Paikalliset

Heurekan puistossa hakatun isä joutui sairaankuljettajaksi – ”Poliisi ja hätäkeskus jättivät pojan yksin”

Pääkaupunkiseudulla riehunut nuorisojengi hyökkäsi nuorten kimppuun Heurekan puistossa syyskuussa.

Vesa Marttinen


Sitä puhelinsoittoa helsinkiläinen Kai Niemeläinen ei olisi koskaan odottanut saavansa, eikä liioin halunnut saada.

Elettiin tavallista viikonloppuiltaa syyskuun puolivälissä. Pohjois-Helsingissä asuvan Niemeläisen teinipoika oli viettämässä aikaa Vantaalla Heurekan puistossa. Noin iltayhdeksän jälkeen pojan, ja monen hänen ikätoverinsa kimppuun kävi raakaa väkivaltaa käyttänyt nuorisojengi. Jengillä oli aseena muun muassa pesäpallomaila. Yhden tunnin aikana jengi ehti hakata toistakymmentä täysin sivullista ja pahaa-aavistamatonta nuorta.

Jälkeenpäin on selvinnyt, että samaan löyhästi yhteenliittyneen ryhmittymään kuuluvat nuoret ovat riehuneet ympäri pääkaupunkiseutua jo kuukausien ajan.

Niemeläisen 14-vuotiaalta pojalta katkesi hyökkäyksessä kolme hammasta. Pahemminkin olisi voinut käydä, sillä poika sai potkun päähänsä.

Niemeläisen läksi selvittämään tilannetta paikan päälle. Poika löytyi odottamasta ambulanssia, jota ei kuitenkaan koskaan tulut. Niemeläinen vei lopulta pojan itse sairaalaan.

Viikkoja tapahtuman jälkeen Niemeläinen kertoi tapauksesta blogissa. Kirjoituksellaan hän haluaa herätellä poliitikkoja yhtäältä siihen, että poliisin rahkeet eivät Helsingissä riitä katuväkivallan ehkäisyyn, eivätkä edes riittävään valvontaan.

Niemeläinen sanoo ymmärtävänsä, että viikonlopun pahoinpitelysumaa selvittäneet poliisipartiot joutuivat jättämään pojan yksin.

– Siinä tilanteessa poliisin piti turvata tilanteessa yhteiskuntarauhaa. Toisaalta voidaan kysyä, miten olisi käynyt, jos poika olisi saanut päänsisäisiä vammoja, Niemeläinen pohtii.

Jälkikäteen hän kuitenkin poliisilta ja hätäkeskukselta selvityksen siitä, miksi poika jäi yli tunniksi yksin ja turhaan odottamaan avun saapumista.

Toisaalta Niemeläisen viesti kuuluu, että vastaavien tapausten ehkäisemiseksi sosiaaliviranomaisten pitäisi saada lisäresursseja syrjäymisen ehkäisyyn.

Hän kritisoi voimaakkaasti poliisikansanedustaja Tom Packalénia (ps.), jonka kommenttien hän katsoo vain kärjistävän tilannetta.

Niemeläisen blogikirjoitus Uuden Suomen verkkosivuilla on herättänyt paljon ristiriitaisia tunteita. Kommentoijat kyselevät etenkin, eikö Niemeläinen ei pidä pahoinpitelijöitä syyllisinä lainkaan.

Niemeläisen mukaan isänä hän ei tule milloinkaan antamaan pahoinpitelijälle anteeksi.

– En halua tavata tekijöitä enkä kuulla anteeksipyyntöä. Yhteiskunnan tasolla ymmärrän, että tekijöiden taustalla on syrjäytymistä. Silti kun joku päättää lyödä, on kyse aina yksilön päätöksestä. On hyvä, että tekijät saavat rangaistuksensa ja että yhteiskunta hoitaa asian niin, ettei alaikäinen poikani joudu enää todistamaan esimerkiksi oikeuteen, Niemeläinen täsmentää.

On hyvä, että yhteiskunta hoitaa asian niin, ettei alaikäinen poikani joudu enää todistamaan.”

– Toisaalta en hyväksy sitä, että jotkut poliitikot käyttävät meidänkin kokemusta hyväkseen oman politiikkansa ajamiseen. Maahanmuuttajilla on meidän yhteiskunnassamme usein vain matkalippu yhteiskunnan laidalle. Tarvitaan uusia toimivia keinoja, jotta tällainen ei toistu uusien nuorten kohdalla. On paljon halvempaa toimia nyt kuin korjata taas jälkiä myöhemmin.

Syyskuinen hyökkäys tuli Niemeläiselle itselleen täydellisenä yllätyksenä. Uhriksi jäänyt poika oli pari viikkoa hyvin vaitonainen kokemastaan. Viime viikkoina hän on alkanut avautua enemmän. Ulkomaalaisvihaa hyökkäys ei ole pojassa synnyttänyt, Niemeläinen sanoo.

Perheessä poikaa ei ole Niemeläisen mukaan ohjeistettu muuttamaan käyttäymistään varovaisemmaksi.

– Pikemminkin hän on toiminut itse. Tiettyjä paikkoja, kuten Heurekan puistoa, poika varoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle7.10.2014 12.36
Sosiaalityön konkari ei yllättynyt katuväkivallasta – ”Tekijöiden vastuuta ei pidä vähätellä”10.10.2014 07.10
Ex-jenginuori Mikael Gabriel: Poliitikot ja sossu altistavat nuoret väkivaltaan9.10.2014 09.21
”Jengiväkivallan taustalla voi olla kokemus nöyryytyksestä”8.10.2014 10.30
Tutkija jengiväkivallasta: ”Yhteisöllinen moraali rappeutuu”7.10.2014 17.34
Poliisikansanedustaja: Jengihyökkäykset ovat rasistisia9.10.2014 09.39
Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias8.10.2014 15.31
Seiska löysi jengijohtajan: Pelokas 16-vuotias juoksi pusikkoon14.10.2014 09.15
Professori: Nuorten luottamus ihmisten hyvyyteen on heikentynyt9.12.2013 11.03
Nuorisolääkäri: Vanhemmat, muistakaa nämä kolme asiaa6.10.2014 20.00
Psykologi: Vanhempien tehtävä on opettaa lapselle itsekuria6.10.2014 22.00

Kommentit (32)

Kommentit

14-vuotiaan paikka ei ole

14-vuotiaan paikka ei ole Heurekan puistossa viikonloppuyönä.

Yhteiskunta ymmärtää paremmin

Yhteiskunta ymmärtää paremmin näitä hakkaajia, kuin uhreja. Johtuneeko siitä,että kuuluvat maahanmuuttajien tai heidän jälkeläisten eliittijoukkoon, jonka osalta on yhteiskunnan piikki auki.

Eivät nämä pahoinpitelyt ole

Eivät nämä pahoinpitelyt ole välttämättä yöllä tapahtuneet, osa varmaan on, mutta tuskin kaikki.

Viranomaisilla oli kiire

Viranomaisilla oli kiire antaa kriisiapua tekijöille ja turvata heidän turvallinen matkansa näin ei uhreihin ehditty kiinnittää huomiota.

Huh. Juuri näin! Pojan isä

Huh. Juuri näin! Pojan isä kykenee näkemään omien tuntemuksen yli suuremman ongelman. Ongelman, joka ei ole maahanmuuttajat, vaan syrjäytyminen, segregaatio ja riittävän turvan puuttuminen. Näihin ongelmiin ei voida puuttua ainakaan niiden hoitokeinoja leikkaamalla. Ennaltaehkäisevälle nuorisotyölle ja poliisille lisää määrärahoja! Ja se oppivelvollisuusiän nostaminen rohkeasti sinne toiselta asteella valmistumiseen. Sitten kysymys Jopelle: olisiko poliisien pitänyt päästää pahoinpitelijät menemään, mahdollisesti hakkaamaan seuraavaa porukkaa, jotta olisivat voineet viedä uhrit lääkärin tutkittaviksi? Poliisihan ei edes käsittääkseni saa toimia sairaankuljetustehtävissä. Ja toimitukselle - uutisenne vilisevät usein ärsyttäviä kirjoitusvirheitä. Tämäkään pahoinpitely ei ole tapahtunut Heurekassa, vaan Heurekalla. Vai oliko nuorisojoukko viikonloppuina tiedekeskuksessa käymässä? Toinen yleinen mokanne on sosiaalidemokraatit. Käsittääkseni demarit kirjoitetaan yhdellä a-kirjaimella: "sosialidemokraatit". Noh, ei kai ilmaislehdeltä voi paljoa odottaakaan.

Nimimerkille "123":

<p>Nimimerkille "123": Sosiaalidemokraattien kirjoitusasu yleiskielessä pitää sisällään kaksi aa:ta. Kielitoimiston Kielikello-lehti kertoo, miksi näin on:&nbsp;http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&amp;pid=11&amp;aid=2367</p> <p>Sisäpaikallissijan käyttö otsikossa selittyy journalismin yleiskäytännöllä, jossa asiat pyritään sanomaan tehokkaasti ja joskus kieliopista tinkien -- otsikko voi olla muun muassa ilman verbiä.</p> <p>Kielioppi- ja kirjoitusvirheistä, kuten muistakin selvästi toimitukselliseen työhön liittyvistä asioista, pyydämme palautetta ensisijassa sähköpostitse. Se löytyy muun muassa kirjoittajan kuvan vierestä sekä toimituksen yhteystiedoista.</p> <p>Mikko Välimaa / HU, VS, LV</p>

Lapsi pitäisi ottaa huostaan.

Lapsi pitäisi ottaa huostaan. Isä ei selkeästi ole kiinnostunut lapsen edusta eikä turvallisuudesta. Miksi lastensuojelu ei ole hereillä? Tovon pojalle parhainta mahdollista tulevaisuutta mahdollisimman kaukana isänsä itsetuhoisesta aatemaailmasta.

Kuka pitäisi ottaa huostaan?

Kuka pitäisi ottaa huostaan? Toivon, että tarkoitat niitä alle 18-vuotiaita hakkaajajengien jäseniä, jotka vielä ovat saaneet asua kotonaan. Hakkaajajengien jäsenten kohdalla lastensuojelu on taas nukkunut prinssessauntaan. Lastensuojelu ei näy eikä kuulu, silloin kun olisi tarvis.

Voimia niin isälle kuin

Voimia niin isälle kuin pojallekin. Näitä ei saisi tapahtua.

Fiksu isä. Tyhmä isä olisi

Fiksu isä. Tyhmä isä olisi joutunut hysteerisen primitiivireaktion valtaan, jolloin poika vastaavassa tilanteessa käyttäytyisi isän mallin mukaan. Fiksu isä osoittaa jälkipolvelleen, että aina ja kaikesta selviydytään kun käytetään järkeä ja malttia.

Just näin.

Just näin.

"Järkeä ja malttia"...

"Järkeä ja malttia"... ymmärrystä ja päänsilitystä tekijöille. Tuo malli on niin mennyttä aikaa. Sillä opilla on tehty suomalaisista lampaita, joille voi tehdä mitä vaan, ja me vain hyväksymme sen. Sitä käyttävät härskisti hyväksi muun muassa nämä kulttuurinrikastuttajat ja meidän omat sekä eu:n päättäjät.

Ehkä Poliisi ja ambulanssi

Ehkä Poliisi ja ambulanssi eivät tietäneet missä Heureka on? Sain mökillä sairauskohtauksen. Soitettiin ambulanssi. Ei tullut useammastakaan soitosta kahteen tuntiin. Viimein tuli Poliisi. Sitten paloauto. Lopulta se lanssi. Kiinteistö on merkitty lain vaatimalla tavalla. Kaikki vaan haahuili jossain keskellä ei mitään, koska GPS antaa osoitteen mukaan väärän tiedon. Miksi väärää tietoa ei korjata? Se vaatisi uuden kiinteistön muodostamisen ja rakennusluvan. Jonka minä joutuisin maksamaan. Siis virkamiesten virhe on kansalaisen ongelma!

Ongelmana ON VAIN JA

Ongelmana ON VAIN JA AINOASTAAN maahanmuuttajat joita ei kiinnosta sopeutua Suomeen. Ne pitää lähettää takas sinne mistä tulivatkin, hakatakoon siellä lähtömaissaan ketä haluavat.

Jotain ristiriitaista tuon

Jotain ristiriitaista tuon isän kirjoitukessa on. Jos kerran haki poikansa, miksi ei perunut soittoa hätäkeskukseen, mikäli sellaista oli tehty? Jos pienellä alueella oli pahoinpitelty pariakymmentä ihmistä, poliiseilla ja ensihoidolla varmasti on täysi työ selvittää tilannetta. Isän jälkiviisaus haiskahtaa hieman, vaikka pahoipitelyä en hyväksy. Mitä tekemistä kansanedustaja Packalenilla oli Heurekan pahoinpitelyiden kanssa? Tuntemani maahanmuuttajat eivät jostain syystä ole yhteiskunnan laidoilla, vaan tukevasti työelämässä kiinni. Samoin heidän jälkikasvunsa kouluissa ja harrasteissa. Nämä vuosia Suomessa asuneet, kielemme opetelleet ihmiset ovat usein sanoneet, että jos joku ei maassamme halua noudattaa lakeja, täältä voi lähteä pois

On vain yksi ongelma ja se on

On vain yksi ongelma ja se on maahanmuuttajat, jotka eivät elintasopakolaisina integroidu KOSKAAN suomalaiseen yhteiskuntaan vaan lietsovat sitä ääri-islamia ja lähtevät täältä Syyriaan taistelemaan Isisin riveihin ja palaavat myöhemmin tänne aikomuksenaan tehdä terrori-iskuja. Minulle jokainen kaavussa oleva mamu on terroristi/jihadisti.

Oon pahoillani sun puolesta.

Oon pahoillani sun puolesta. Sun maailma taitaa olla aika musta.

Käyhän hieman katsastelemassa

Käyhän hieman katsastelemassa työttömyystilastoja ja tutkimuksia turhapaikan perässä notkujista. Hiukan on karua luoettavaa.

Fiksu isä ja hyvä kirjoitus.

Fiksu isä ja hyvä kirjoitus. Ihmettelen miksi mediassa on nyt yritetty selitellä, että kyseessä on löyhästi organisoitu kaveriporukka. Miten löyhästi organisoitu kaveriporukka sai aikaan muutamassa kuukaudessa 70 joukkopahoinpitelyä, osa tapon yrityksiä? Todennäköisesti tapauksia on vielä paljon enemmän. On selvää, että 50 hengen porukkaa ei saa kasattua tällaiseen toimintaan ellei sen taustalla ole jokin erittäin motivoiva tekijä. Mistä löydät 50 ihmistä, jotka kaikki sattuvat olemaan sitä mieltä, että täysin sivullisen lapsen voi hakata porukalla ja jopa hyppiä pään päällä? Tekojen kaikki osa-alueet ovat vahvasti kaikkia perinteisiä käsityksiä, jopa jengikunniaa vastaan. Miten siis on mahdollista, että tällainen määrä samanhenkisiä on ensinnäkin löytynyt ja että jokainen heistä on ollut valmis laittamaan oman tulevaisuutensa vaakalaudalle miltei päivittäin? Tekojen on täytynyt tuntua tärkeiltä näille tekijöille, muuten toimintaa ei olisi jatkettu. Asian kummallisuutta lisää se, että tämä ei tosiaan ollut vain humalaisten käsistä lähtenyt yksittäinen tapaus, vaan tapauksia on se 70, todennäköisesti huomattavasti enemmän. Eikä tämä ole mikään peli, se sana voitaisiin vihdoinkin jo unohtaa. Sellainen, joka pitää toisten vahingoittamista pelinä ja saa siitä nautintoa, ei kuulu yhteiskuntaan. Ei ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin se, että porukan toiminnan takana on jokin vahva motivoija, ideologia, jengi-initiaatio (suomeen rantautuvaan jengiin havittelu?) tms. Lisäksi taustalla on varmasti ihmisiä, jotka ovat ohjailleet toimintaa, sillä näin isoa pahoinpitelyvyyhtiä ei ole suomessa varmasti koskaan sattunut rauhan aikana.

Joukossa tyhmyys tiivistyy ei

Joukossa tyhmyys tiivistyy ei ole täysin tuulesta temmattu. Näin rasistisesti väitän että etnisten, eettisten, poliittisien ja uskonnollisien joukkojen sisällä on näitä pienempiä kovaa ääntä pitäviä pesäkkeitä, jotka kovaan ääneen messuten jatkuvasti saavat mukaansa dominoefektin tavoin loputkin joukosta. Tuompa takia valtioilla on mellakkapoliisit jotka hajottavat mellakoivat joukot eristäen äänekkäimmät jolloin lampaat erillään johtohahmoistaan rauhoittuvat takaisin karsinoihinsa ennenpitkää. Tämä nyt vain esimerkkinä miten hajoita ja hallitse toimii tuossa tapauksessa.

Oliko Nimeleläinen itse fiksu

Oliko Nimeleläinen itse fiksu, kun päästi alaikäisen poikansa yöllä vapaaksi riistaksi pimeille seuduille? Entä mikä on Heurekan vastuu alueensa tapahtumista? Entä, miksi suomalaiset eivät avaa silmiään ja näe, mihin maahanmuutto johtaa väistämättä, kun esimerkkejä riittää naapurimaissa Pohjolan onneloissa? Tom Packalen toimi ryhdikkäästi, nostamalla kissan pöydälle!!! Äänestän persuja aina tulevaisuudessa!

Nyt pitää oikaista, että

Nyt pitää oikaista, että tapahtumat eivät ole sattuneet Heurekassa, eivätkä edes niin lähellä Heurekaa, että sillä olisi voinut olla mitään roolia esimerkiksi valvonnassa. Kyseessä on Heurekan edustan puistoalue, joka on kaupungin aluetta - ei Heurekan. On epäreilua medialta nimittää näitä tappeluita Heukekan tappeluiksi ja otsikoidan juttu noin, kun Heurekalla ei ole osuutta tapahtumiin, eikä Heureka voi valvoa alueita, jotka eivät ole sen valvonnan piirissä.

Ahah, no, en ole käynyt ja

Ahah, no, en ole käynyt ja silti pääasia olisi saada lapsi turvaan isänsä välinpitämättömästä hoidosta, jossa salli lapsen mennä pimeille kaduille uhriksi. Samanlaista hölmöilyä osoitti kaksikko Suomesta, jotka menivät ehdoin tahdoin musulmaaniterroristien panttivangeiksi Jemenissä ja saivat aikaan miljoonien täyspotin uusia terrori-iskuja varten.

Tapahtumien alku löytyy siitä

Tapahtumien alku löytyy siitä että em. nahistelun on annettu jatkua ja porukan kasvaa kerta kerralta. Huhu mukavasta viikonlopun tekemisestä höystettynä vinkillä että ota omat välineet mukaan on takuulla kiinnostanut montaa osallistujaa vain lähtemään mukaan katsomaan "actionia". Tiukempi seuranta ja puuttuminen heti asiaan puuttunut täysin, eli suoranaista lepsuilua virkavallan tasolla jos tapahtuneet ovat olleet tiedossa jo kesän ajalta.

Vaikka pääasiallinen ongelma

Vaikka pääasiallinen ongelma onkin mamuissa, niin kyllä tällaiset suomalaiset hölmöt ovat otollisia myös arvostelulle siitä, miten voi omia lapsiaa jättää alttiiksi monikulttuurille.

"Tiettyjä paikkoja, kuten

"Tiettyjä paikkoja, kuten Heurekan puistoa, poika varoo." Niin sitä pitää, tietää paikkansa kuten kunnon dhimmin kuuluukin tietää. :)

Väkivalta kai

Väkivalta kai piilorikollisuutta? Joku prosentti ja 70 kpl tutkinnassa. Jos tutkintaan menee 1 prosentti, niin tekoja kai sitten 7000? Näinkö se menee?

Perheväkivallasta ei tule

Perheväkivallasta ei tule ilmi kuin jäävuoren huippu. Ja silloin yleensä on jo liian myöhäistä ja yksilön kohdalla töitä vain hautausurakoitsijalla ja pesänselvittäjällä. Sama huume- ja juoppokämpissä riehumiseen ja väkivaltaan, tulee esille aina kun löytyy ruumis parvekkeelta, sängyn alta tai liikkiötä on käytetty penkkinä. Huumevelat peritään väkivallalla, mutta ei käyttäjä niitä tietenkään ilmoita ellei joudu turvautumaan lääkärin apuun. Eikä myöskään lähisukulaisten ja "ystävien" tekemiä raiskauksia ilmoiteta läheskään aina. Pedofilia on lahkoissa piiloteltua väkivaltaa. Kyllä, väkivalta ja valkokaulusrikollisuus ovat molemmat piilorikollisuutta. Toinen koskee henkeä ja terveyttä toinen pelkkää rahaa.

"Maahanmuuttajilla on meidän

"Maahanmuuttajilla on meidän yhteiskunnassamme usein vain matkalippu yhteiskunnan laidalle. " ............ Koskee lähinnä tätä humanitääristä porukkaa.

Minkälainen isä on jos antaa

Minkälainen isä on jos antaa lapsensa olla perjantai-iltana hillumassa vaikka pitäisi olla kotona? Vihreät ovat itse olleet aikaansaamassa tätä sairasta tilannetta ja sitten kehdataan röyhkeästi syytellä Perussuomalaisten poliisikansanedustajaa Tom Packalénia ongelmista. Olisi varmaan aika lastensuojelun puuttua vastaaviin ja laittaa lastenkotiin nuoret joiden vanhemmat eivät välitä missä lapsensa ovat iltaisin. Ongelman ydin on maahanmuuttajissa ja vihervasemmistolaisissa, ei Perussuomalaisissa eikä kansallismielisissä.

"Noin iltayhdeksän jälkeen

"Noin iltayhdeksän jälkeen pojan, ja monen hänen ikätoverinsa kimppuun kävi raakaa väkivaltaa käyttänyt nuorisojengi." Kyllähän nuoriakin tuohon aikaan vielä liikkuu, ei ole vielä yötä - vaikka myöhäinen aika onkin. Voi olla nuorilla ihan päteviäkin syitä liikkua tuohon aikaan. Mutta kyllä vanhempien sinä mielessä pitäisi ihan koko Suomessa ryhdistäytyä, ettei alaikäisten nuorten pitäisi antaa heilua kaupungilla öisin laisinkaan ja etenkään kännissä, kun riskitkin ovat niin suuret ja jopa nuorten kehityskin vaarantuu liikaa hummaillessa - siis noin yleisesti siis, eikä lainkaan tähän juttuun liittyen. Mutta vaikka joku nuori hilluisikin jopa yöaikaan, niin mikään ei silti oikeuta väkivaltaa!

Anteeksiantamattomuus

Anteeksiantamattomuus aiheuttaa usein vain katkeruutta, mutta anteeksianto vapauttaa - rikollisia tekoja sen sijaan ei pidä hyväksyä tai puolustella, vaan pahan tekeminen tulee aina tuomita jyrkästi. Mikään ei oikeuta pahan tekoon ja tämä pitää kertoa myös näille jengiläisille.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu