Paikalliset

Valtuutettu kasvisruokapäivästä: ”Sain vegaaneilta tappouhkauksia”

Kasvisruokaa Torkkelinmäen kuvataidelukiossa. Valtuusto keskusteli eilen Terhi Koulumäen aloitteesta, jonka mukaan kasvisruokapäiviin pitäisi palauttaa liharuokavaihtoehto.

Päivi Tuovinen

Helsingin kaupunginvaltuusto intoutui eilen keskustelemaan koulujen kasvisruokapäivästä. Puheenvuorot liittyivät Terhi Koulumäen (kok) ja 24 muun valtuutetun aloitteeseen, jossa esitettiin koulujen kasvisruokapäivästä luopumista ja palaamista käytäntöön, jossa kasvisruuan rinnalla tarjotaan liharuokavaihtoehto.

Valtuuston enemmistö päätti pitää viikoittaisen kasvisruokapäivän kouluissa. Ainoastaan perussuomalaisten koko ryhmä vastusti kasvisruokapäivää. Kokoomuksen riveistä löytyi mielipiteitä puolesta ja vastaan. Vihreissä kasvisruokapäivällä on vankka kannatus eettisistä syistä.

Opetusviraston mukaan kasvisruokapäivä on vakiinnuttanut asemansa, eikä siitä tule enää kielteistä palautetta. Ruuan menekki vaihtelee kouluissa päivittäin, mutta siihen vaikuttaa enemmän ruuan mieluisuus kuin se, onko kyseessä kasvis-, liha-, vai kalaruoka. Kasvisruokien suosio on lisääntynyt myös niinä päivinä, kun tarjolla on liha- tai kalaruokaa.

Terhi Koulumies toteaa, että aihe kuumentaa tunteita.

– Siinä mielessä aihe on ollut valtuustossa poikkeuksellinen, että mikään muu ei ole nostattanut vastaavia reaktioita. Todella pienestä he mielestäni myös reagoivat, koska enhän ollut kieltämässä koululaisilta päivittäistä kasvisruokaa vaan toivoin, että sen rinnalla olisi mahdollisuus myös sekaruoka-ateriaan.

Ajattelin, että kyse on ylikierroksilla käyvistä vegaaninuorista.”

Facebookissa Koulumies kertoi saaneensa kasvisruokapäivästä aiemmin päätettäessä ”tappouhkauksia vegaaneilta”.

– Tuli sen tyyppisiä sähköposteja, että koska hyväksyn lihansyönnin eli eläinten tappamisen ihmisruuaksi, myös minut pitäisi tappaa, hän kuvailee Helsingin Uutisille.

Koulumies kertoo, ettei kuitenkaan tehnyt rikosilmoitusta viesteistä.

 – Ajattelin, että kyse oli jostain ylikierroksilla käyvistä vegaaninuorista.

Koulumies muistuttaa , että kasvisruokaa saa kouluista halutessaan päivittäin jo nyt, koska tarjolla on aina kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka.

 – Eihän kouluissa ei ole pitkiin aikoihin enää ollut vain yhtä lounasvaihtoehtoa.

Koulumiehen mukaan jopa palaamista yhden lounasvaihtoehdon malliin voisi harkita.

–Jos listalla olisi joka päivä vain yksi ruoka, niin ateriaa kohden voisi käyttää enemmän rahaa, ja saada vastineeksi laadukkaampaa ruokaa, Koulumies perustelee.

Pitäisikö kasvisruokapäivästä luopua?

Kyllä
63% (109 ääntä)
Ei
38% (65 ääntä)
Ääniä yhteensä: 173

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Perussuomalaiset nuoret: Koulujen kasvisruokapäivä lakkautettava4.2.2013 15.49
Koulujen kasvisruokakapina: Yli puolet meni roskiin2.10.2012 12.40
Lihaton lokakuu -kasvisruokahaaste palkittiin eläinsuojelutekona8.10.2013 14.09
Kasvisruokapäivä mullistaa kouluruokailun23.11.2010 09.48
Kasvisruoka maistuu taidelukiossa11.4.2013 16.40
Koulujen kasvisruoat epäilyttivät yhä valtuutettuja21.1.2011 10.23
Lahnapihvi laitettiin lasten lautasille burgerissa14.3.2012 16.34
Palkittu keittiöpäällikkö: Pienikin satsaus parantaisi kouluruuan laatua24.2.2014 13.58

Kommentit (7)

Kommentit

"Eihän kouluissa ei ole

"Eihän kouluissa ei ole pitkiin aikoihin enää ollut vain yhtä lounasvaihtoehtoa." Hmmm... Mikäs tämä kasvispakkoruokapäivä sitten on?

Kouluissa on joka päivä

Kouluissa on joka päivä kasvisruokalounas, mutta ennen sille on ollut vaihtoehtona kala-, kana- tai liharuoka, nyt ei enää ole kaikkina päivinä.

Punavihermädättäjien

Punavihermädättäjien väkivalta on rauhanväkivaltaa...

Häh? Onko Etelä-Suomen

Häh? Onko Etelä-Suomen suurten kaupunkien kouluissa tosiaan useita lounasvaihtoehtoja samana päivänä? Täällä maalaiskaupungissa ei ole.

Stadissa on ala Carte listat.

Stadissa on ala Carte listat. Ja jos aamulla tilaa niin saa myös listan ulkopuolelta.

Toivottovasti koululaiset

Toivottovasti koululaiset ymmärtävät syödä tarpeeksi myös lihaa. Kasviksista ei saa B 12 vitamiinia jonka puute aiheuttaa gognitiivisen aivotoiminnan heikkenemistä. Pelkkiä kasviksia syövät ihmiset muuttuvat siis tyhmiski.

Haloo? Valitetaan että

Haloo? Valitetaan että syödään liikaa lihaa, mikä ei ole terveellistäkään. Sitten kun asialle koetetaan tehdä jotakin, niin joku terhikoulumies aina itkee, että miun pittää saaha miun päivittäinen pihvikkäin. Mihinkäs poistui ilmastonmuutos? Mihin se tosiasia, että karjalle syötetään moninkertaisesti se, minkä ihminen voisi syödä itse? Ei todellakaan oteta kasvisruokapäivää pois, vaan sitä tulee kehittää. Silloin on syytä kiinnittää huomiota siihen, että valmistetaan kasvisruokaa, jossa on riittävä proteiinikoostumus. Kasvisversioina syntyy helposti pasta bolognese, stroganoff, hernekeitto (soijarouheen kera tehtynä), useat keitot, perunasoselaatikko ja vaikka mitä. Eikä kasvisproteiiniraaka-aineet noihin mene nopeasti pilalle, tarvitse kylmäsäilystystä tai ole erityisen kalliita. Nimimerkille B12: Ei kukaan muutu "tyhmäski", vaikka ei yhtenä päivänä söisi mitään eläinkunnan tuotetta. Jos penskas juo koulussa maitoa ja saa kotonakin ruokaa, niin B12:sta tulee väkisin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu