Paikalliset

HS: Helsinki karsii terveysasemia kovalla kädellä – lääkärit ihmettelevät kiirettä

Kallion terveysasema

Sirpa Repo

Helsinki aikoo keskittää rajusti terveys- ja sosiaalipalvelujaan, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehden hankkiman palveluverkkosuunnitelman mukaan Helsinkiin suunnitellaan isoja keskuksia, joihin asukkaat ohjataan hoitoon enemmän iän kuin asuinpaikan mukaan. Samalla nämä isot keskukset tarjoaisivat useita erilaisia terveys- ja sosiaalipalveluita.

Esimerkiksi viisi uutta "perhekeskusta" auttaisi lapsiperheitä, ja aikuisväestöä palveltaisiin kuudessa eri "terveys- ja hyvinvointikeskuksessa". Ikääntyville ja monisairaille olisi neljätoista niin sanottua "monipuolista palvelukeskusta". Lisäksi olisi kaksi päivystyssairaalaa: Malmi ja Haartman.

HS:n mukaan vielä ei ole tarkasti selvillä, millä tahdilla nykyisistä terveysasemista, hammashoitoloista ja neuvoloista luovutaan ja mitkä niistä voisivat jossain muodossa yhä olla olemassa uudistuksen jälkeenkin.

Kallion terveysaseman henkilökunta pitää suunnitelmia pahimmillaan uhkana potilaiden turvallisuudelle. Terveysaseman lääkärit pelkäävät, että muut keskustan terveyskeskukset ruuhkautuisivat ja muutos tulisi liian pian.

Lääkäri Outi Seppälä Kallion terveysasemalta sanoo, että pitkien hoitosuhteiden katkeaminen saisi ihmiset hämmentymään ja aiheuttaisi lisäkustannuksia terveydenhoitoon.

Seppälä kummeksuu myös koko perhekeskusmallia, ja pohtii että se katkaisi esimerkiksi lastensuojeluasioden ja niihin usein liittyvän aikuisten päihde- ja mielenterveysongelmien hoidon.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee palveluverkkouudistusta ensimmäisen kerran ensi viikon tiistaina. Lautakunnan pitäisi päättää uudistuksista 23. syyskuuta.

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin, että Helsingin on määrä kokeilla perhekeskus-mallia vuoden 2014 aikana. Tuollon suunnitelmissa oli, että Helsinki karsisi 25 terveysaseman verkostoaan 20 asemaan vuoteen 2020 mennessä.

Lähde: Helsingin Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Perhekeskus halutaan käyttöön jo ensi vuonna13.12.2013 09.46

Kommentit (1)

Kommentit

Tilasin ajan

Tilasin ajan terveyskeskukseen itähelsingissä sain sen kahden kuukauden päästä miten tämä on mahdollista kohta pitää tilata varmuuden vuoksi aika jos sattuisi sairastumaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu