Paikalliset

Mikael Gabriel: Huostaanotto on vankila

Mikael Gabriel joutui lapsena kokemaan huostaanoton. 14-vuotias Mikael Gabriel oli neljä vuotta Hyrynsalmen kasvatuskodissa ennen kuin palasi Helsinkiin.

Toni Tervo

Räppäri Mikael Gabriel on seurannut keskustelua suomalaisesta lastensuojelusta päätään pudistellen. Erityisesti miehen tunteita kuohutti tammikuussa levinnyt video, jossa poliisi hakee oululaisperheen kaksi lasta huostaan voimakeinoja käyttäen.

– Se video synnytti mun sisällä aika vahvoja tunteita ja haluan kertoa oman mielipiteeni ja mun omista kokemuksista. Täytyy vielä lisätä, että jos poliisi koskisi tuolla tavalla mun lapsiini, istuisin todennäköisesti linnassa, räppäri puhisee.

Paikasta huokui se fiilis, että ei ollut rakkautta.”

Mikael Gabriella on parempi tuntuma huostaanottoihin kuin monella muulla, sillä hänet huostaanotettiin 14-vuotiaana.

Tuolloin Malmilla asunut nuorukainen lähetettiin lastenkotiin Kainuun maakunnassa sijaitsevalle Hyrynsalmelle. Siellä hän vietti lopulta neljä vuotta.

– Murrosikä tuli kovaa, ja vanhemmat eivät tienneet mitä tehdä. Olin lopulta neljä vuotta pois, vaikka yksi olisi riittänyt ihan hyvin. Siitä paikasta huokui se fiilis, että ei ollut rakkautta, Mikael Gabriel muistaa.

– Siellä ei kukaan kuiskaa korvaan ja sano, että käyttäydy näin. Ei niitä kiinnosta. Olet vankilassa, ei sen kummempaa.

– Aluksi ei saanut pitää yhteyttä ulkomaailmaan ollenkaan. Mulla oli niin tylsää, että aloin puhua poroille.

Miehellä ei ole kovin hyvää sanottavaa nykyisestä lastensuojelujärjestelmästä. Kouluarvosanaksi hän antaisi sille kuutosen.

– Systeemi ei toimi tai toimii väärin. Se on tällä hetkellä lähes epäinhimillinen. Tiedän paljon tapauksia, joissa oikeasti apua tarvitsevat lapset eivät saa sitä, koska heitä ei kuunnella. Se 8-vuotiaan Eerikan tapaus suututti mut tosi pahasti. Se lapsi oli harvinainen ja osasi pyytää apua, mutta sitä ei uskottu, räppäri suree.

– 80 prosenttia mun näkemistä sosiaalityöntekijöistä ei kiinnosta nuorten hyvinvointi. Se on palkkaduuni. Ihan sama mitä teet, kunhan tunnit tulee täyteen. Toisaalta ei muakaan kiinnostaisi jos olisin sossu. Se homma on tehty byrokratian takia niillekin niin vaikeaksi.

Ei voi soittaa 112:een ja sanoa, että apua mua kohdellaan huonosti täällä.”

Gabrielin mukaan nuoren ääni katoaa, kun hänet otetaan huostaan.

– Ei nuori silloin voi pyytää keneltäkään apua. Ei voi soittaa 112:een ja sanoa, että apua mua kohdellaan huonosti täällä huostaanotossa. Jokaisella sellaisella nuorella on oma sosiaalityöntekijä, mutta mun kokemuksen mukaan sitä ei saa koskaan kiinni.

– Itse koen, että monet huostaanotetut nuoret kuuntelee mua ja voivat samaistua mun musiikkiin. Siinä on sitä samaa kapinallisuutta, jota nuori kokee, kun on sellaisessa paikassa.

Räppäri haluaisi vaihtaa ne, jotka tekevät päätöksiä lastensuojelussa.

– Systeemi voi muuttua niin, että tapahtuu päättäjien sukupolven vaihdos ja saadaan sinne vähän nuorempia tyyppejä, joilla on oikeasti ymmärrystä siitä pitääkö huostaanoton olla vankila vai paikka, jossa nuori saa opastusta.

– Mun mielestä ainakin puolet niistä, jotka näistä päättää, pitäisi olla sellaisia, joilla on omakohtaista kokemusta näistä tilanteista ja käyneet tämän paskan läpi.

Vaikka Mikael Gabrielilla olikin vaikea nuoruus, hän ei aio jäädä märehtimään sitä.

– En todellakaan ole katkera. Totta kai olisin ollut mieluummin himassa ne vuodet, mutta samalla se kasvatti mua ihmisenä, avasi silmiä ja toi mielipiteitä. Löysin sieltä myös räpin, joten ihan ajanhukkaa se ei ollut.

Mikael Gabriel

23-vuotias. Syntynyt Helsingissä 1990.

Julkaissut kolme albumia: 5 miljoonaa muuta (2009), Pohjosen poika (2011) ja Mun maailma (2013).

Keikkaili kesällä 2013 yhdessä Cheekin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (29)

Kommentit

Kiitos räppääjälle

Kiitos räppääjälle puheenvuorosta! Tuollaisia kertomuksia, omakohtaisia kokemuksia tarvitaan, jotta hallinto kehittyisi. Lastensuojelussa tehdään koko ajan valtavasti virheitä, jotka tuntuvat superjäristyksinä ihmisen elämässä. Hyvää jatkoa ja menestystä räppäritaiteilijalle!

suomen lastensuojelu on

suomen lastensuojelu on oikeasti vain pelkkä vitsi, lastensuojeluyksiköt on yksityistetty joten raha on se motiivi viedä lapset, ei hyvinvointi. Tämä on karu ja rankka totuus jota ihmiset eivät haluat uskoa.

surullinen tarina....Olen

surullinen tarina....Olen itsekkin Äiti jolta on viety lapset Ouluun sekä Espooseen..nyt alkavat olemaan jo aikuisia joten elävät omia polkujaan.

Olen kuulevinani

Olen kuulevinani räpin; "Onnelaan, onnelaan,, nyt kaikki skidit onnelan lasubisnes rulettaa lastensuojelulla kusettaa Onnelaan, onnelaan ,, nyt kaikki skidit onnelaan!"

ite oon myös huostaan otettu

ite oon myös huostaan otettu mut mulla kävi parempi tuuri että pääsin sijaisperheeseen. samaamieltä oon mikaelin kanssa siitä että suomen lastensuojelu kusee. mun oma sosiaalityöntekijä on oikeasti mun puolella ja ajaa mulle tärkeitä asioita ja kuuntelee mitä mulla on sanottavaa. En hyväksy nykyistä järjestelmää että voimakeinoin haetaan lapset kotoa varoittamatta. mikaelin "että jos poliisi koskisi tuolla tavalla mun lapsiini, istuisin todennäköisesti linnassa" sama pätee muhun.

Kiitos, välittäminen on hieno

Kiitos, välittäminen on hieno asia. Lastensuojelunlaki uusiksi ryhmä löytyy Facebookista. Lähestytty päättäjiä, laulajia, virkamiehiä Kansaedustajia yms henkilöitä. Facebookkaajat linkkiä jakoon sivuilla, sekä kutsuppa kaverikin mukaan.

Huostaanotto on räppärin

Huostaanotto on räppärin kohdalla maksanut 4 v ajalta n. 240 000 €, eli olisiko 3 kk huostaanotto riittänyt ja jatkoon palkattu tukea kotiin tuolla samalla summalla. Vaikka kaverityöntekijä 7 pv viikossa rinnalle kotiin. Pojan äitikin olisi saanut yksityisen psykologin pojan rinnalle 60 000 € vuosipalkalla. Huh noita hulvattomia huostaanottoja Suomessa.

Voin samaistua, itsekkin

Voin samaistua, itsekkin huostaanotettuna ollut. Eikä edes minun vikani ollut, vaan väkivaltaisen perheen. Pääsin ensin hyvään sijaiskotiin, mutta äitini ei tullut toimeen perheen kanssa ja siksi minut siirrettiin laitokseen. Tuo mitä Mikael sanoo, on ihan totta. Sossut ei välitä, niitä ei kiinnosta. Kukaan ei opasta, ja moni nuori alkaa vaan tekemään lisää pahojaan, koska haluaa huomiota, haluaa näyttää että on jokin hätä. Mutta ketään ei kiinnosta. Suomen lasten"suojelu" ei tosiaan toimi. Tiedän että monet haluavat takaisin kotiin, mutta minä en halunnut. Jouduin kuitenkin takaisin ja väkivalta vain jatkui, mutta ei kukaan suojellut. Parastahan tässä on että kummatkin vanhempani työskentelevät lastensuojelussa...

Minusta Mikael puhuu aina,

Minusta Mikael puhuu aina, väistämättä asiaa!. Koskaan en ole lukenut häneltä mitään mikä minun mielestä ois täyttä paskaa :) Propsit siitä Mikaelille!!!.

Nyt kyllä mikke puhuu täysin

Nyt kyllä mikke puhuu täysin tunne pohjalta ja asioita mitkä eivät ole edes niin koska itsehän hän siellä oli eikä näe kuinka hyvä asia se hänen elämällen jos kotona elämä meni huonosti.. Noh esimerkkinä eräällä tutullani meni elämä päin helvettiä. Huumeit, alkoholia, vihan hallinta ongelmia, konflikteja poliisien kanssa ja kouln väliin jättämistä niin ettei olisi koskaan yläasteelta päässyt ja koko ajan näytti vain synkemmältä... Kunnes lastensuojelu tuli mukaan kuvioihin ja sai syyt huostaan ottoon ja hän joutui lastenkotiin. Jonkin aikaa lastenkodissa vietettyään hänen keskiarvonsa nousi jopa 8 siksi hän sai jatko-opiskelu paikan, huumeet jäivät kononaan pois, alkoholin käyttö väheni huomattavasti, hän jopa pääsi vihan hallinta kurssille. Ilman että hän joutui lastenkotiin, hänen elämänsä tuskin koskaan olisi päässyt takas raiteille, kunnes hänet päätettiin päästää kotiin etuajassa, (eli ennen kuin hän täytti 18) huumeet koulusta pinnaaminen ja yleinen häröily ovat palanneet osaksi hänen elämäänsä... Kyllä suomen sosiaalityöntekijät on koulutettj edes sen verran että he näkevän mikä on lapselle hyväksi ja mikä ei, varsinkin sellaisissa ääritilanteissa kuten huostaanotto. Ja huostaanotosta ei edes päätä vain yksittäinen sosiaalityöntekijä vaan erittäin moni taho jotka yhteistoimin päättävät asiasta.. mutta en kiellä sitä etteikö jotkut sosiaalityöntekijät ole epäpäteviä, mutta joka ikiseltä alalta löytyy epäpäteviä työntekijöitä. Vielä lopuksi muistutan, että suurin osa sosiaalityöntekijöistä ajattelevat lapsen parasta mutta he itse eivät sitä kapinoinninsa keskeltä sitä huomaa tai osaa arvostaa kuin ehkä jälkikäteen, jos silloinkaan.

Tuo on totta mutta suurin osa

Tuo on totta mutta suurin osa suomalaisista ovat niin mediakohun viemiä etteivät he sitä tajua tai edes halua ymmärtää ja sekin on totta että joka alalla on joitain epäpäteviä ja musiikkibisneksessä se on Mikael Gabriel, joka sanoo olevansa kapina räppäri vaikka tekee biisejä joilla saadaan pikkutytöt itkemään, eikä nuorisoa kapinoimaan systeemiä vastaan

Itse olen kokenut saman

Itse olen kokenut saman kiertelin reiluviisvuotta laitoksesta toiseen kunnes täytin kahdeksantoista vuotta huostaaan otto päättyi. sana lastensuojelu on täysin väärä sanonta kun viedään väkisin kotoa paikkaan jossa ei paljon mielipidettä kysellä. niille on ihan sama mitä nuori koittaa sanoa tai pyytää kuha ne saa palkan ajoissa. Mitä laitosten ohjaajiin tulee nii suurin osa oli kaljupäitä jotka käveli mandariinit kainalossa ja käytti valtaansa vähä vääri. Suomen sossu ja lastensuojelu on ihan päin vittua.!!!!!

Noista videon taustoista

Noista videon taustoista kannattaa ottaa selvää ennen syyttelyä. Kukaan ei vaan varoittamatta tule lastasi hakemaan pois, ellei häntä uhkaa hengenvaara. Olen kuitenkin samaa mieltä että lastensuojelua tulee kehittää ja parantaa, tuoda se tälle vuosisadalle. En allekirjoita miklun sanoja muuten, olen ollut 12- vuotiaasta täysi-ikäisyyteen huostaanotettuna, asunut monien erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa ympäristöissä, eripuolilla suomea. Laitoksissa aikuisten ei kuulu jakaa rakkautta, vaan kasvatusta, ymmärrystä ja turvallista läsnäoloa. Huostaanotto ei ole vankila, se on useimmille pako vankilasta: omasta kodista.

Mulla on just tällähetkellä

Mulla on just tällähetkellä sellanen pelko kokoajan, että sossut haluaa huostaanottaa minut ja kolme sisarustani, koska luulee että äitini käyttää huumeita, vaikka tämä ei ole kertakaan elämässä niin tehnyt. Äiti on pelastanut oman veljensä huumeilta! Äitini sai minut 17-vuotiaana ja nyt hän on 33-vuotias ja sai viikko sitten tietää että hänellä saattaa olla reuma. Pari vuotta sitten äidin entinen miesystävä meinasi tappaa hänet. Olen kertonut tämän sossuillekkin, ja muutenkin meillä on tällähetkellä sosiaalityöntekijä joka ei ole edes vielä valmistunut. Sossut on myös kovia vääristelemään asioita. Monesti jos olen sanonut jotain se saadaan muokattua niin että se olisi minua vastaan. Mikael Gabriel on ehdoton ykkönen ja hyvä että on julkkiksia jotka tuovat myös ei niin ihanat asiat julki, eikä vain pelkästään hymyile kameraan.

mä olin 7v ja pääsin pois ku

mä olin 7v ja pääsin pois ku 18 ? mut totta se on mitä toi Mikael tossa puhuu ja taisin itekki sanoa monesti ohjaajille et vaihtais paikkaa pariks päivää niin varmasti ei vittuilisivat niin paljoa

Äijähän puhuu asiaa. Harmi

Äijähän puhuu asiaa. Harmi että tekee niin paskaa musaa että vihaks pistää.

Huostabisneksessä on

Huostabisneksessä on nimenomaan yksittäisten työntekijöiden vastuulla, onko linjaus kasvatuslaitoksessa inhimillinen (joka tarkoittaa mun mielestä oikeudenmukaista, yksilöllistä, mahdollisuuksia, avoimia keskusteluja, rakentavaa ja nuorta tukevaa) vaiko epäinhimillinen. Vierihoitosysteemin voi toteuttaa käytännössä eri tavoin. Kun lähdetään epäinhimilliseen vierihoitosysteemiin, niin olo on pahempi kuin nuorisovankilassa. Saat kuunnella vittuilua, syyllistämistä, uhkailua, laitoksen kritisoiminen on kiellettyä, fyysistä duunia/kotitöitä/koulua (siinä on sun nuoruus). On se kumma kun eläimiä ja vankeja kohdellaan paremmin kuin huostaanotettuja nuoria. Sitten mietitään mistä johtuu syrjäytyminen tai viha yhteiskuntaa kohtaan. Mutta tapahtuipa mitä vaan elämässä, niin ei siitä kannata katkeroitua vaan koittaa kääntää sen siten että on fiksumpi ja vahvempi. Mutta helppoa se ei ole, eikä välttämättä tapahdu heti kun nuori täyttää 18v ja lähtee ulkomaailmaan. Peace&Love :)

Ja toki kukaan ei sinne

Ja toki kukaan ei sinne huostaan tai tiukemman linjan kasvatuslaitokseen joudu ihan mitättömistä syistä. Mutta ei tarvitse olla edes totaali väkivaltainen ja huumeidenkäyttöjä rikoksia tehnyt kriminaali joutuakseen sinne. Yleensä sijoitetaan sinne paikkaan "jossa on tilaa". Sitten osa paikoista haluaa pitää nuoren siellä siihen asti kun täyttää 18v vaikka kotiolot ja nuoren käytös olisi parantunut miten paljon.

Itse sain työkkäristä

Itse sain työkkäristä karenssin, kun en Teititellyt työkkärin tätiä. Ymmärrän nyt, että se tarkoitti työhaluttomuutta ja oli vain omaa huonoa käytöstäni. Kiitos. Vika oli täysin minussa.

Kannattaisi tutustua hieman

Kannattaisi tutustua hieman kuinka paljon sosiaalityöntekijöille maksetaan ja verrata sitä työmäärään ja vastuuseen mitä työ mukanaan tuo. Sitten voi tulla puhumaan siitä kuinka joku lähtee sosiaalialalle vain huvin vuoksi rikastumaan.

Ei sijotusta tehdä syyttä.

Ei sijotusta tehdä syyttä. Itsestä paljon riippuu miten kohdellaan. Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa sanoo vanha sananlasku. Olen itsekin ollut huostassa ja se oli vapautus vankilasta eli kodiksi kutsutusta paikasta. Olisi saanut vain tapahtua aikaisemmin. Siitä ne arvet ehti tulla.

Itsekin olin 2,5 vuotta

Itsekin olin 2,5 vuotta huostaanotettuna ja kertaakaan en päässyt puhumaan itse tai muutakaan ja aina joku muu kertoi, paitsi palavereissa, että mitä sossut on sanonu tai päättänyt ja siinä sitte mennää ku pässi narussa.

Ps mg ei sun musiikkia kukaan

Ps mg ei sun musiikkia kukaan kuuntele

Ole vittu hiljaa kun et

Ole vittu hiljaa kun et mitään mistään tiedä. Turha tulla huutelee huonosta musiikista kun et vittu ite osaa senkään vertaa! MG:n musiikki on just parasta, biisien tekstit on tosi koskettavia ja herkkiä, isoja aiheita! Vähän kunnioitusta edes maailman söpöimmälle ja komeimmalle miehelle!

Pps "musiikkia"

Pps "musiikkia"

Tein tuossa taannoin

Tein tuossa taannoin lastensuojeluilmoituksen xxxxxxx-kaupungin lastensuojeluun. Puhelimessa virkailija oli asiallinen; kyseli tarkoin havaintojani, joita on kertynyt mökkinaapuriston väkivaltaisesta/aggressiivisesta äidistä joka on pätkinyt päähän molempia poikiaan jne vakavaa ja perheen omalaatuisesta isästä. joka näköjään hyväksyy vaimonsa toiminnan. Henkilöllisyyden selvittäminen vei hetken aikaa, kun olen vain mäkkinaapuri ja en perheen kaikkia nimiä tuntenut. Mutta kyllä se virkailijan lisäkysymyksillä avautui ja toivottavasti lastensuojelu lähtee toimimaan. Ensi kesänä saatan saada perheen isän kimppuuni, kun ilmoituksessa mainitaan ilmoituksen tekijän nimi. No, sitten tehdään poliisiasia perheen vanhempien tomista. Räppäri MG:n omakohtaiset kokemukset rajoittuvat niihin mutta eivät koko lastensuojeluun. Työsarkaa siellä varmasti on moneen suuntaan

Tunnen useita lastensuojelun

Tunnen useita lastensuojelun nimissä "bisnestä" tekeviä yrittäjiä ja se peli on toisinaan aika likaista. Olen myös keskustellut useiden huostaanotettujen nuorten kanssa jotka ovat ko. laitoksissa useita vuosia vaihtelevalla menestyksellä sitkutelleet, mutta riittävän ammattitaitoista apua ja " kasvatusta" tai ohjausta niistä harvempi on saanut. Muistot ovat monilla hyvin ikäviä ja rankkoja. Lisäksi eräs asia on mielestäni aivan käsittämätön, miksi näitä bisneslaitoksia voi ylläpitää jonkin vanhakantaisen uskonlahkon edustajat, joista on jo muutenkin paljastunut näinä aikoina hyvin järkyttäviä asioita ja jopa rikollisuuteen saakka. Kunnat kuitenkin ostavat edelleen näitä palveluita koska eivät itse kynene lasten hyvinvointiin ja kasvatukseen liittyviä asioita järjestämään ja perheitä tukemaan. Ensisijaisesti vastuu lapsen hyvinvonnista on aina tietysti vanhemmilla, mutta kaikki ihmiset eivät kykene riittävään vanhemmuuteen , monista eri tekijöistä johtuen ja tarvitsevat siihen tukea ja apua ilman leimautumista. Huostaanotto tulisi olla tarkkaan harkittu, useasta näkökulmasta ja laajalla ammattitaidolla tehtävä tilapäinen ratkaisu. Perheen tilannetta tulisi auttaa kaikin mahdollisin keinoin, että lapset voisivat sinne palata mahdollisimman pian. Jos palaaminen on kuitenkin yrityksistä huolimatta mahdotonta niin mahdollisimman hyvä yhteys vanhempiin tulisi säilyttää.Nämä ovat hyvin vaikeita, arkaluontoisia asioita ja jotekin kaikkien kasvot tulisi säilyttää ja oikeus toteutua ja erityisesti LAPSEN mutta myös vanhempien osalta. Hyvinvointia, tervettä järkeä ja rakkautta kaikille !

Hyvä kirjoitus, hyviä

Hyvä kirjoitus, hyviä mielipiteitä! Lastensuojelu on tällä hetkellä paljon vallan (mielivallan) käyttöä, jossa lapsen/nuoren ajatuksia ei kuunnella. Usein nuoren oireilu kertoo pahasta olosta, jota ei todellakaan laitos paranna, pahentaa kylläkin. Lastensuojelu kaipaa muutosta, yhteiskunta aitoa välittämistä.

Pikemminkin holokausti

Pikemminkin holokausti

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu