Paikalliset

Neuvolamatka pitenee kilometritolkulla – ”Aivan kauheaa”

MUUTOS Ensimmäinen perhekeskus perustettaneen Kallioon. Lauttasaarelaisperhe pitää neuvolamatkan pitenemistä hulluutena.

– Kuulostaa todella hullulta, toteaa lauttasaarelainen isä Miikka Männistö (vas.) perhekeskuksen perustamisesta ja lähineuvolan siirtymisestä Kallioon. Vieressä puoliso Julia Aaltonen sekä Milena Männistö, 2, leikkipuisto Lahnalahdessa.

Sanna Jompero

Lauttasaarelalaisen Aaltonen–Männistön perheen lasten neuvolamatka pitenisi huomattavasti, mikäli suunnitteilla oleva perhekeskus perustettaisiin Kallioon.

Nykyisin vajaan kilometrin matka neuvolaan taittuu helposti rattailla, mutta Kallioon olisi matkustettava bussilla ja tulevaisuudessa ehkä metrolla.

– Aivan kauheaa. Matkalle pitäisi pakata eväät. Ei sinne lähdetä kahden pienen lapsen kanssa ihan noin vain käymään, toteaa Julia Aaltonen .

Aaltosen lapsista Milena Männistö on kaksivuotias ja pikkusisko Mia neljä kuukautta.

Matkalle pitäisi pakata eväät.”

Helsingin ensimmäinen perhekeskus perustettaneen Kallioon ensi vuonna osana Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkkoa koskevaa uudistusta.

Suunnitelmien mukaan Viiskulman, Kallion, Töölön, Vallilan ja Lauttasaaren terveysasemilla sijaitsevat lapsiperheiden kaikki palvelut neuvolatoimintaa myöten siirrettäisiin Kallioon. Kyseessä on ainakin vuoden kestävä pilotti, jonka toteutuminen edellyttää riittävän suurien tilojen löytymistä esimerkiksi Kallion terveysaseman nykyisistä tiloista.

Pilotin jälkeen keskusten perustamista myös muualle Helsinkiin on tarkoitus arvioida.

– Alustavasti niitä olisi tulossa yhteensä viisi, eli etelään, länteen ja pohjoiseen omansa sekä itään kaksi, kertoo perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikkö Pia Sutinen.

Idän keskukset sijaitsisivat molemmissa metrohaaroissa Kontulassa ja Vuosaaressa.

Koko uudistuksen ideana on tuoda nykyisin eri puolille kaupunkia hajautetut lapsiperheiden palvelut saman katon alle. Eniten se hyödyttäisi niitä perheitä, jotka tarvitsevat neuvolan lisäksi myös muita palveluita, kuten fysio- ja puheterapiaa sekä lastensuojelun tai perheneuvolan palveluita.

Pilotin aikana kokeillaan myös neuvolatoiminnan jalkautumista päiväkoteihin.

”Päiväkotineuvolaa” Aaltonen pitää hyvänä ajatuksena. Neuvolakäynti hoituisi samalla kertaa, kun lapsi tuodaan päiväkotiin.

– Kätevää, ja toimisi sitten vähän samalla lailla kuin kouluterveydenhuolto.

Valmisteilla olevassa terveysverkkoselvityksessä otetaan kantaa myös Kallion terveysaseman palveluiden sijoittamiseen.

Yksi vaihtoehto on ollut, että Kallion palvelut siirtyisivät Kalasatamaan, kun uusi terveys- ja hyvinvointikeskus avataan vuonna 2017.

Mikä olisi sopiva neuvolamatkan pituus?

ei väliä, jos neuvolaan pääsee julkisilla
34% (125 ääntä)
korkeintaan 3 kilometriä
26% (97 ääntä)
ei väliä, jos palvelua saa helposti
24% (89 ääntä)
alle kilometri
16% (60 ääntä)
Ääniä yhteensä: 370

Perhekeskukset korvaavat neuvolat

Sosiaali- ja terveysvirasto valmistelee parhaillaan koko Helsingin sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevaa palveluverkkoselvitystä.

Lautakunta hyväksynee kokouksessaan kesäkuun alussa alustavat suunnitelmat.

Niiden pohjalta Helsingin uutta palveluverkkoa lähdetään suunnittelemaan.

Helsingissä on tällä hetkellä 25 terveysasemaa, joissa jokaisessa on neuvolansa.

Jatkossa lapsiperheet asioisivat oman alueensa perhekeskuksessa neuvolan sijaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (22)

Kommentit

"Matkalle pitäisi pakata

"Matkalle pitäisi pakata eväät." Kai tuon sen muutaman kerran voisi tehdä. Mukavampaahan se olisi, jos neuvola tekisi kotikäyntejä, mutta tälläistä se on - vaihtoehtona muksut perivät n 9 miljardia velkaa per vuosi tulevaisuuteensa. Demariretoriikalla: "kaikkien on osallistuttava talkoisiin."

Toisaalta, jalkautettu

Toisaalta, jalkautettu neuvola voisi olla oikein hyväkin idea. Tavarat autoon ja kiertoon. Riittääkö neuvolatouhuihin nykyään lääkärisalkullinen tavaraa ja vaaka vai pitääkö romppeille olla jo pakettiauto ?

Eikö taksit aja enää

Eikö taksit aja enää Lauttasaaresta Kallioon?

Kestämätön tilanne? Laru

Kestämätön tilanne? Laru-Kallio matka-aikoja julkisilla Nokia Heren mukaan: Linja 65A 27min, Linja 110T+metro 31min. Ajat tänään noin vartin välein, HERÄTKÄÄ!

Edelliseen kommenttiin

Edelliseen kommenttiin viitaten, on kovin muodikasta kylvää tuota "uusavuttomuus" hokemaa, mutta ei se kyllä niin kovin helppoa ole yrittää lastenvaunujen kanssa julkisiin kulkuneuvoihin nytkään, pääsyhän riippuu siitä kuinka sinne mahtuu ja sitäpaitsi pikkuvauvan kanssa se ei ole muutenkaan kovin järkevää, infektioriskienkin vuoksi. Ja entäs sitten Kallion monisairas vanhusväestö. No heidät jaetaan sitten eri terveysasemille eli esim. juuri Lauttasaaren terveysaseman entisiin neuvolatiloihin. Hullua touhua.

"Tuon homman hoitaminen

"Tuon homman hoitaminen onnistuu vaivattomimmin omalla autolla" Auton käyttö ei ole Helsingissä suotavaa. Kaupunki tekee kaikkensa, jotta auton omistajan elämä, myös perheellisen, olisi mahdollisimman hankalaa. Perheiden, jotka tarvitsevat autoa työssään tai harrastuksissaan kannattaa muuttaa muualle.

on siinä ihmisillä ongelmat..

on siinä ihmisillä ongelmat... muutama kilometri pitää päästä kerran pari vuodessa jollain konstilla. Tuon homman hoitaminen onnistuu vaivattomimmin omalla autolla tai kohtuuhyvin julkisilla eikä taksikustannuksetkaan ei ole kuin parikymppiä per reissu - ne on juurikin niitä korvamerkittyjä kuluja, joita varten mm. niitä lapsilisiä maksetaan

Metrollahan sitä pääsee kohta

Metrollahan sitä pääsee kohta helposti Larusta Kallioon. Mitenköhän tuolla maaseudulla mahdetaan pärjätä?,Matkat ovat varmaan aika paljon pidemmät esim. lapissa?

Uskomatonta omahyväisyyttä ja

Uskomatonta omahyväisyyttä ja suunnatonta itsekeskeisyyttä Lauttasaaren perheiltä. Neuvolamatka pitenee puolesta kilometristä noin kuuteen kilometriin. Matkan voi tehdä bussilla 66 ovelta ovelle useita kertoja päivässä ja matka kestää vajaan puoli tuntia. Ja tätä sitten valitetaan! Itä-Suomessa ja Lapissa neuvolamatka on 200 tai 500 kilometriä. Jos siellä tilaa ambulanssin lapsen sairastumisen vuoksi, matkat ovat samaa luokkaa. Ei ole Lauttasaaressa syytä valittaa. Maailmalla on maita, joissa lapset eivät saa mitään neuvolahoitoa ja kunnon ruuan saaminenkin on huonoa. Kannattaa miettiä, mistä valittaa.

