Paikalliset

Fredan menomesta palautetaan kirkoksi

Kun DOM Helsinki aukesi Fredrikinkatu 42:ssa kevättalvella 2011, saattoi siellä vilkuilla Sakke Järvenpään suunnittelemaa sisustusta. Vanhat ikkunat lasimaalauksineen ovat perua Luther-kirkon ajoilta.

Jussi Vehkasalo

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) palauttaa Fredrikinkatu 42:ssa sijaitsevan yökerhon kirkkotilaksi.

Kyseisessä, entisessä Luther-kirkon tilassa nykyisin toimiva hiphop-yökerho Saint sai viime viikolla kyseenalaista julkisuutta, kun Helsingin ympäristökeskus velvoitti ravintolayhtiön maksamaan 15 000 euron uhkasakon, koska se ei ole korjannut ravintolan naapuriasuntoon aiheuttamaa meluhaittaa.

Fredrikinkatu 42:ssa oli aiemmin HOK-Elannon DOM Helsinki Discotheque. Saint-yökerhoa pyörittää Helsinki Nightclub Tähti Oy.

Ei ole liioittelua puhua kotiin palaamisesta.”

Yökerhoina toiminut Luther-kirkko siirtyy Sleyn hallintaan viimeistään vuoden 2016 alussa. Sen jälkeen tilat peruskorjataan ja otetaan kirkkokäyttöön.

– Meille Luther-kirkko on niin keskeinen tila, ettei ole liioittelua puhua kotiin palaamisesta, Sleyn hallituksen puheenjohtaja Ari Kuusela sanoo.

Ensimmäinen Sleyn rukoushuone Fredrikinkadun ja Malminkadun kulmauksessa olevalle tontille valmistui vuonna 1878. Sanankuulijoiden joukon kasvettua sen viereen rakennettiin 1894 uusi Karl August Wreden piirtämä goottilaistyylinen rukoushuone.

Nykyisen, funktionalismia edustavan julkisivunsa rakennus sai muutostöissä 1931. Samassa yhteydessä rukoushuone vihittiin kirkoksi. Luther-kirkko vaurioitui saman vuosikymmenen lopulla talvisodan pommituksissa, mutta se kunnostettiin entiseen asuunsa.

Joukko nuoria valtasi 1986 purkupäätöstä odottaneen talon kiinnittääkseen huomiota heikkoon asuntotilanteeseen. Rakennus päätettiin suojella ja Sley myi kiinteistön 1989. Yökerhotoiminta kirkkosalissa alkoi 1990-luvun puolivälissä.

Ensimmäinen ravintola vanhassa kirkkosalissa oli Cafe Barock 1990-luvulla. Sittemmin tilassa ehti olla muutamakin erilainen ja eri-ikäisille suunnattu menomesta.

Sleyn mielestä kirkon palaaminen Helsingin ydinkeskustaan kuvastaa yleisemminkin evankelisen herätysliikkeen aktiivisuutta ja avoimuutta.

– Tällä ratkaisulla tahdomme avata kirkon kaikille pääkaupunkiseudun ihmisille, Sleyn toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski kuvaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Yökerho sai jumputuksesta 15 000 euron sakot – jopa asiakkaiden äänet kuuluivat naapuriasuntoon11.6.2014 16.07
Vanhaan kirkkosaliin avataan hiphop-yökerho22.2.2014 16.48
Fredan diskolle 25 000 euron uhkasakko melusta10.1.2013 16.15
Lutherkirkon salissa on taas uusi menomesta7.2.2011 12.29

Kommentit (2)

Kommentit

Kirkot ovat hyviä paikkoja ja

Kirkot ovat hyviä paikkoja ja niillä on oikeutuksensa. Mutta miksi juuri Sley? Sley on luterilaisen kirkon äärisiipi, joka tuhoaa elämiä yrittämällä "parantaa" homoja heteroiksi. He saavat osansa kirkollisveroista siitä huolimatta, että eivät tottele valtion vaatimia yhdenvertaisuussääntöjä koskien esim. naispappeutta. Sleyn pitäisi ylpeänä lopettaa kirkollisveron nauttiminen, tai sitten taipua naispappeuteen. Pitää valita jompi kumpi, jos nautit valtion leipää niin sen lauluja laulat.

Mitään kirkollisveroa nauti!

Mitään kirkollisveroa nauti!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu