Paikalliset

Nettipoliisi Forss: Poliisilla ei ollut kokonaiskuvaa katuväkivallasta

Marko Forss peräänkuuluttaa verkkokeskustelijoilta malttia.

Virtuaalinen lähipoliisiryhmä

Nettipoliisina tunnettu ylikonstaapeli Marko Forss ottaa blogissaan kantaan pääkaupunkiseudulla puhuttaneeseen nuorisojengien väkivalta-aaltoon. Forss rauhoittelee ilmiön takia kiivaana käyvää verkkokeskustelua. Hän myös korostaa, ettei Helsingissä ole varsinaisia organisoituneita katujengejä.

Poliisin osakseen saamaan arvosteluun tiedottamisen heikkoudesta Forss vastaa toteamalla, että poliisi on kertonut yksittäisistä isoista väkivallanteoista Helsingin Alppipuistossa, Vantaan Heurekan puistossa sekä Espoon Kauklahdessa.

Forssin mukaan tiedottamista on hankaloittanut se, että juttuja on tutkittu eri poliisilaitoksilla.

– Asiasta ei ole yleisesti tiedotettu ryöstö- ja pahoinpitelyaaltona, koska poliisillakaan ei välttämättä ole ollut asiasta kokonaiskuvaa hallussa.

Tiedotusvälineitä Forss arvostelee siitä, että media on tarttunut ja korostanut yksittäisiä tietoja nuorisoporukoiden toiminnasta. Esimerkiksi sosiaaliviranomaisten tietoon perustuvasta knock out -ilmiöstä ei ole poliisitutkinnassa saatu vahvistusta, Forss sanoo. Teot eivät ole myöskään yksin maahanmuuttajataustaisten tekemiä eivätkä kohdistu vain kantaväestöön.

– Mielikuva somekeskustelujen perusteella siitä, että kaikki tapaukset olisivat ”lyöntipeliä” tai tarkoituksenhakuisesti kantaväestöön kohdistuneita, on siis väärä.

Forssin mukaan tekojen osallisiksi epäillyt 50 nuorta eivät muodosta myöskään yhtä ryhmää, eikä toiminta ole välttämättä ollut aina niin organisoitua kuin uutisissa on kerrottu. Poliisi on aiemmin kertonut, että jengien johtohahmot ovat ohjeistaneet osallisia sosiaalisen median kautta.

Forss myöntää, että tiedottaminen maahanmuuttajataustaisten rikollisuudesta on hankalaa.

– On tietynlainen paradoksi, että tiedottaa(pa) maahanmuuttoon liittyvästä ongelmasta miten vain, niin aina syntyy asiatonta meteliä. Tilanne on hieman sama kuin netissä leviävän koulu-uhkauksen kohdalla: tiedottamisella voidaan jopa lisätä paniikkia.

– Selvää on, että maahanmuuttoon liittyvä tiedottaminen ei ole aina ollut riittävän avointa ja aktiivista viranomaisten toimesta, vaikka sitä ei ole esimerkiksi poliisin osalta yritetty erikseen rajoittaakaan. Sama kuva on tullut monelle myös tiedotusvälineiden kohdalla, Forss puntaroi.

Miten sitten toimia jatkossa? Forssin mukaan tarvitaan lisää viranomaisten tietojenvaihtoa. Poliisin voimavarat pitää kohdistaa nuorten rikoksiin, ja resursseja lastensuojeluun sekä järjestöjen ja nuorisotoimen tarjoaman tekemiseen on lisättävä.

– (Sen sijaan) emme tarvitse yhtään enempää mustavalkoista keskustelua, jossa maahanmuuttajat koetaan pelkkänä uhkana. Tämä on omiaan lisäämään kaikkien Suomessa asuvien turvattomuutta, riippumatta siitä onko kyseessä kantasuomalainen tai maahanmuuttotaustainen henkilö, Forss kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle7.10.2014 12.36
Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias8.10.2014 15.31
Sosiaalityön konkari ei yllättynyt katuväkivallasta – ”Tekijöiden vastuuta ei pidä vähätellä”10.10.2014 07.10
Katuväkivallan uhrit eivät hae apua10.10.2014 18.00
Heurekan puistossa hakatun isä joutui sairaankuljettajaksi – ”Poliisi ja hätäkeskus jättivät pojan yksin”14.10.2014 12.10
Etninen jengi iski: Heurekassa riehuttiin viime yönä7.9.2014 18.03
Heurekan tappelun saldo: Sairaalakäyntejä, pesismailoja ja katkenneita hampaita8.9.2014 15.45
Seiska löysi jengijohtajan: Pelokas 16-vuotias juoksi pusikkoon14.10.2014 09.15
Nuorisojengiuutinen rikkoi ennätyksiä13.10.2014 11.00
”Nuorisojengeillä on jo hallussaan aseita”20.12.2011 14.52
Harkitse ennen kuin jaat epäillyn tai uhrin kuvaa Facebookissa2.1.2013 21.49
Poliisikansanedustaja: Jengihyökkäykset ovat rasistisia9.10.2014 09.39

Kommentit (9)

Kommentit

Auts...hirveetä selittelyä

Auts...hirveetä selittelyä edelleen. En usko sanaakaan. Poliisilla oli käsissään 70 tapausta jotka takuuvarmasti oli pantu ilmiönä merkille. Poliisi ei kuitenkaan toiminut riittävästi ilmiön lopettamiseksi ja asia paljastui suurelle yleisölle. Poliisi yritti pitää hys-hys linjaa siksi että kyse oli maahanmuuttajataustaisista rikoksentekijöistä. Mikäli yksikin maahanmuuttaja olisi hakattu ja isketty puukolla reiteen niin kaikki torvet olisivat välittömästi toitottaneet rasismista. Ihmiset eivät ole ihan niin tyhmiä että nämä Forssin sepitykset menisivät läpi. Nyt hiljaa ja hoitakaa se ongelma ettei synny sellaista vastareaktiota johon poliisin resurssit todella eivät riitä!

Luitkohan jutun tarkkaan.

Luitkohan jutun tarkkaan. Juuri tuollaista jeesustelua ja provosointia ei pidä harrastaa. Sitä on sitäpaitsi toistettu nyt kaksi viikkoa. Fiksumpi vaihtaisi jo levyä.

Pitää myös muistaa, että

Pitää myös muistaa, että maahanmuuttajissakin on paljon eroja. Ja mitä tulee ns. suvaitsevaistenkin arvomaailmaan, niin eivät ns. suvaitsevaiset juurikaan suivaannu, jos ei-muslimit tai valkoiset eurooppalaisperäiset mamut joutuvat väkivallan uhreiksi, koska nämä eivät ole tarpeeksi "toisia." Sillä ns. suvaitsevaiset ja vaikkapa valtamedia itsekin lietsovat ennakkoluuloja ja jopa rasismia esim. venäläisiä tai vaikkapa juutalaisiakin kohtaan. Vihervasurien ja muiden ns. suvaitsijoiden mielestähän vain muslimi tai ei-valkoinen voi olla rasismin uhri. Vihervasurit ja ns. suvaitsevaiset myös poisselittävät muslimien ja ei-eurooppalaisten, ei-valkoisten rikoksia; kaikki tuppaa menemään vain rasismin ja islamofobian uhriuden sekä kulttuurirelativismin piikkiin. Oikestaanhan oikeanlaisen mamutaustan omaavat rikoksentekijät ovatkin vain uhreja ja rikoksen uhrit jopa syyllisiä, etenkin jos ovat kantaväestön edustajia - jos siis vihervasemmistolta ja ns. suvaitsevaisilta kysytään. Etenkin tietyt muslimiryhmät ovat korostuneet tämäntyyppisessä jengitoiminassa, myös muualla Euroopassa - mutta tuskin muslimit kuitenkaan vetävät turpaan toisia muslimeita, Suomessakaan, etenkään jos edustavat samaa etnistä taustaa? Minkäköhänlaisia ovatkaan mamujen keskinäiset valta- ja muut suhteet tämäntyyppisissä jengitapauksissa, mitä nyt pääkaupunkiseudulla on nähty.

Ihan ku poliisin uskottavuus

Ihan ku poliisin uskottavuus olis täysin mennyttä.

Forss sanoo "emme tarvitse

Forss sanoo "emme tarvitse yhtään enempää mustavalkoista keskustelua, jossa maahanmuuttajat koetaan pelkkänä uhkana. Tämä on omiaan lisäämään kaikkien Suomessa asuvien turvattomuutta," Johtuisikohan maahanmuuttajien kokeminen uhaksi heistä itsestään. Olemme nähneet mediassa pääirtileikkaamisuutisia. Maahanmuuttaneiden lähtömaista kantautuu uutisia, joiden perusteella, joku voi luulla niistä tulijoita uhaksi. Varsinkin kun tulijat itse tarrautuvat kulttuuriinsa, jota ovat lähteneet pakoon. Uhkakokemusta lisää myös valtaväestön parantanut islam-tuntemus. Käsitteet "pyhä sota", "vääräuskoinen" ja "marttyyri" ovat tuttuja.

Voi hyvää päivää kun ollaan

Voi hyvää päivää kun ollaan ihan sekaisin. Kaikki pahahan tulee ulkomailta. Suomessa ei ikinä tapahdu mitään pahaa. NOT!

Voi jeesus, mitä selittelyä

Voi jeesus, mitä selittelyä ja silmien sulkemista, jottei vain syytetä rasistiksi vahingossakaan, vaikka jokainen omin silmin voi todeta, mihin skeidaan ollaan astuttu, ruskeaan, iljettävään ja haisevaan, tuontitavaraan.

"– (Sen sijaan) emme tarvitse

"– (Sen sijaan) emme tarvitse yhtään enempää mustavalkoista keskustelua, jossa maahanmuuttajat koetaan pelkkänä uhkana." ..... Tämä sinisilmäinen totaali-idiotismi leviää kuin kulkutauti.

Poliisilla ei selvästikään

Poliisilla ei selvästikään myös ole kokonaiskuvaa siitä mitä tapahtuu kun ihmiset eivät enää luota siihen ja siirrytään hoitamaan asioita vähän muita kanavia pitkin.Ikävä juttu poliisille.Ikävämpi juttu paskasakille jota poliisi suojelee.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu