapaaehtoisestikin) lapsettomat myös asuvat samassa taloudessa lasten, yleensä puolison lasten kanssa. Lapsettomissa siis on yhteistä vain se, että heillä ei ole sitä elatusvastuuta lapsista, koska heillä ei ole omia lapsia.

Bing

Minä odotan kanssa sitä että täytän 30 vuotta.
Viisi vuotta vielä, pelkään raskaaksitulemista ihan sydämmeni pohjasta.
En osaa olla lasten kanssa ja tunnen heidän seurassaan oloni lähinnä vaivaantuneeksi ja epämukavaksi.
Lisäksi elämäni on niin säännöllisen epäsäännöllistä ja äkkinäisiä lähtöjä tulee niin paljon, ettei sellaiseen lapsi sovi.
Lisäksi vakava sairauteni voi periytyy hyvin isolla todennäköisyyellä, enkä halua lapselleni samanlaista helvettiä kuin mitä itse käyn läpi, vaikka olen helpolla päässyt tähän saakka. Se voi vilti periytyä lapselle vakammassa muodossa ja pahimmillaan hän kuolisi ennenkuin täyttäisi 10.
En välitä lapsista enkä niitä halua, sairaus on myös yksi hyvä lisäsyy olla tekemättä lapsia tähän valmiiksi täysinäiseen maailmaan.
Ihmettelen lapsiperheiden hyökkäävää käytöstä lapsettomia kohtaan.
Miksi lapsettomat tuomitaan ja ollaan heti osoittelemassa sormella, oikein etsimällä etsitään jotakin mihin kirjoituksessa tai puheessa tarttua että siitä voisi nostaa hirmu metelin?

Lapseton ja onnellinen

Katsos, "lapseton ja onnellinen", nämä lapsiperheonnelat näkevät täyttäneensä tehtävänsä ja velvollisuutensa oikeaoppista onnea kohtaan. Lapsia tekemällä olet yhteiskunnan veronmaksajien lisääjä ja näinollen työsi tehnyt. Heidän mielestään lapseton ja varsinkin vapaaehtoisesti sellainen on lusmuaja ja luuseri. He ovat aina omasta mielestään oikeassa ja nauttivat räkäneniensä terrorista ja ihanuudesta, vaikka eivät osaa kasvattaa niitä yhtään.

Itselläni on lapsi ja erittäin hyvin kasvatettu enkä toista enää halua tähän maailmaan ja kunnioitan jokaisen lapsettoman päätöstä olla lisääntymättä. Kuten joku tuolla aiemmin sanoi, on helppoa pamahtaa paksuksi, mutta olla lisääntymättä paljon vaikeampaa - päätöksenäkin!

Joo, vanhana on kiva kun joku käy katsomassa - JOS KÄY! Pitää osata itse järjestää elämä siten, että sosiaalista piiriä on, eikä moralisoi jokaista lapsettomuutta ajattelevaa tai mitään muutakaan, edes lapsellisia. He vain kuvittelevat olevansa eliittikansaa vaunuinensa ja räkäneninensä. On toki älykkäitäkin vanhempia, en sitä kiellä...he osaavat kunnioittaa lapsettomiakin päätöksineen. Nämä luulijat eivät...

Öykkäri