Hyvä Lasse Lääkintämies:

Hyvä Lasse Lääkintämies: tiedätkö edes, mitä reittiä bussi 66 ajaa Lauttasaaressa? Arveletko, että kaikki 22 000 lauttasaarelaista asuvat lähellä kyseisen bussin reittiä? No eivät todellakaan asu. Itse asun noin 1,5 kilometrin päässä lähimmästä 66:n pysäkistä. Niin asuvat tuhannet muutkin. Oletko muuten sitä mieltä, että palvelut pitäisi siirtää tasapuolisuuden vuoksi 200 kilometrin päähän Helsingistä kun ne kerran Lapissakin ovat kaukana. Itse olen ollut huolissani maaseudun heikentyvistä palveluista. Ei kai se kuitenkaan paranna lappilaisten tilannetta, jos Lauttasaaren neuvola lakkautetaan?

Äidille minäkin. Siinähän se

Äidille minäkin. Siinähän se juuri on, ei kaiken pidäkään aina olla helppoa!

Tuo on jopa käveltävissä

Tuo on jopa käveltävissä oleva matka. Ymmärtääkseni lapsiperheet käyvät ulkomaillakin. Ja usein ostokset ostetaan kaupungin laidalla sijaitsevasta automarketista. Ihan täysin en tuota valitusta ymmärrä. Kannattaisi jättää lapset hankkimatta tai tehdä niitä vain yksi, jos elämä käy ylenmäärin vaikeaksi. Sitä paitsi neuvolassa käynti on vapaaehtoista. Kai Lauttasaarestakin löytyy yksityisiä lääkäriasemia, joilla voi rokotuttaa lapset.

Mitenkähän tuolla maalla

Mitenkähän tuolla maalla pärjätään. Matkaa on hieman enemmän ja julkisia liikennevälineitäkään ei ole tarjolla ihan joka tunti. Kyllä täytyy ihmetellä, jos ihan tosissaan ongelmoivat....

Joopa joo, mutta kun siellä

Joopa joo, mutta kun siellä neuvolassa ei käydä ainoastaan kerran vuodessa. pienen vauvan kanssa siellä jotuu käymään pahimmassa tapauksessa kerran kuukaudessa, ja jos on monta lasta niin käyntejä kertyy aikamoinen määrä vuodessa. Ja kunnallisveroa maksamme myös me, eli kait sitä nyt voi vastustaa suunnitelmaa joka huomattavsti huonontaa kaupunginosan palvelutarjontaa? uskomattoman tyhmää viitata afrikkaan jossa ei ole mitään neuvolapalveluita. Tietysti maailmassa ja Suomessa on tätä suurempia ongelmia, mutta tässä nyt ei ole kyse niistä. Ainastaan helsingin neuvola/terveyspalveluista.

Kylläpä on näsäviisaita

Kylläpä on näsäviisaita kommentoijia. On typerää vertailla kaupungin ja maaseudun palveluverkostoa. Kaupungin etuihin kuuluu se, että palvelut ovat lähellä. Huonoihin puoliin taas se, että lyhytkin, alle 10 km, voi julkisilla viedä pahimmillaan tunnin. Sitä paitsi: pelkästään Lauttasaaressa on 20000 asukasta, suomalaisen pikkukaupungin verran! Hyvää tuossa esityksessä on "liikkuva neuvola". Oikeastaan en (terveen lapsen äitinä) tarvitse Larun terveysaseman tiloja, vaan ihanan terveydenhoitajamme. Jos hän tulee jatkossa päiväkotiimme, sehän kuulostaa jopa palvelun paranemiselta! Sinänsä olen sitä mieltä, että ennaltaehkäisevien palveluiden (neuvola, kouluterveydenhuolto), pitäisi sijaita kävelymatkan päässä, jotta kynnys tulla olisi mahdollisimman matala.

Julkinen liikenne kyllä

Julkinen liikenne kyllä kulkee välillä Lauttasaari -Kallio, mutta jos busseihin siirretään kymmeniä rattaita lisää, niin ruuhkaista on. Aamuisin bussit ajavat jo nyt ohi kun ovat täpötäysiä, vaunut ei mahdu kyytiin kun osa lapsista on päivähoidossa Ruoholahdessa ja kantakaupungissa. Tähän vielä neuvolakäynnit niin huhu! Metron tultua tilanne varmaan helpottuu, mutta metrokin myöhästyy kokoajan vain lisää. Itselleni tämä tarkottaisi n. 4 tunnin reissua, kun lapsi tuotaisi Kalliosta takaisin Lauttasaareen tarhaan ja sitten itse palaisin kaupungin toiselle laidalle töihin. Auto ei ole vaihtoehtona nopeampi ( kantakaupungin läpi ajaminen aamuruuhkassa on hidasta) eikä parkkipaikkoja ole. En oikein näe tämän palvelun hyötyjä. ja p.s. Lauttasaaressa ei ole yksityistä perusterveydenhuoltoa tarjoavaa terveysasemaa.

Kannattaisi käyttää

Kannattaisi käyttää yksityisiä neuvolapalveluita. Ajan saa juuri silloin kun itselle sopii kuten töiden jälkeen ja silloin myös omalla autolla keskustaan meno ei ole ruuhkissa seisomista.

Onhan tuo Helsingin keskustan

Onhan tuo Helsingin keskustan liikenne ihan katastrofaalisen surkeaa millä tahansa kulkuvälineellä ja surkeammaksi sitä vain jatkuvasti värkätään minkä ehditään. Siitä huolimatta Lauttasaaren ja Kallion väli taittuu bussilla jopa aamuruuhkan tienoilla aikataulujen puitteissa alle 20 minuutissa. Ei voi olla ylivoimaisen vaikeaa edes lasten kanssa tai sitten olisi vakavasti pitänyt miettiä asioita ennen jälkikasvun hankkimista. Eikä taida olla välttämätöntä väkertää eväsretkeäkään siitä, kunhan syö ennen lähtöä.

On ongelmat, tuttavani vie

On ongelmat, tuttavani vie joka päivä kaksi lasta päivähoitoon viiden kilsan ylimääräisen lenkin fillarillaan, työmatka on näin 12km suuntaansa. Ei ole julkisia ja autoon ei ole varaa. Käytetty kärry polkupyörän perässä ja kelivaraukset huomioiden homma hoituu. Tämä yksi ei paria kertaa vuodessa pääse neuvolaan tuota matkaa. Ei tule lasten elosta helppoa.

Mitä ihmettä? Että

Mitä ihmettä? Että tällaisesta asiastaki pitää tehdä lehteen juttu... Onpa kamalaa että joutuvat kulkemaan yhdellä bussilla n 20 min. Kallioon.... Eivät sentään asu Lapissa, (tai maaseudulla) jossa matkaa voi olla monta sataa kilsaa lähimpään neuvolaan!! Voi luoja, mistä valittavat, eikä kyllä tuon jutun kirjoittajakaan osaa ajatella.... Ajatelkaa enemmin Lauttasaaren vanhuksia, miten pääsevät kauppaan ku ostari puretaan!!!

Asun Lauttasaaressa

Asun Lauttasaaressa Myllykallion-Katajaharjun alueella, missä asuu kolmasosa lauttasaarelaisista. Ei meillä ole muuta bussiyhteyttä keskustaan kuin bussi 20, joka menee Erottajalle ekä suinkaan Kallioon. Virallinen matka-aika Erottajalle on meiltä 30 minuuttia. Miten siis muka ehtisimme Kallioon asti 20 minuutissa? Älkää naurattako! Ihmiset, jotka eivät tunne koko aluetta, jakelevat täällä viisaita neuvojaan. Mutta mikäs sen helpompaa: olla viisas asiassa, jota ei tunne.

Helppoapa on reittioppaasta

Helppoapa on reittioppaasta katsoa että bussimatka taittuu 20 minuutissa, mutta kun ei niihin busseihin mahdu! Ihan normi setti kaupunkiin päin lähtiessä on 2-3 ohi menevää bussia sen takia että vaunuja on jo kyydissä. Eli helposti toiset 20 minuuttia pysäkillä kärkkymistä ja kyynerpäiden käyttöä muiden mammojen kanssa. Ja sitten ollaankin jo myöhässä neuvolasta. Metrolla matka toki helpottuu. Eikö sitä pilottia voisi kokeilla vasta sitten kun metro kulkee?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu