Paikalliset

Lonkerosta tuli virkamiehille päänsärky

VIINARALLI Heinäkuussa voimaan astuvat uudet alkoholituontia koskevat ohjeet.

Ihan järjetöntä se rahtaaminen. Välillä tuntuu, että viinaa ollaan tuomassa puolelle kylälle. Autolla liikkuvat laittavat peräkonttiin satoja litroja, hämmästelee Harri Kivilinna Makasiiniterminaalilla.

Ossi Kurki-Suonio

Vielä juhannuksena alkoholia voi hakea Virosta entiseen malliin, mutta uusi laki voi muuttaa Viron viinarallin valvomisen heti heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Sen määrittelemät ohjerajat kohtelevat hyvin eri tavoin olutta ja suomalaista lonkeroa eli gin long drink -juomaa.

– Mahdollisuudet puuttua viinaralliin paranevat. Uudet rajat ovat EU:n direktiivin määrittelemät enimmäisrajat, mitkä otetaan nyt Suomessakin käyttöön. Ne ovat käytössä muissakin maissa, kertoo uutta lakia valmistellut neuvotteleva virkamies Tanja Nurmi .

Direktiivin määrittelemät rajat ovat 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä, 20 litraa välituotteita ja 10 litraa muita juomia. Lonkero joutuu muiden juomien 10 litran kiintiöön, koska EU:ssa ei ginin ja greippijuoman sekoitusta tunneta, vaikka suomalaiset sen oluen vaihtoehdoksi usein mieltävätkin.

– Mietimme lonkeron tilannetta pitkään. Koska EU-direktiivi ei lonkeroa tunne, sille olisi pitänyt melkeinpä luoda oma kategoria, mutta se ei olisi ollut direktiivin mukaista, Nurmi sanoo.

Direktiivin määräykset eivät kuitenkaan ole kiveen hakattuja. Itse asiassa ne määräävät vähimmäisrajat, jotka Suomi ottaa nyt käyttöön tiukimman kautta.

Nurmen mukaan lonkeron kohdalla kiintiön korottaminen olisi kuitenkin vienyt ojasta allikoon, koska samalla olisi nostettu väkeviä viinoja, kuten vodkaa, koskevaa rajaa.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä ovat ohjeellisia rajoja, ja tulli arvioi omaa käyttöä aina kokonaisharkinnalla, Nurmi toteaa.

Toisin sanoen Suomeen voisi tuoda verottomasti enemmänkin lonkeroa, jos vain tulli katsoo sen olevan omaan käyttöön sopiva määrä.

Tullista ei kuitenkaan haluta ottaa vielä kantaa siihen, miten uutta lakia ryhdytään tulkitsemaan käytännössä.

Lonkeroa ja ”lonkeroa”

Suomalainen gin long drink -juoma kehiteltiin alun perin vuonna 1952 Helsingin olympialaisia varten. Ginin ja greippilimonadin sekoitusta oli tarkoitus tehdä aluksi vain olympialaisten ajan, mutta juoma saavutti suuren suosion ja sitä ryhdyttiin myymään maanlaajuisesti.

Tällä tavalla valmistettua lonkeroa saa ostaa vain Alkosta, koska lain mukaan kaupoissa saa myydä ainoastaan käymisteitse valmistettuja 4,7 tilavuusprosentin tuotteita. Tämän vuoksi kaupassa myytäviä lonkeroita ei valmisteta sekoittamalla, kuten alkuperäistä lonkeroa, vaan käymisteitse samalla lailla kuin siidereitä ja olutta.

Uusien tuontia koskevien ohjerajoitusten mukaan kaupassa myytävää käymisteitse valmistettua lonkeroa voisi tuoda Suomeen huomattavasti enemmän kuin sekoitusjuomaa. Käymisteitse valmistettua lonkeroa koskee 90 litran ohjeraja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Toimittaja kokeili ”viinarallia” – tällaisia jättilasteja Virosta tuodaan14.5.2014 18.50
Nyt se tulee lakiin – tämän verran alkoholia saa tuoda EU-maista10.4.2014 14.26
Raju Viron-matkailu ruuhkauttaa Jätkäsaarta24.9.2013 12.14
Vertailu: Liika viinanjuonti vaivaa eniten Helsingissä14.4.2014 16.38
Lapsiperheet hakevat Viron-viinaa nyt omalla autolla22.4.2013 13.35
Viron viinakaupat pyörivät tappiolla29.11.2013 09.54
Virosta viinaa jopa ilman laivalle nousua? Tulli tyrmää22.8.2013 15.23

Kommentit (16)

Kommentit

Voi kiitos taas. Arvoisat

Voi kiitos taas. Arvoisat virkamiehet ja muut ammattiniuhottajat, työntäkää direktiivit hanuriinne!

Vähimmäisrajat?! Keskittykää

Vähimmäisrajat?! Keskittykää nyt vähän siellä toimituksessa!

Mites luulette että tulli

Mites luulette että tulli tulkitsee tuota, tiekimman mukaan tietty. Täällä vaan pohjolan perukoilla eletään edelleen keskiaikaa.

Onko siiderikin "muu juoma"?

Onko siiderikin "muu juoma"? Olutta se ei ainakaan ole. Ja siideriä juodaan muuallakin kuin Suomessa.

Itseä nuo rajat ei paljo

Itseä nuo rajat ei paljo haittaa haen vain useamman kerran peräkanaa . Vien juomat autoo ja lähen uudestaa hakemaa lisää

itse taidan ruveta pilven

itse taidan ruveta pilven polttajax

Tulli harkitsee, miettii,

Tulli harkitsee, miettii, tulkitsee lakia. Siis mitään selkeää lakia ei itse asiassa ole edes olemassa. Kukaan ei voi etukäteen tietää saako tuoda kassillisen vai rekkalastin, koska Tulli päättää asian tapauskohtaisesti. Miten Tulli luo omia tulkintoja viranomaisena jonka, käsitykseni mukaan, tehtävänä on valvoa voimassa olevaa lakia. Toi harkinta ja mielipiteet ei oikein ole mikään laki. Vai olenko tyhmä.

EIKÖ päättäjillä oo mitään

EIKÖ päättäjillä oo mitään muuta tekemistä kuin päätää tämmöstä paskaa

Älytöntä farssia koko

Älytöntä farssia koko alkoholipolitiikka. Onko kaikki päätöksenteko ja soveltaminen saman tasoista? Päättäjät kiertoon niin monta kertaa että hommaan tulee järkeä. Tälläinen tyhmä jätkä Alavuden rantatöysän itärannaltakin osaisi homman paremmin. Sovitaanko että teen herrojen työt 10,- tunti?

Kännikalojen viinaralli tulee

Kännikalojen viinaralli tulee kalliiksi meille jotka maksamme kännääjien sairaalakulut. Tuontirajat takaisin!

Hyvä juttu. Pienentäsivät

Hyvä juttu. Pienentäsivät ihan samaan kuin venäjältä tuodessa eli lava kaks lavaa bissee, litra kirkasta ja vähän viinii. Ja tupakkia ei sais tuoda kun kartongin. Samalla voitas nostaa alkoveroa suomessa vaikka puolella ja sitten tupakki veroa 3 krt. Lisäksi kaikille ylipainoisille kuten minä voitaisiin pistää yksityinen terveydenhuolto pakolliseksi ettei kunnalla saisi käydä ollenkaan. Kaikki narkkarit pitäs tappaa. Siru jokaiselle niskaan että isoveli näkee missä mennään. Autoihin alkolukot ja rajoittimet ettei ne kule ku 100km / h . Kaikki tuottamattomat kuten eläkeläiset ja työttömät voitas lähettää afrikkaan vastalahjaksi niiden pakolaisille kun ei ne kumminkaan mitään tuota. Keksikää toki lisää miten meidän kansalaisten hyvinvointia lisätään ja kuinka meitä voidaan holhota. Lähetetään sitten vaikka sellainen koonti esitys eduskuntaan jollekkin peruspalveluministerille niin voi siitä katella miten saa suomalaisen haluamaan pois suomesta. Ja hei ruuan alvi sinne 24 % ja heti ettei vaan päästä lihoo...ja on se perkele jos meillä suomessa on vielä yksikin yritys joka menestyy ja se raha jää tänne suomeen myydään se nyt helvetin äkkiä vaikka tanskalaisille ja ostetaan se palvelu niiltä ihan perkeleen kalliilla!

Jes! Tämä näyttää olevankin

Jes! Tämä näyttää olevankin meininki. Hyvä päättäjäpöljät.

Rajoitusten ja ihmisten

Rajoitusten ja ihmisten kyttäyksen malli maa. Aikuisia ihmisiä kytätään ja valvotaan laillisesti tuotettujen ja valmistettujen tuotteiden osalta. Ja ainoa syy on se, että jossain sitä samaa tuotetta saa halvemalla verolla kuin meillä. Äly hoi älä jätä!!! Yksinkertainen keino sada nämäkin tuotteet osettavaksi suomesta, alennetaan veroa , jotta hinta ero poistuu, yksinkertaista eikö totta!! Ei tarvitse tullin ja viraomaisten kyttäillä ihmisiä, saavat keskittyä huumeiden ja laittomien tuotteiden etsimiseen.

Kyllä lähtökohdan pitää olla

Kyllä lähtökohdan pitää olla se että tullin velvollisuus on todistaa, että tuotava määrä ei ole omaan käyttöön, eikä toisinpäin. Oikeusvaltiossa syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Sitäpaitsi ns. viinaralli saadaan loppumaan itsestään yksinkertaisella tempulla: lasketaan alkoholivero Viron tasolle.

Tyypillistä Suomen

Tyypillistä Suomen sarvikuonovirkamiehille. Kaikki EU direktiivit jotka hankaloittavat tavallisten suomalaisten elämää, otetaan heti tiukimman mukaan käytäntöön. Sellaisille, jotka helpottaisivat, saati huojentaisivat (vrt. tuontiautot, direktiivi; veroa ei saa verottaa, suomelle langettava päätös EU tuomioistuimesta useasti) kansalaisten elämää, niihin vingutaan siirtymäaikoja ja poikkeuksia. Niin tässäkin. Vähimmäismäärä heti voimaan = 2 mäyräkoiraa teräviä. Mahtaa lohduttaa keski-suomalaista Eestin matkaajaa.

Ihan hyvä että tulee

Ihan hyvä että tulee jonkinlainen raja..... ja (viina)rahat pysyvät osittain maan rajojen sisäpuolella.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu