Paikalliset

Laki kieltää olutpullot myös jakeluautojen kyljissä

Uusi laki kieltää olutmainokset autoissa. Loppilaisen jakeluyrityksen kuljettaja Tero Mäkinen toi Carlsberg-oluen väreihin teipatun auton Keravalle viikonlopuksi. - Liikenteessä moni näyttää kädessään olevaa oluttölkkiä.

Oskari Lehto

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva alkoholilaki kieltää alkoholijuomien mainonnan yleisillä paikoilla, kuten bussipysäkeillä, liikennevälineissä ja mainostauluilla.

Mainontakielto koskee myös juomien jakeluautoja ja tankkiautoja, joiden kylkiin on teipattu olutmainoksia.

Lakia ei voida kiertää takavuosien tapaan mainostamalla ykkösolutta.”

Tämä muutos tulee yllätyksenä Sinebrychoffin panimolle.

– Meille uusi laki on jäänyt tältä osin hieman epäselväksi. Lain perusteluissa on puhuttu julkisista liikennevälineistä, jollaisia jakeluautot eivät ole, sanoo Sinebrychoffin viestintä- ja lakiasiainjohtaja Marja-Liisa Weckström.

Alkoholilakia valmistellut hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistaa, että alkoholin mainontakielto koskee kaikkia yleisillä paikoilla olevia tai yleisille paikoille näkyviä mainoksia.

– Valitettavasti tiet ja kadut ovat tällaisia yleisiä paikkoja, joten myös jakeluautojen mainokset tulevat kielletyiksi ensi vuoden alusta lähtien. Lain noudattamista valvovat Valvira sekä aluehallintovirasto, Tuominen valottaa.

Mainos-teippausten vaihto tehdään pääsääntöisesti Sinebrychoffin kustannuksella.”

Lakia ei voida kiertää takavuosien tapaan mainostamalla ykkösolutta.

– Paluuta vanhaan ei ole. Laki on kirjoitettu niin, että mainontakielto koskee epäsuoraa mainontaa sekä kaikkia 1,2 prosenttia vahvempia alkoholijuomia. Ykkösolut on 2,8 prosentin vahvuista, Ismo Tuominen sanoo.

Sinebrychoffilla on sopimus juomiensa jakelusta noin 120 jakeluyrittäjän kanssa. Yrittäjillä on yhteensä lähes 200 autoa, joista noin sataan on Marja-Liisa Weckströmin mukaan teipattu alkoholijuomien mainoksia.

Mainosteippausten vaihto tehdään pääsääntöisesti Sinebrychoffin kustannuksella.

– Kyse ei ole pelkästään vanhojen teippien irrotuksesta ja uusien asentamisesta, vaan lisäksi autoihin voidaan joutua uusimaan pohjamaalit ja niitä joudutaan seisottamaan töiden ajan. Tämä kaikki maksaa: meille koituvat kulut ovat puolesta miljoonasta jopa miljoonaan euroon, Weckström sanoo.

Mainosten vaihtamisessa uuden lain mukaisiksi kuluu niin paljon aikaa, että Marja-Liisa Weckströmin mukaan ensi vuoden alku tulee liian nopeasti.

– Kyseessä on niin iso prosessi, ja autoja on eri puolella Suomea, että työhön mennee pari vuotta. Tarvitsemme lisää aikaa, hän kuittaa.

Mikä muuttuu?

Alkoholimainontaa koskeva laki tule voimaan 1. tammikuuta 2015. Mietojen alkoholijuomien mainonta kielletään kaikilla yleisillä paikoilla.

Mainontaa saa kuitenkin olla yleisötilaisuuksissa, kuten urheilutapahtumissa ja konserteissa. Mainonta on nykyiseen tapaan sallittua myös ulkomaan liikenteen aluksilla ja alkoholijuomien anniskelu- ja myyntipaikoissa. Anniskelu- ja myyntipaikkojen ulkopuolella saa jatkossa mainostaa alkoholijuomien nimiä ja hintoja.

Alkoholin televisio- ja radiomainonta on jatkossa kielletty kello 22:een asti. Tällä hetkellä aikaraja on kello 21.

Mainontaa sosiaalisessa mediassa rajoitetaan: jatkossa kiellettyä on mainonta, jossa kuluttajat osallistuvat peliin, arpajaisiin tai kilpailuun. Myöskään kuluttajien itsensä tuottamaa tai jakamaa sisältöä ei saa käyttää mainonnassa.

Väkevien alkoholijuomien mainonta on jatkossakin kiellettyä. Väkevien alkoholijuomien vähittäismyyntihinnastot (Alko, laiva- ja lentoyhtiöt) voidaan julkaista huhtikuun alusta alkaen myös internetissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (40)

Kommentit

Tyypillistä suomalaista

Tyypillistä suomalaista lainsäädäntötyötä. Pistäkää niiden olutpullojen tilalle valkoinen pullo, johon teksti OLUTTA. Seuraava askelhan tulee kuitenkin olemaan yksilöllisten etikettien kieltäminen kauppojen hyllyissä, on sitten valmiiksi aidon näköiset mainokset. Vai onkohan siihen lakiin tulossa kielto käyttää sanaa "olut" julkisella paikalla. Päättäjien naiivi tekopyhyys olisi ehkä naurettavaa, ellei se tekisi elämää niin hiton hankalaksi.

Aaaahhh,tätä

Aaaahhh,tätä holhousta. Pistäkää samantien kaikki miedot alkoholijuomat takaisin alkoon,tai pois näkyviltä samalla tavoin kun tupakkatuotteet. Sitten ikärajat. Miedot.oluet.siiderit lonkerot. 25V Vahvat oluet.30V Miedot viinit 35 V Väkevät viinit 40 V Muut väkevät juomat 50 V Sitten vielä viinakortti takaisin ja sekin on anottava vallesmannilta, kolmena kappaleena,kolmen todistajan allekirjoituksella varustettuna. Sossun kukkahattutäti,tai jokin raittiusintoilija voi veetooikeudella estää kortin saamisen.

Ei kyllä mikään noista

Ei kyllä mikään noista mainoksista ole saanut minua juomaan olutta.

Ei mitään lisää aikaa kuin

Ei mitään lisää aikaa kuin heti kun laki tulee voimaan. Täällä Suomessa tehdään kiltisti niinkuin eduskunnassa päätetään, olivatpa päätökset miten järjen vastaisia muiden kuin päätöksen tekijöiden mielestä tahansa, suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu minkään tehtyjen päätöksien vastustaminen.

Nää on niitä näennäisiä

Nää on niitä näennäisiä hommia mitä noi poliittiset päättäjät tekee,eivät pysty muuhun ei kuin kieltoja kieltojen perään.En tiedä mitä aikaa itse elävät,noista kielloista kun ei ole tuon taivaallista hyötyä.Eiks noi poliitikoilla ole hommia muuten!Ei muuta kuin työkkäriin hakeen oikeita hommia!

Mikä tämä Ismo Tuominen

Mikä tämä Ismo Tuominen oikein on? aina kun miehen nimi on mukana, niin tietää että jotain järjenvastaista on tekeillä. Peruuttakaa Ismo Tuominen! kieltäkään Ismo Tuomisen osallistuminen yhtään mihinkään. Järjetöntä. Täysin käsittämätöntä hommaa. Ismo on ilmeisesti ottanut elämäntehtäväkseen kaiken kieltämisen ja rajoittamisen ei-mihinkään perustuen? Eniten raivostuttaa, että ko. Ismon ISO tilipussi maksetaan osaltaan munkin verorahoista. Sietämätöntä.

Eihän nyt jumalauta kukaan

Eihän nyt jumalauta kukaan edes hitusen loogista ajattelukykyä omaava voi tehdä tällaisia päätöksiä. Onko minulta menny jossain ohi, että suomalaiset ovat aivan poikkeuksellisen erilaisia muihin eurooppalaisiin verrattuna ja että meihin vetoaa nuo alkoholimainokset 600% paremmin, kuin muihin kansoihin..?

Piilomainontaa sitten :)

Piilomainontaa sitten :) Pulloon joku kiva kuva ja se kuva sitten joka paikkaan piilomainontana, kieltäkääpä se. Onkohan tällä chaplin mainoksella teiden varsissa ja jollain uudella viinalla missä on kai jokin chaplin kaltainen kuva, jotain tekemistä toistensa kanssa :) ?

Epäsuora mainonta tulee

Epäsuora mainonta tulee olemaan kiellettyä jutun mukaan. Eli mainitsemasi piilomainonta voisi kuulua tuon epäsuoran mainonnan kiellon alaisuuteen, mene ja tiedä tullaanko tätä mainoskikkaa käytännössä toteuttamaan panimoiden osalta ja tulisiko viranomaiset mahdollista mainoskikkaa sen ilmitullessa rankaisemaan. Aivan järjetöntä holhousyhteiskunnan ajamistahan tämä on. Ei näin.

Koffin fontilla punasen auton

Koffin fontilla punasen auton kylkeen "tässä menee sitä mitä ei saa sanoa...mutta hyvää on!"

Mainostoimistoille

Mainostoimistoille miellyttävä haaste kun saa keksiä uusia iskulauseita: "isä, haiset markkinoinnille, joitko sitä mitä ennen mainostettiin Lahden moottoritien varrella" Ratikan kylkeen "Tässä oli ennen mainos, käykää peremmälle, sitä tarjotaan sisällä". Mitä tekopyhyyttä tämäkin on, kuka kärsii siitä että jonkun olut mainos näkyy ratikankyljessä. Miksei kielletä samalla terveyssiteiden ja emätinpuikko mainokset seksistisinä tai siveellisyyttä-, tai vaikka tasa-arvoa- loukkaavina kun ne soveltuvat vain toiselle sukupuolelle, ja varastavat kallista aikaa niiltä joille tuote ei sovi.

Jos superholhoukseen sotevi

Jos superholhoukseen sotevi alkaa, niin seuraavaksi voitaiisin sitten nostaa perunoiden, sokerien, jauhojen ja muiden viljeltävien hiilihydraattipitoisien veroa, sillä hallitsemattomasti käytettynä ne aiheuttavat liikalihavuutta, joka johtaa eri sairauksiin ja se tulee meille veronmaksajille kalliiksi (Lähde: http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tutkimus/ohjelmat/kansallinen_lihavuusohjelma_2012_2015/luvut/tulee_kalliiksi). Kun on ihminen ei pysty kontrolloimaan itseään ja tarve ahmia on suuri, puhutaan jo hallitsemattomasta sairaudesta, joita voidaan verrata alkoholismiin ja nikotiiniriippuvuuteen. Eli kielletään myöskin lihavuutta aiheuttavien ainesosien mainonta julkisilla paikoilla. Pieni annos alkoholia on terveyttä edistävää, suuri ei. Pieni annos hiilihydraatteja antaa energiaa, suuri pläskiä. Alkoholimyrkytykseen voi kuolla, mutta niin sokeriinkin - oma älli/kokemus yleensä riittää kertomaan sopivan suhteen. On se hienoa huomata, mitä 10k€/kk palkkatuloilla saavutetaan. Todella tärkeitä ja keskeisiä asioita nykysuomen tilanteessa. Tällä päätöksellä ei ole mitään konkreettista painoarvoa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, ja jos väitetään että on, niin haluaisin kyllä nähdä tutkimuksen siitä, monellako kilahti päässä nähdessään Koffin mainoksen ja juoksi kauppaan hakemaan kaljaa. Kysynkin siis, että voitaisiinko sielä päättäjien keskuudessa painottaa niihin seikkoihin, mikä on terveyttä edistävää ja tukea niiden käytössä esim. veroalennuksien em. tuotteiden kohdella, esim. vihannekset, kala jne.

Kielletään kaljan

Kielletään kaljan myynti. Kieltoa,rajoitusta,holhousta toinen toisensa päälle. Eläköön byrokratia. Näin kansa raitistuu. Sokerit + hiivat + maltaat + kotiviinitarvikkeet kiellettävä myös. Pontikkavehkeistä puhumattakaan. On Tallinnanlaivoilla tunnelmaa. Eesti,Eesti,Eesti kaipaan sua perkeleesti. Tere tulemast. http://www.hs.fi/kotimaa/Oluen+myyntiin+kaavaillaan+lukuisia+uusia+rajoituksia+/a1394431566556

Tää on älytöntä kielletään

Tää on älytöntä kielletään kaikki vaan myös alus vaate mainokset sairasta touhua .

Kielletään panimoissa

Kielletään panimoissa oluiden,siidereiden,lonkeroiden valmistus. Kielletään alkoissa viinojen myynti ja lakkautetaan kaikki viinakaupat. Suljetaan kaikki alkon tuotantolaitokset. Lopetetaan alkoholituotteiden kaikkinainen maahantuonti. Kyllä kansa raitistuu. Eihän se haittaa,kun näiden lakkauttamis toimenpiteiden johdosta tulee muutamia kymmeniätuhansia työttömiä lisää. Mutta sehän täällä on tarkoituskin,kun katsoo näitä tämän banaanivaltion hallituksen ja eduskunnan toimia. Lisää vaan holhousta.

Näköjään on varauduttu

Näköjään on varauduttu pahimpaan:D:D Näin sitä pitää. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288663927468.html

Nyt otetaan

Nyt otetaan mainostoimistoista mittaa...

Nimimerkillä voisi olla

Nimimerkillä voisi olla edellytyksiä alalle? (kiitos päivän nauruista) Pitäisi kyllä säätää laki jossa kiellettäisiin kaiken kieltäminen.

Ei ku tallinnaan ostoksille

Ei ku tallinnaan ostoksille näin se menee kun tehdään erikoisia päätöksiä

Eikö valtakunnassa ole muita

Eikö valtakunnassa ole muita ongelmia kuin alkoholi??? Eikö hallitusneuvoksella,jonka palkan maksaa kansa, ole muita ongelmia mietittävänä.... Miksi muualla Euroopassa näitä ongelmia ei ole?

Ihan älytöntä. Laitilan

Ihan älytöntä. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pihalle on vast'ikään pystytetty 2500hehtolitran vesisäiliö, joka on muodoltaan tölkin muotoinen ja maalattu kukko oluen näköiseksi. Sekin lienee purkukelpoinen, ja jos näin on niin se tarkoittaa sitä, että jos säiliö tarvitsee ottaa huoltoon niin virvoitusjuomatehdas joutuu pitämään seisokin tai Laitilasta loppuu vesiverkosta paine ja vettä ei tule??

Voi hyvää päivää tätä

Voi hyvää päivää tätä kukkahattu tätien (joita tällaisia päättävät sedätkin ilmeisesti ovat).. mitä järkeä kuluttaa veronmaksajien rahoja tämmöiseen aikuisten ihmisten paapomiseen? töllöttimistä tulee taivaskanavien kautta olut yms. mainosta taukoamatta, kieltäkää nyt televisionkin katsominen.. Keskittykää nyt edes huolehtimaan lapsista ja vanhuksista sen sijaan että kiusaatte veronmaksajia turhanpäivillä kielloilla.

Tuommoisestahan ameriikan

Tuommoisestahan ameriikan vallankumous lähti liikkeelle, ihmiset olivat tyytymättömiä siihen kun viinaksien valmistusta alettiin verottamaan niin paljon että työpaikkoja alkoi mennä alta. Tämä laki nyt on vaan piilotettu kukkahattusossuilun taakse, mutta työtätekeviä ihmisiä tässäkin viime kädessä kiusataan, eikä muuta.

Viina on koko touhun ydin -

Viina on koko touhun ydin - koittakaa nyt sosiaaliääliöt tajuta, että tarvitsen viinani ja helpolla, joka päivä ja joka ikinen yö...

Toivottavasti seuraava

Toivottavasti seuraava hallitus peruu KAIKKI nämä päätökset ja sallii mainokset, koff-tölkin, 24h-myynnin, viinit ruokakauppaan, 24h-ravintolat, tiputtaa veroprosentin alle viron jne.jne. koska tämä nykyinen meininki on ihan P****estä!!

Tallinna - here i come !

Tallinna - here i come !

Hallituksen piti lisätä

Hallituksen piti lisätä työllisyyttä. Hyvin on lisääntynyt. Hallituksen piti saada lisää verotuloja. Hyvin on saatu. Huomatkaa sarkasmi tuossa. Joka päivä työttömyys lisääntyy ja verotuloja Ei kerry kuten aiemmin. verojen nostot saa Ihmiset ei kuluta. Alkoholipolitiikka lisää viina Rallia.

Joku voisi tuolle Ismolle

Joku voisi tuolle Ismolle laittaa semmosen kukkahattutäti paketin, mikä laitettiin jollekkin toiselle aikaisemmin. Mukaan oikein räikeä kukkahattu, leninki, huulipuna ja korkkarit ja kutsu teekutsuille. En voi ymmärtää mikä tätä maata ja noita "päättäjiä" vaivaa nykyään ku kaikki pitää kieltää jollain niin tyhmällä verukkeella kuin olla ja voi. Miten oisi että jos kiellettäisiin idioottien pääseminen politiikkaan? Heti putoaisi arkadiasta Räsänen, Tuominen ja muutama muu kenen nimiä en nyt tähän hätään muista. Jos olisi helpompaa kuin nykyään, varmaan lähtisin tästä maasta johonki vähän jäkrevämpään misäs ei ole tämmöisiä kukkahattutyyppejä joiden mielestä kaikki pitää kieltää.

eiköhän ne viinat juoville

eiköhän ne viinat juoville löydy ilman mainontaakin...

eiköhän ne viinat juoville

eiköhän ne viinat juoville löydy ilman mainontaakin...

Ja kukas tämänkin oikeestaan

Ja kukas tämänkin oikeestaan taas maksaa? Kyllä tää suomi alkaa olee niin täynnä tyhmiä lakeja että eihän täällä saa kohta kakalla käydä ilman lainsäädäntöä.. mitä tulee nuorisoon luuletteko te päättäjät että tälläinen auttaa? Ei tosiaa.. tämä ennemminkin lisää ongelmia. Kun miettii 10v taaksepäin kaikki oli suht hyvin nykyään ku lakeja säädetään niin nuorisokinnon alkanut arvostamaan vain itseään.

Vähä pukeiset naiset pitäis

Vähä pukeiset naiset pitäis kieltää ettei kuljettaja aja ojaan

Taitaa tässä maassa olla

Taitaa tässä maassa olla kaikki asiat mallillaan, kun on aikaa ja energiaa miettiä tälläisiä lakeja. Vai olisiko niin, että noita kansanedustajia on aivan liikaa? Olisiko aika käynnistää neuvottelut ja vähentää edustajien ja apulaisten määrä vaikkapa nyt ensalkuun puolella. Tuosta tulisi rahallisesti aikamoiset säästöt. Kansanedustajan palkka 1.3.2014 on alimmillaan 6355€/kk. Joten jos nyt vaikka tuo 100 edustajan paikkaa vähennettäisiin, niin tuosta tulisi kuukausitasolla ainakin 635500€ säästöt + apulaisten palkat. Sitten vielä puolitettaisiin tuo kuukausipalkka, niin saataisiin tuonne sellaisia ihmisiä päättämään asioistamme, jotka meistä oikeasti välittää....

sehän tässä mättääki eihän

sehän tässä mättääki eihän halvalla saa mitään hyvää pätee tässäkin kaikki nuo päättäjät ovat tavan duunareita täytyy vaan yrittää päästä pätemään vaikka ois kuinka idioottimainen juttu kyseessä (tästä porukasta voidaan Pelkonen lukea pois) jos päättäjille maksettaisiin kunnon palkkaa niin vois olla että joukkoon sattuis joku älykkökin ??? joo kyllä tää suomen kukkahattu holhous homma on jo menny ihan liian pitkälle ..ärsyttää jo

Huvittavinta tässä on, että

Huvittavinta tässä on, että kokoomus joka toisaalla puhuu normitalkoista ja turhien määräysten purkamisesta, on tämänkin pelleilyn osaltaan ajanut läpi eduskunnassa. Näin tämä "yrittäjien puolue" vaikeuttaa yrittäjien toimintaa ja aiheuttaa turhia kustannuksia.

Kuka nyt mainosten takia juo?

Kuka nyt mainosten takia juo? Ilmeisesti alkoholittomia juomia voi mainostaa vai onko kyseessä epäsuora mainonta silti?

Ihme jeesustelua..olis

Ihme jeesustelua..olis varmasti tärkeämpiäkin asioita ja epäkohtia kuin jotkut olutmainokset..

Olen tehnyt Coolerihattuja

Olen tehnyt Coolerihattuja kaljatölkeistä jo 15 vuotta. Hyväntekeväisyyteen lahjoituksia tuotolla. Hatut on käytännöllisiä ja hauskoja. Olenko ensivuonna rikollinen, jos myyn hattuja? Facebook/ Hassu Hattukauppa. Katso ja kerro mielipiteesi.

Voihan myrsky ja mylväys ja

Voihan myrsky ja mylväys ja iso pamaus päälle, että voi tämä meidän eduskuntamme ja hallituksemme olla kaikkien aikojen surkein, oikein surkeuden huippu sanon munä ja mitä minä olen nähnyt ja minä olen nähnyt paljon ja monta hallistusta, mutta tämä vie voiton kaikesta ja kaikista!! Sen siitä saa, kun pullamössöt ja ituhippikakarat ovat saaneet vallan ja minkäänlaista valtiomies tietoa tai taitoa ei ole! Historiasta ei opita eikä opetella mitään ja tämä on tulos! Maa makaa niinkuin on viime hallituksemme pedanneet ja kaikki täysin rapakunnossa koko valtio työttömyyden ja eriarvoisuuden sekä köyhyyden kourissa, niin tällä hallituksella ei ole parempaa tekemistä, kuin joidenkin laillisten tuotteiden mainostamisen kieltäminen!! Samalla tehdään lisää työttömyyttä ja köyhdytetään kansaa, kun mainostoimistotkin alkaa vähentää väkeään ja painokoneet hiljenevät, mutta oluen juonti ei siihen lopu, eikä vähene, vaan päinvastoin lisääntyy! Äänestäkää lisää näitä hönöttäviä hienohelmoja ja hammaslääkäri mannekiineja, niin tämän siitä saatte!

Olutta ei saa mainostaa mutta

Olutta ei saa mainostaa mutta kaikissa tiedotusvälineissä saa kertoa, että Tallinnasta sitä saa halvalla. Suomi tarvitsisi kipeästi alkoholiveron tuoton mutta tekee kaikkensa, että ei sitä saisi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu