Paikalliset

Tutkimus: Tämän takia miehet ja naiset lyövät toisiaan parisuhteissa

Naisten kokema parisuhdeväkivalta näkyy muun muassa turvakodeissa. Kuvassa helsinkiläisessä turvakodissa uhreja auttava Tarja Puumalainen.

Johanna Erjonsalo

Suomalaisista naisista 4 prosenttia ja miehistä 2,4 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa nykyisessä parisuhteessaan. Fyysisen vamman on naisista saanut 1,9 prosenttia ja miehistä 0,7 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen (Optula) tiistaina julkaisemasta parisuhdeväkivaltaa käsittelevästä verkkokatsauksesta. Sen materiaalina on noin 5 300 suomalaisen haastattelut, jotka tehtiin osana vuoden 2012 kansallista rikosuhritutkimusta.

Tutkimuksessa kartoitettiin sekä uhrin kokemaa väkivaltaa että väkivallalla uhkaamista. Tutkimusjaksona oli viimeksi kulunut vuosi.

Naisilla sekä koettu väkivalta että uhkakokemukset olivat yleisempiä kuin miehillä. Naisista useampi myös ilmoitti, että oli saanut väkivallasta jonkin fyysisen vamman, kuten mustelman tai ruhjeen.

Sekä miesten että naisten mukaan väkivallan syinä olivat useimmiten mustasukkaisuus, halu nöyryyttää, rahariidat sekä kumppanin aggressiivinen humalatila.

Humalan osuus ja nöyryyttäminen korostuivat, kun tekijänä oli mies.

Mustasukkaisuus, rahariidat tai kumppanin pitkäksi venynyt juhlinta saivat taas naiset turvautumaan väkivaltaan miehiä useammin.

Tutkijoiden mukaan parisuhdeväkivalta näyttää olevan vahvasti yhteydessä myös huono-osaisuuteen. Väkivallan uhka kasvaa, jos parisuhteessa on rahahuolia tai työttömyyttä.

– Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan heikommin toimeentulevat joutuvat muita useammin väkivaltarikosten kohteeksi. Yhteys näkyy myös muissa väkivaltatyypeissä kuin parisuhdeväkivallassa, sanoo Optulan tutkija Petri Danielsson.

Merkille pantavaa on, että parisuhdeväkivallan uhrit jäävät muita useammin muun myös tyyppisen väkivallan kohteeksi.

Lisäksi parisuhdeväkivallan tekijät ovat muita alttiimpia käyttämään väkivaltaa muissakin tilanteissa.

– (Tämä) havainto on linjassa yleistä väkivalta-alttiutta koskevan kriminologisen tietämyksen kanssa, arvioi Optulan erikoistutkija Venla Salmi.

Miehistä kaksi kolmasosaa kertoi, ettei ollut puhunut väkivallasta kenellekään. Naiset uskalsivat puhua avoimemmin, mutta heistäkin liki 40 prosenttia tunnusti, että oli pitänyt tapaukset omana tietonaan.

Useimmiten väkivallasta kerrottiin ystävälle, muulle perheenjäsenelle tai sukulaiselle.

Naisista 15 prosenttia kertoi tapauksista myös viranomaisille, mutta miehistä vain 4 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan parisuhdeväkivallan kokeminen on pysynyt viime vuosikymmeninä kuta kuinkin ennallaan.

Yllättävätkö tutkimuksen tiedot? Kommentoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/verkkokatsauksia-s...

Kommentit (11)

Kommentit

Täysin turha tutkimus

Täysin turha tutkimus jälleen. Mitähän maksoi veronmaksajille? Nämä asiat on tiedossa koko aikuisväestölle ollut jo 20vuotta.

Naisten väkivalta

Naisten väkivalta lisääntynyt!!!!!!!! Naisten väkivaltaisuus on entistä näkyvämpää. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan poliisille ilmoitetuista pahoinpitelyjen tekijöistä naisia on nyt kaksinkertainen määrä kymmenen vuoden takaiseen verrattuna. Myös naisten osallisuus perheväkivaltaan on lisääntynyt. Viime vuonna poliisille ilmoitetuista törkeistä perheen sisäisistä pahoinpitelyistä joka toisessa uhrina oli mies. Myös lasten pahoinpitelyistä puolet ovat naisten tekemiä. tutkijan mukaan naisten osuus lievemmissä väkivaltatapauksissa saattaa olla todellisuudessa tilastoja suurempi, sillä niiden tekijät jäävät harvemmin kiinni. Naiset käyttävät usein miehiä epäsuorempaa väkivaltaa. Nainen voi esimerkiksi uhata käyvänsä miehen kimppuun tämän nukkuessa tai ollessa muuten avuttomassa tilassa. Tyypillinen väkivaltaisuuteensa apua hakeva nainen on miestään pahoinpidellyt, työssä käyvä ja keski-ikäinen. http://yle.fi/uutiset/naisten_vakivalta_lisaantynyt/5802363

Tärkeä tutkimus ja

Tärkeä tutkimus ja tutkimustulosten julkistus. Siihen rinnalle vielä tutkimuksia, jotka osoittavat väkivallan erilaisten ennaltaehkäisykeinojen tehokkuuden. Lyömätön linja jne., en muista kaikkien nimiä. Ainoa harmi on se, että keinoja kokeillaan RAY:n ym. rahoituksella ajallisesti rajallisina projekteina. Monet keinot havaitaan tuloksellisiksi ja tehokkaiksi, mutta köyhät kunnat ottavat ne palveluvalikoimiinsa harvoin jos koskaan. Oliko se niin, että Lapissa on eniten parisuhdeväkivaltaa? Pitkä matka naapuriin turvaan, ja häpeä estää lähtemästä. Ja paljon työttömyyttä ja huono-osaisuutta, sellaisia huonommuuden tunteita, että alistuu? Kerralla kaukaa viinakaupasta haetaan lasti, joka juodaan pois, ettei ehdi väljähtyä. Muun tekemisen puutteessa ryhdytään puukkohippasille.

Rakkaudesta se hevonenkin

Rakkaudesta se hevonenkin potkii.

On tutkimukset sitten juuta

On tutkimukset sitten juuta tai jaata.Toivoa sopii että puhumalla paras. Aika näyttää oliko näin?

Tuota, saako tälläisistä

Tuota, saako tälläisistä tutkimuksista rahaa ja paljonko?

Väkivallan uhka kasvaa, jos

Väkivallan uhka kasvaa, jos parisuhteessa on rahahuolia tai työttömyyttä VAI rahahuolien ja työttömyyden uhka kasvaa, jos parisuhde on väkivaltainen.

Törkeiden pahoinpitelyiden

Törkeiden pahoinpitelyiden osalta parisuhteessa naiset ohittavat jo miehet.

Todennäköisesti ei ole mitään

Todennäköisesti ei ole mitään hyötyä lähteä kinaamaan ja kisaamaan siitä, onko nais miestä vai mies naista väkivaltaisempi parisuhteessa. Riittää, että on ryhdikäs ja sanoo, ettei väkivalta kuulu ihmissuhteisiin. Jos tekee mieli pahoinpidellä tai jopa tappaa, pitäisi suhteesta irrottautua ja etsiä kumppani, jota ei tee mieli pahoinpidellä eikä tappaa. Vanhempien pitäisi myös kersoilleen tolkuttaa sitä, että oma elämä ja oma kroppa ovat ainutkertaiset ja niitä pitää kunnioittaa niin paljon, että eroaa ihmisestä, joka ei elämän ja kropan ainutkertaisuutta kunnioita. Amen!

Turha sitä on kinata,

Turha sitä on kinata, tilastot kertoo totuuden. Miesten turha kitistä..

Taloudellinen ahdinko ja muut

Taloudellinen ahdinko ja muut sosiaaliset seikat vaikuttavat väkivaltatilastoissa. Meillä myös sota-ajalta asti siirtyneet mallit.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu